ZEB Pilot Evi, Norveç

Künye

Mimari Tasarım: Snøhetta

İşveren: Optimera and Brødrene Dahl (Saint Gobain)

Tamamlanma Tarihi: Eylül 2014

Alan: 220 m² (ev), 220 m² (arazi)

Konum: Ringdalskogen, Larvik, Norveç

Fotoğrafçı: Paal-André Schwital

ZEB (The Research Center on Zero Emission Buildings)’in aktif ortağı Snøhetta tarafından Larvik, Norveç’te tasarlanan Plus House Larvik; Snøhetta, İskandinavya’nın en büyük bağımsız araştırma kuruluşu SINTEF, ZEB ortağı Brødrene Dahl ve Optimera’nın işbirliklerinin ürünü.

Hacim olarak müstakil bir ev olarak tasarlansa da, sürdürülebilir çözümleri içeren yapı metodolojisinin öğrenimi için kullanılacak bir platform olma amacı taşıyan Plus House Larvik, World Architecture News Sustainable Buildings Awards 2015 ödülünün sahibi oldu.

Evin güneydoğuya doğru yatık eğimli çatısı üzerindeki solar paneller, zemindeki enerji kuyularından gelen jeotermal enerjiyle birlikte, evin ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılıyor. Plus House Larvik, tükettiğinin neredeyse 3 katı kadar enerji üretiyor. Böylece, bir ailenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamanın yanı sıra, ürettiği fazladan enerji sayesinde bir elektrikli otomobilin ihtiyaç duyduğu enerjiyi de karşılıyor. Yapı malzemeleri de ısıl karakteristiklerine göre ve aynı zamanda yapının iyi bir iç iklime, hava kalitesine ve estetik özelliklere sahip olması için özenle seçilmiş. Enerji ihtiyacını karşılarken kullanıcı konforu ve well-being hissini kaybetmemeyi tasarımın odak noktasına koyan Snøhetta, tasarım sürecini de enerji verimlilik talepleriyle aynı ölçüde yönetmiş.