Zaman Cetveli | Erginoğlu&Çalışlar
Erginoğlu&Çalışlar’ın otuz yıllık mimarlık üretimini, dönemin hafızasına paralel olarak mercek altına alan Zaman Cetveli sergisi, 3-31 Mayıs tarihlerinde MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Tek Kubbe Salonu’nda izleyicilerle buluşacak.
Zaman Cetveli, Kerem Erginoğlu ve Hasan Çalışlar tarafından 1993 yılında kurulan, İstanbul tabanlı Erginoğlu&Çalışlar’ın mimarlık üretimlerinin bir incelemesini sunuyor. Küratörlüğünü Meriç Öner’in üstlendiği sergi, ofisin otuz yıllık serüvenini, projelerin araştırma, tasarım ve uygulama süreçlerinden derlenen parçalar ile aktaracak. Orijinal eskiz, çizim, maket ve fotografik kayıtları barındıran derleme, mekanda kronolojik bir düzende yer alırken ofisin fiziksel ve dijital birikiminden ödünç alınan nesneler, sergide özgün yapılarına uygun biçimde izleyicilere sunulacak.
Proje temsil biçimlerini ait oldukları dönemlere göre ayrıştırmaya yarayan kurgu ile sergide sergilenen üretimlerin yanı sıra, teknolojinin mimarlık alanındaki gündelik değişiminin paranteze alınması amaçlanıyor. İşlerin paralelinde Zaman Cetveli’ne eklenen olaylar dizisi ise Türkiye ve dünyada otuz yılın bazı eşiklerini anımsatarak sergilenen üretimlerin hangi koşullarda ve dönemlerde üretildiğini gözler önüne sermesi hedefleniyor.
Erginoğlu&Çalışlar dünya çapında mesleki, toplumsal ve ekonomik dönüşümlere şahitlik ettiği geniş dönemde, çok sayıda kişi ve kuruluş ile çalışmış. Meslektaş, usta, işveren, mühendis, yüklenici, denetimci sıfatıyla projeye ortak olanlar ile birlikte farklı program ve ölçeklerde uygulamalar gerçekleştirilmiş. Türkiye’de başlayan çalışmaları, sonraki yıllarda yurt dışı projeleriyle genişlemiş. Erginoğlu&Çalışlar bulundukları coğrafyalarda bağlamın veri ve gereklerini önceleyen nitelikli yapıların üretimine odaklanıyor. Aynı zamanda mimarlık pratiğinin canlı biçimde kuşaklar arası aktarıldığı bir çalışma ortamı sunmayı önemsiyor.
Zaman Cetveli’nin Tophane-i Amire’deki tek kubbeli yapıya yerleşimi, Erginoğlu&Çalışlar’ın mimarlık etrafında fikir alışverişine olanak tanıyan bir buluşma mekanı oluşturma isteğiyle şekillenmiş. Kubbe altındaki geçici ortak alan, Erginoğlu&Çalışlar ekibinden mimarların düzenleyeceği atölye çalışmaları ve ofis eski çalışanlarının rehberlik edeceği özel sergi turlarının yanı sıra davetli mimar, sanatçı, tarihçi ve işverenlerin katılımıyla gerçekleştirilecek yuvarlak masa toplantılarına ayrılmış. Sergi boyunca sürecek programlar, meslek pratiği ile gündelik hayat kesişimindeki ofise dair anlatımın dışına çıkarak ortak zamanı konuşmaya vesile olacak.