Yüzen Işıklar Pavyonu

Mimari Tasarım
JK-AR

Proje Yeri
Jinju, Güney Kore

Tamamlanma Tarihi
2022

Toplam İnşaat Alanı
110 m²

Fotoğraflar
Rohspace

Kore’nin güneyindeki JK-AR tasarımı Yüzen Işıklar Pavyonu, Doğu Asya mimarisindeki unutulmuş ahşap ustalığının çağımızın teknolojisiyle yeniden doğabilme potansiyelini öne çıkarmayı hedefliyor.

Yüzen Işıklar Pavyonu, Doğu Asya ahşap mimarisini, özellikle de pavyonun Doğu Asya’daki karşılığı olan ‘-ru’ yu büyük ölçekte yeniden keşfetmeyi amaçlıyor. Ahşap köşebentler gibi geleneksel montaj teknikleri ve yapısal sistemler, projenin ağaç benzeri altı sütununda yeniden yaratılıyor. Ağaç yapılar, projenin yer aldığı Kore’nin Jinju kentinin en sembolik binası olan Chokseok-ru’nun ön yüzündeki altı sütuna saygı duruşunda bulunuyor.

Yüzen Işıklar Pavyonu, orijinal marangozluk tutumuyla çivi ve yapıştırıcı kullanımını önlemeyi amaçlıyor. Karmaşık kontrplak elemanlar, arttırılmış gerçeklik (AI) sayesinde ağaç yapıları oluşturacak şekilde bir araya getiriliyor. 

Yapı, Kore’nin güney eyaletindeki en tarihi kentlerden biri olan Jinju kenti için sivil bir platform olarak yeni bir ‘-ru’ türü öneriyor. Başlangıçta ‘-ru’nun tanımı, özel kullanımlar veya askeri gözlem için açık manzaralara sahip olmak üzere yükseltilmiş katlara sahip ikonik bir bina. Ancak proje, geleneksel ‘-ru’ amacını daha kamusal yönlere çekiyor.Nehir kıyısında, özellikle de iyi bilinen bir yerel etkinlik olan Yüzen Işıklar Festivali için bir simge olmayı hedefliyor.

Yüzen Işıklar Pavyonu, ziyaretçilerin doğal ve kentsel ortamları deneyimleyebilecekleri bir yer haline geliyor. Şehrin hafızasından esinlenen ağaç sütunlar, ormanlar arasında bir patika gibi bir iç mekan oluşturuyor. Ayrıca, üç taraftaki cam duvarlar, açık alan fikrini gerçekleştirmek için iç ve dış arasındaki sınırı bulanıklaştırıyor.