Yuandang Yaya Köprüsü

Mimari Tasarım
BAU

Proje Yeri
Şangay, Çin

Tamamlanma Tarihi
2021

Fotoğraflar
Zhu Runzi

BAU tarafından tasarlanan, Jiangsu Eyaleti ile Şanghay arasında bir bağlantı oluşturan Yuandang Yaya Köprüsü, bölgenin doğasından ilham alarak her iki yakanın ortak kültürel özelliklerini bir araya getiriyor, biyolojik onarıma yardımcı olan tasarımı aynı zamanda ziyaretçilerine alışılmadık deneyimler sunuyor.

Jiangsu Eyaleti ile Şanghay arasında bir bağlantı kuran Yuandang Yaya Köprüsü; ekoloji, ulaşım, kültür ve peyzajı bir araya getiren, yapı ve heykel arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmayı hedefleyen bir tasarım. Doğanın ve altyapının alışılmadık şekilde bir araya gelmesiyle oluşturulan köprü, yayalar için rastlantısal deneyimler yaratıyor; soluklanma, keşif ve etkileşim anları oluşturuyor.

Yapıyı çevreleyen bağlamın doğası, köprünün programatik gerekliliklerinin gelişmesine yardımcı olmuş. Yuandang Gölü’nün iki yakası da, suyun etrafındaki sulak park alanları ağına, yaya yolu ağına ve yeşil bisiklet yolu ağına sahip. Gölün her iki yanında yer alan bu müşterekler ile birlikte, müşterinin ve BAU’nun tasarım motivasyonu “gölün iki yakasında paylaşılan ortak kültürü” temsil etmek olarak şekillenmiş.

Ortak kültürel geleneğin yorumlarından biri de Tai Gölü’nde bulunan özel kayanın toplanması ve sergilenmesine atıfta bulunan gözenekli, heykelsi pavyon. Suzhou’daki Tai Gölü yakınlarındaki Dongting Dağı eteklerinde bulunan Tai Gölü Kayası; yüzey dokusu, deliklerinden geçen ışık, gölge ve rüzgar oyunları gibi özellikleri nedeniyle bölgenin değerli doğal taşlarından biri. Pavyon, bu kayanın biçimsel özelliklerini çağrıştıran bir görsel etkiye sahip olmanın yanı sıra çocukların tırmanabileceği ve içinde oynayabileceği bir mekan oluşturuyor.

Sembolik yaklaşımın ötesinde, tasarımın ekolojik bileşenleri ve köprünün Jiangsu Eyaleti ile Şanghay arasındaki bağlayıcılığı da büyük bir önem taşıyor. Köprünün dolambaçlı yolu ve altı metre genişliğindeki tabliyesi üç banttan oluşuyor: Bisiklet yolu, yürüyüş yolu ve nehir kıyılarını birbirine bağlayan, yüzen bir bahçe görünümü yaratan yerel bitki örtüsü için bir alan. Park ağının planı, köprü için de benimsenmiş ve bu da köprüyü pürüzsüz, biçimsel bir uzantı haline getirmiş.

Yuandang Yaya Köprüsü, genellikle bir köprüde görülmeyen çeşitli olanaklar sağlıyor. Platform üç ana banda ayrılıyor, dinlenmek ve göl manzarasının tadını çıkarmak için tasarlanan bölümlerin genişliği değişiyor. Bitki örtüsü, oyun alanları, meydanlaşmalar, gölgelikler ve oturma alanları bir araya gelerek yayaları köprüyü keşfetmeye teşvik ediyor.

Günümüzde, biyolojik çeşitliliği desteklemek amacıyla sadece köprü üzerinde değil, aynı zamanda göldeki yeni adalarda ve göl yatağında da bitkilendirme yapılması öneriliyor. Yerli flora ve fauna için bir habitat oluşturmak üzere birlikte çalışan ekipler sayesinde, bölgenin sağlıklı ve biyolojik çeşitliliğe sahip bir ekolojiye kavuşturulması için yeni bir umut doğuyor.