YG Entertainment Merkez Ofisi

Mimari Tasarım
UN Studio

Tasarım Ekibi
Ben van Berkel, Astrid Piber, Marc Salemink, Tiia Vahula, Hyoseon Park, Paul Challis

Proje Yeri
Seul, Güney Kore

İşveren
YG Entertainment

Tamamlanma Tarihi
2021

Toplam İnşaat Alanı
18.801 m2

Fotoğraflar
Rohspace

UN Studio tarafından tasarlanan ve gündüzleri kullanıcıları için efektif bir çalışma deneyimi sunan YG Entertainment Merkez Ofisi, geceleri şehrin siluetini tamamlayan bir kentsel ikona dönüşüyor.

K-Pop endüstrisinin önde gelen şirketlerinden YG Entertainment, 2017 yılında UN Studio’dan, Seul’de yer alacak ve K-Pop’un kalbi olacak yeni bir genel merkez tasarlamasını talep etmiş.

Konum olarak birbirinden farklı iki dünyanın sınırları arasında kalan yeni genel merkez, bir yanda düşük yoğunluklu bir konut alanına komşuyken, diğer yanda yoğun bir otoyol, köprü ağı ve yeşil alana bakıyor. Yapının yönelimini ve mekansal organizasyonunu etkileyen bu konum ofisin nehir manzarasından faydalanmasını da sağlıyor. Bina genel olarak YG Entertainment’ın kurumsal kimliğini ve müzik endüstrisine bakışını yansıtırken, çalışanlarına ilham vermesi için tasarlanan ofis alanları, toplantı odaları ve kayıt stüdyolarını da barındırıyor.

“Siyah içinde siyah” konseptiyle tasarlanan, mevcut YG binasının hemen yanında yer alan yeni genel merkezde, eski yapının aksine, beyaz tonlara, geometrik çizgilere ve aydınlık iç mekanlara yer verilmiş. Çevrenin çift taraflı etkileşiminden yararlanan yapı, çatıdan aldığı gün ışığını iç avluya verimli bir şekilde dağıtıyor; aynı zamanda görsel anlamda sokak seviyesiyle bağlantılı benzersiz bir mekansal deneyim sunuyor.

Yedi katlı ofis binasının ilk 4 katı iç avluyla ilişkili olup bu alan aynı zamanda ziyaretçiler, müzisyenler için merkezi bir sahne görevi görüyor. Kapsül benzeri dinlenme ve çalışma odaları atriyuma, binanın kalbine yöneliyor. Bu alan zemin katta gizli bir bahçeye ev sahipliği yaparak ziyaretçilerini karşılıyor. Yapı içerisindeki mekansal hiyerarşi ve geometri kullanıcıları sezgisel olarak yönlendirirken, aydınlatma çizgileri bu yönlendirmeyi destekliyor.

Yapı kabuğu, performatif bir duruş sergilerken arsanın ön ve arka yüzlerindeki çevresel unsurlarla ilişki kuruyor. Mevcut YG binasıyla yeni yapının iç ve dış mekan tasarımları arasındaki kontrast kütlenin tamamında okunabiliyor. Molalarda kullanılması planlanan ve yeşil alanlarla ilişkilenen balkonlar alt katlarda da güneş ışığını filtreliyor. Konut alanına yönelen kısımda cephenin yarı saydam karakteri, alüminyum panellerdeki geometrik çizgiler ve perforasyon desenleri ile sağlanıyor; bu sayede iç mekana dair ipuçları veriyor.