YAPI Dergisi’nin içerik yönetimiyle yayınlanan Milliyet Mimarlık dergisinin 26. sayısı 26 Mart Pazar günü Milliyet Gazetesi ile birlikte bayilerde!

YAPI Dergisi’nin içerik yönetimiyle yayınlanan Milliyet Mimarlık dergisinin 26. sayısı 26 Mart Pazar günü Milliyet Gazetesi ile birlikte bayilerde!

Geçtiğimiz Şubat ayında Güneydoğu Anadolu’nun 11 şehrinde yaşanan depremlerde çok sayıda vatandaşımızın çarpık kentleşme ve depreme uygun olmayan yapılaşma nedeniyle hayatlarını kaybettiğine, önemli sayıdaki vatandaşımızın ise evsiz kaldığına acı bir şekilde tanık olduk.

Türkiye jeolojik yapısı ve iklim özellikleri nedeniyle büyük doğal afetlerle sık karşılaşan ülkelerden biri. Buna rağmen, bölgesel ekonomiye yönelik planlamalar yerine nüfusun metropollere yığılması, rant baskısı, zemini sorunlu olan alanların, tarım arazilerinin, su yataklarının, deprem fay bölgelerinin yapılaşmaya açılması gibi nedenlerle her yıl çok sayıda vatandaşımızı deprem, sel gibi afetlere kurban veriyoruz. 

Depremlerin ardından yıkılan kentlerin yeniden kurulumunda depremden öğrenilenlerin iyi değerlendirmesi ve benzer hataların tekrar edilmemesi için başta yönetim erkine, planlamacılara, mühendislere, mimarlara ve tüm diğer aktörlere çok önemli görevler düşüyor. 

Bu ayki Söyleşi sayfalarımızda Deprem bölgesinde ayakta kalan nitelikli yapılardan biri olan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Binası’nın mimarı Can Çinici ile, güvenli yapılarda barınmak ve sağlıklı kentlerde yaşamak en temel insani haklarımızdan biriyken kentlerimizin nasıl böylesine büyük felaketlere açık bir hale geldiğini konuştuk. 

Yıkımların ardından mimar ve akademisyenlere sorduğumuz “Nerede hata yaptık? Deprem gerçeğiyle nasıl yaşarız? Bundan sonra hangi adımları atmalıyız?” sorularının yanıtlarını Dosya sayfalarımızda, kent, mimarlık, çevre odağındaki çalışmalarıyla tanınan sanatçı, akademisyen ve şehir plancısı Murat Germen’in Adıyaman, Maraş ve Hatay’daki yıkımın kaydını tuttuğu fotoğrafları ile birlikte yayınlıyoruz. 

Mimari sayfalarımızda Yanardağ Mimarlık tarafından eğimli bir arazide, topografik bir yorumla ele alınan ve düzensiz brüt beton duvarlarıyla kentin geçmişte yaşadığı deprem yıkımına gönderme yapan Bolu Deprem Anıtı’na, Dünyadan sayfalarımızda ise İranlı mimarlık ofisi Daaz’ın Seyedbar-Jadgal Köyü’nde tasarladığı ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik eden katılımcı bir anlayışla inşa edilen ilkokul binasına yer veriyoruz. 

Gündem sayfalarımızda mimarlık ortamındaki yarışmalar, etkinlikler ve önemli gelişmelerin yanı sıra Suha Özkan’ın “Balkrishna Doshi: Pritzker Ödülü Alan Deprem Gönüllüsü” başlıklı yazısını bulabilirsiniz.

Milliyet Mimarlık dergisinin dolu dolu içeriğini ay boyunca Turkcell Dergilik’te Milliyet ile birlikte okuyabilir, www.milliyet.com.tr ve www.yapidergisi.com web siteleri üzerinden e-dergi olarak indirebilirsiniz. Ayrıca Milliyet Mimarlık’a artık Getir ve Trendyol uygulamaları aracılılığıyla 81 ilde ulaşabilmeniz mümkün.