XIX. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri 2024

Bu yıl 19. kez düzenlenen, başarılı genç mimarların üretimlerini gündeme taşıyan ve Türkiye mimarlığına uluslararası görünürlük kazandıran Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri için son katılım tarihi 1 Mart olarak açıklandı.

Mimarlar Odası tarafından ilk kez 1988 yılında, Mimar Sinan’ın 400. ölüm yıldönümü anısına düzenlenen Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Programı; Türkiye’de mimarlık mesleğini ve kültürünü geliştirme hedefiyle gündem yaratan ilk kurumsal girişim. İki yılda bir gerçekleştirilen programa önceki 18 dönemde 2605 eser katıldı; seçkin nitelikleri nedeniyle 157 eser ve 60 kişi veya kuruluş çeşitli dallarda ödüllendirildi.

Ödüllendirilirken göz önüne alınan kriterler; mimarlık tasarımının ardındaki emek, dünya standartlarına ilişkin farkındalık, uygulamaya gösterilen özen, çevreye duyarlılık, tarihsel sürekliliğe yönelik dikkat, popülist eğilimlere karşı duran direnç ve önemli ölçüde yaratıcı çaba. Program; yeni ürünlere verilen ödüllerle yalnız güncele ve geleceğe yönelen bir boyutla yetinmiyor; uzun bir birikimi değerlendiren yaşam boyu başarı ödülü ve 2006’dan başlayarak aramızdan ayrılmış olan ustaları anmamıza aracılık eden anma programıyla ülkede mimarlık kültürünün yerleşmesine yönelik değerli bir katkı sağlıyor.

Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, başarılı genç mimarların ortaya çıkmasına katkıda bulunduğu gibi, Türk mimarlarının uluslararası alanda tanınırlık kazanması için bir fırsat sağlıyor. Türkiye mimarlığını uluslararası ortamda temsil etmek üzere önemli mimarlık ödülü programlarına aday gösterilecek mimar ve eserler, ödül alanlar ve/veya ödül adayları arasından seçiliyor. Ödül alan yapılar, Ağa Han Mimarlık Ödülü, Avrupa Birliği Mies van der Rohe Çağdaş Mimarlık Ödülleri’nde doğal ödül adayı oluyorlar. Böylelikle, yurt içinde ve yurt dışında Türkiye mimarlığını başarıyla temsil eden eser ve mimarların farklı platformlarda tanınırlığı amaçlanıyor. Mimarlık eserinin kamusallığının artırılması, mimarın hak ve sorumluluklarının tanınması ve mesleki pratiğin ayrıntılarının yaygınlaşması süreçleri destekleniyor.

Serginin ilk günü akşamı yapılan törende, ödül alan ürünler ve sahipleri tanıtılarak kendilerine plaket sunuluyor. Ödüllerin maddi karşılığı bulunmamakla beraber, yarışmaya katılan ve ayrıca jüri seçimi ile belirlenen mimarların ürünleri ilk olarak Ankara’da sergileniyor. Bu sergi bir sonraki ödül dönemine kadar, oluşturulan program çerçevesinde yurt içinde ve yurt dışında birçok kente ve etkinliğe taşınıyor.

Sergiye katılan ürünlerin tümü Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan Ulusal Mimarlık Ödülleri Kataloğu ile ulusal ve uluslararası kamuoyuna tanıtılıyor. Katılımcılara ücretsiz olarak gönderilen katalog, UIA üyesi dünya ülkelerindeki meslek örgütlerinin kitaplıklarına, yurt içi ve dışındaki üniversite, araştırma merkezleri ve uzmanlık kitaplıklarına ulaştırılarak çağdaş Türkiye mimarlığının tanıtımına katkıda bulunması amaçlanıyor.

Ödül alan yapıların tescili için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yapılarak süreç müellif ile birlikte takip ediliyor. Aynı zamanda ödül alan yapılara, aldığı ödülün ve mimarının adının yer aldığı bilgi plaketi çakılıyor.

Ödül Kategorileri
• Mimar Sinan Büyük Ödülü
• Başarı Ödülleri
o Yapı Dalı (Üst Kategori)
• Yapı
• Yapı-Koruma
• Yapı-Çevre (Kamusal Alan Tasarımı)
o Mimari Proje Dalı (Üst Kategori)
• Proje
• Proje-Koruma
• Proje-Çevre (Kamusal Alan Tasarımı)
o Fikir Sunumu Dalı
o Mimarlığa Katkı Dalı

Mimar Sinan Büyük Ödülü, Mimarlığa Katkı Dalı ve Anma Programı için seçilecek kişi / kurum için www.mo.org.tr/ulusalsergi adresindeki “Aday Gösterme” bölümünde ayrıntılı bilgi bulunuyor. Diğer dallar için kişisel başvuru gerekiyor.

Takvim
1 Mart 2024, Cuma: Son Katılım Tarihi
28 – 29 Mart 2024: Seçici Kurul Toplantısı
19 Nisan 2024, Cuma: Ödül Töreni, Kült Kavaklıdere, ANKARA

Sergi Programı
19 – 26 Nisan 2024, Kült Kavaklıdere, ANKARA
9 Mayıs – 5 Haziran 2024, Mimarlar Odası İstanbul BK Şubesi, Karaköy, İSTANBUL
7 – 18 Ekim 2024, Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Alsancak, İZMİR

Seçici Kurul
Buşra Al
Acar Avunduk
Neşe Gurallar
Cem İlhan
H. Tansel Korkmaz