WAF ve INSIDE 2024 Finalistleri Açıklandı
World Architecture Festival Ödülleri‘nin 2024 yılı finalistleri açıklandı. 6-8 Kasım tarihleri arasında Singapur’da gerçekleşecek olan festivalde “Tamamlanmış Yapılar”, “Geleceğin Projeleri”, “Peyzaj Tasarımları” ve “İç Mekan Projeleri” ana başlıkları altında toplam 43 alt kategoride yarışacak 480‘den fazla yapı ve proje arasında Türkiye’den 25 tasarım bulunuyor.
On yılı aşkın süredir küresel mimarlık camiasını bir araya getiren World Architecture Festival (WAF), etkinlik kapsamında düzenlenen ödül organizasyonu ile dünyanın dört bir yanından en yenilikçi projeleri seçkiye tabi tutuyor. Bu yıl 6 – 8 Kasım tarihleri arasında Singapur’da gerçekleşecek olan festivalde, finalistler projelerini 175 kişiden oluşan uzman jüri heyetine sunacak ve toplamda 43 kategoride önde gelen tasarımlara ödül takdim edilecek.
World Architecture Festival ödüllerinde konut yapılarından ulaşım yapılarına, yenileme projelerinden peyzaj tasarımlarına kadar toplam 33 kategoride, tamamlanmış yapıların ve peyzaj tasarımlarının yanı sıra geleceğin en ilham verici mimari projeleri de yer alıyor. 10 Temmuz’da açıklanan INSIDE İç Mekan Festivali’nin finalist listesi ise 10 kategoriden oluşuyor. World Architecture Festival ödüllerinin finalist listesi 800 başvuru arasından seçilen 480’den fazla yapı ve projeyi içeriyor.
Türkiye’den Finale Kalan 25 Tasarım
Tamamlanmış mimari yapılar kapsamında; KG Mimarlık tarafından tasarlanan ArtIstanbul Feshane ve Ofisvesaire imzalı IZQ Innovation Center “WAF Yaratıcı Yeniden Kullanım” kategorisinde; Emre Arolat Architecture tasarımı İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Renzo Piano Building Workshop imzalı İstanbul Modern Müzesi, Erkal Architects tarafından tasarlanan Antalya Nekropol Müzesi ve KOOP Architects/AOMTD imzalı Seddülbahir Kalesi “WAF Kültür Yapıları” kategorisinde; Office Istanbul Architects tasarımı Rubrum Office ve GEOMIM tarafından tasarlanan Scorpios Bodrum “WAF Otel ve Eğlence Yapıları” kategorisinde; Emre Arolat Architecture imzalı Nef Gölköy Residences “WAF Konut Yapıları” kategorisinde; Bilgin Architects tarafından tasarlanan Kalyon Karapınar Merkezi Kontrol Binası “WAF Üretim, Enerji ve Lojistik Yapıları” kategorisinde; Dilekci Architects tasarımı Swissotel Resort and Residences Çeşme “WAF Retrofit” kategorisinde; DS Landscape & Architecture imzalı Bayou Villas “WAF Peyzaj Projeleri” kategorisinde; Dome+Partners, Noname Studio, SKAB ve MetaArchitektur GmbH ”
Geleceğin mimari projeleri kapsamında ise Emre Arolat Architecture tasarımı Küçükçekmece Cemevi “WAF Geleceğin Kamu Yapıları” kategorisinde; Yumuktepe Archaeological Site Covering “WAF Geleceğin Kültür Yapıları” kategorisinde; Emre Arolat Architecture imzalı Centipedes ve Tabanlıoglu Architects tarafından tasarlanan Sabiha Gökçen Havaalanı “WAF Geleceğin Altyapı Projeleri” kategorisinde; Dome+Partners, Noname Studio, SKAB ve MetaArchitektur GmbH “WAF Geleceğin Masterplan Projeleri” Ramsburg projesiyle “WAF Geleceğin Masterplan Projeleri” kategorisinde kategorisinde finale kaldı.
Emre Arolat Architecture tarafından tasarlanan, Gürcistan’da yer alan The Village: British Georgian Educational Complex, “WAF Geleceğin Eğitim Yapıları” kategorisinde, Arnavutluk’ta yer alan Green Coast Village B-Resort ve G-8 Village Center ise “WAF Geleceğin Eğlence Yapıları” kategorisinde finalist oldu. WAF finalistleri listesinde toplam sekiz adet tasarımıyla yer alan Emre Arolat Architecture bu yıl tüm dünyadan en çok üretimi dahil edilen ikinci ofis oldu.
Tabanlıoğlu Architecture ise üç adet tasarımıyla listeye girerek birden fazla üretimi ile WAF’ta yer alan bir diğer ofis olarak öne çıkıyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yer alan Kinshasa Ndjili Havaalanı “WAF Geleceğin Altyapı Projeleri” kategorisinde; Kinshasa Arena ise “WAF Geleceğin Spor Yapıları” kategorisinde finalist olarak yer alıyor.
INSIDE Festival ödüllerinde ise BAB Architects imzalı Anadolu Ajansı İstanbul Genel Müdürlük Binası ve Jeyan Ülkü Mimarlık tasarımı Good Job Games “Inside Çalışma Alanları (Büyük Ölçek)” kategorisinde; Zoom tasarımı Doruk Nilüfer Hastanesi ise “Inside Sağlık & Fitness” kategorisinde finalist olarak yarışacak.
Dünya Mimarlık Festivali kapsamında ayrıca, toplumun ve gezegenin karşı karşıya olduğu önemli mimari sorunları ele alan otuzdan fazla gelecek vadeden örnek proje bu yılki WAFX Ödülleri’nin sahibi oldu. WAFX Ödülleri sağlık, iklim değişikliği, teknoloji, etik ve değerler de dahil olmak üzere 11 ana kategoride dünyanın önemli sorunlarını ele almak için tasarım ve mimariyi en iyi şekilde kullanan projelere takdim ediliyor. EAA-Emre Arolat Architecture Küçükçekmece Cemevi projesiyle “Güç ve Adalet” kategorisinde, “Centipedes” (Kırkayak) projesi ile de “Akıllı Kentler” kategorisinde iki farklı WAFX ödülüne layık görüldü.
World Architecture Festival ödülleri, katılımcılara projeleri tartışma, geri bildirimlerden yola çıkarak gelecek çalışmaları güçlendirme ve uluslararası bağlantıları geliştirme fırsatı sunuyor.