WAF ve INSIDE 2022 Ödülleri’nin Finalistleri Açıklandı

Dünyanın en önemli mimarlık buluşmalarından biri olan World Architecture Festival ve INSIDE Festival kapsamında gerçekleşen ödüllerin kısa listeleri açıklandı. Finallerde Türkiye’den toplam 19 proje yarışacak.

Dünya Mimarlık Festivali (WAF), Portekiz, Malezya, Finlandiya, Meksika, Türkiye, Avustralya, Japonya, Hindistan ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen katılımlarla bu yılki festivalin 420 projeden oluşan kısa listesini açıkladı. Ödül programı, kırsal villalardan çağdaş dini yapılara ve pandemi sırasında inşa edilen sağlık tesislerine kadar uzanan en iyi yeni tamamlanmış binaları ve peyzaj tasarım projelerini onurlandırıyor.

Festival bu sene mimarlığın pandemi sonrası kolektif yaşamın yenilenmesine nasıl tepki verdiğini araştıran “Birlikte” temasını işliyor. Festivalin canlı etkinlik programı, iklim değişikliğiyle mücadele taahhütlerinde mimarlığın rolünü de analiz etmeyi amaçlıyor. Tamamlanan binalara ek olarak, Geleceğin Projeleri kategorisinde de ilham verici mimari konseptler yer alıyor.

Dünya Mimarlık Festivali, kısa listeye kalan projelerin canlı olarak jüri karşısında proje müellifi mimarların yaptığı sunumlarla değerlendirildiği bir ödül programı. Tamamlanmış yapılar ve henüz inşa edilmemiş projelerin yarıştığı 43 kategoride birinci olan işler, organizasyonun en büyük ödülleri olan “Dünyanın En İyi Yapısı”, “Yılın Peyzaj Tasarımı” “Yılın En İyi Tamamlanmamış Projesi” ve “Yılın En İyi İç Mekanı” ünvanları için rekabet edecek. Dünya Mimarlık Festivali’ne paralel olarak organize edilen INSIDE Festival’da ise iç mimari tasarımlar yarışıyor. INSIDE Festival kapsamında bu sene 11 kategoride toplam 75 proje finale kaldı.

Her yıl olduğu gibi bu sene de World Architecture Festival ve INSIDE Festival kapsamında Türkiye’den mimarlık ve iç mimarlık ofislerinin yapı, mimari proje ve iç mekan tasarımları yarışıyor. Türkiye’den WAF Compeleted Buildings (Tamamlanmış Yapılar) kategorilerinde 9 mimari yapı kısa listeye kalmış durumda. Autoban, “Galataport Istanbul Cruise Port” yapısıyla “Completed Buildings: Transport” kategorisinde, “Joali Being” yapısıyla da “Completed Buildings: Hotel and Leisure” kategorisinde finale kalan ofislerden biri. EAA-Emre Arolat Architecture İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ile “Completed Buildings: New and Old” kategorisinde; Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık ise “Palanga Keçi Barınağı” yapısıyla “Completed Buildings: Production Energy and Recycling” kategorisinde finale kaldı. Erkal Mimarlık “Çankaya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi” binasıyla “Completed Buildings: Higher Education and Research” kategorisinde, GAD Architecture “Divan Event Space” yapısı ile “Completed Buildings: Hotel and Leisure” kategorisinde yarışacak. Tabanlıoğlu Mimarlık “Bodrum Loft” yapısı ile “Completed Buildings: Hotel and Leisure” kategorisinde ve “Atatürk Kültür Merkezi” yapısıyla da “Completed Buildings: Culture” kategorisinde jüri karşısına çıkacak. Yazgan Tasarım ve Mimarlık ise Heper Aydınlatma Fabrikası yapısıyla “Completed Buildings: Production Energy and Recycling” kategorisinde kısa listeye kaldı.

WAF Future Projects (Geleceğin Projeleri) kategorilerinde ise Türkiye’den 4 farklı ofisin 6 projesi kısa listede yer alıyor. GAD Architecture “Cappadocia Spa Hotel” projesiyle “Future Project: Leisure Led Development” kategorisinde, SANALarc “Çamlıbahçe Pazaryerine” projesiyle “Future Project: Civic” kategorisinde, Tabanlıoğlu Mimarlık “Karakiyanskiy Rayon Safari Resort” projesiyle “Future Project: Leisure Led Development” kategorisinde ve “IGA İstanbul VIP Terminal” projesiyle de “Future Project: Infrastructure” kategorisinde, UMM – Uludağ Architecture “İstanbul Yenikapı Cruise Port” projesiyle “Future Project: Infrastructure” kategorisinde ve “Büyükada Camii” projesiyle de “Future Project: Competition Entries” kategorisinde jüri karşısına çıkacak.

INSIDE kategorilerinde de Türkiye’den 4 iç mekan tasarımı kısa listede yer aldı. Autoban “Galataport Istanbul Cruise Port” iç mekan tasarımıyla “Public Buildings” kategorisinde; MAS Mimarlık “PH7800” tasarımıyla Residential (Single Dwelling) kategorisinde; MSE (Metex Studio Erk) “Radisson Collection Hotel Bodrum” tasarımıyla “Hotels” kategorisinde; Boytorun Mimarlık ise “TOGG CES Fuar Standı” tasarımıyla “Temporary/Meanwhile Uses” kategorisinde finale kaldı.

Dünya Mimarlık Festivali’nin bu yılki uluslararası jüri üyeleri arasında Mario Cucinella, Tracy Meller, Sanjay Puri, Gonka Arık Çalışkan, Sir Peter Cook, Yui Tezuka ve Shane O’Toole, Eva Jiricna, Issa Diabaté, Nadia Tromp, Jo Noero, Ann Lau ve Nigel Coates gibi isimler yer alıyor. Olga Bolshanina (Herzog & de Meuron), Linzi Cassels (Perkins&Will), Tuğçe Rizeli Bilgi (GEO_ID), Meisa Batayneh (Maisam Architects & Engineers), Heather Dodd (Savage + Dodd Architects), James Grose (BVN) ise INSIDE Festival jüri üyelerinden bazıları.