Villa Mandra

Mimari Tasarım
K-Studio

Tasarım Ekibi
Dimitris Karampatakis, Ileana Vlassopoulou, Alexandros Zomas, Antonella Theodorakatou, Christos Papachristodoulou, Christos Spetseris

Ana Yüklenici
ECC – George Tsikouras

Araştırmacı
Panagiotis Stathis

Planlama Danışmanı
Maria Mposgana, Matoula Kazakidou

Strüktür Tasarımı
Chryssanthos Kaligeros

Mekanik Proje
Giorgos Kavoulakos

Aydınlatma Tasarımı
Dimitris Kouvalis-HALO

Toplam İnşaat Alanı
600 m²

Yapım Tarihi
2020

Proje Yeri
Mikonos, Yunanistan

Fotoğraflar
Claus Brechenmacher & Reiner Baumann

K-Studio tasarımı Villa Mandra’da her mekan, dinlenme, düşünme ve keşfetme için yeni bir fırsat doğururken, form işlevden ziyade duyguyu izliyor.

Mikonos’taki Aleomandra tepesinin üst noktasında konumlanan ancak neredeyse manzarada gizlenen Villa Mandra, doğrudan denize ve komşu Delos adasının gün batımına bakıyor. K-Studio tarafından, kullanıcıların aile ve arkadaşlarıyla vakit geçirmesi için tasarlanan 6 yatak odalı tatil evi, muhteşem manzarayı, hassas bir şekilde düzenlenen taş duvarlarıyla bahçeyle bütünleşmiş bir bakış açısıyla kucaklıyor. Villa Mandra, yavaş, rahat bir yaz mevsimi yaşantısı fikriyle inşa edilmiş ve aile, arkadaşlar ve doğayla iç içe huzurlu ve özgür bir bağ kurmayı amaçlamış. Evdeki her mekan, dinlenme, düşünme ve keşfetme için yeni bir fırsat doğururken, form işlevden ziyade duyguyu izliyor.

Kullanıcıların gün boyunca dışarıda olmanın tadını çıkarmasını sağlamak için iklimin yoğunluğunu filtreleyerek gölge ve koruma sağlayan öğeler kullanılmış. Evin çok sayıda konuğa hizmet etmesi beklenmesine rağmen, manzaraya büyük hacimlerle hakim olmaktan kaçınılmış. Geleneksel adanın mütevazi karmaşıklığından esinlenen mimari, geniş ama hafif pergola ile kaplı büyük bir yaşam alanı sunan “avlu”nun etrafında şekillenmiş. Bu avlu, salon ve mutfak hacimlerine kesintisiz biçimde bağlanan ve ötesindeki havuzla bahçeye bakan bir odak haline getirilmiş. Havuzu içine alan bahçenin altında, mahremiyet için ayrılan ve denize doğru kesintisiz manzara sunan sessiz yatak odaları bulunuyor. Yatak odalarının bu şekilde genel hacimlerden ayrıştırılmış olması, evin etkisini daha da hafifleterek sosyal ve özel alanı net bir şekilde bölüyor.

Evin karakterini oluşturan ana fikir, yerel miras ile çağdaş yaşam arasında köprü görevindeki nostaljik mimariyi yaratmak için kireç badanası, doğal taş ve ahşap gibi geleneksel malzemelere uygulanan çağdaş tekniklerdir. Geleneksel olarak el işçiliğiyle inşa edilmiş doğal taş duvarlar, pahlı köşeleriyle pürüzsüz ve kendinden emin bir duruş sergiliyor. Geleneksel pergola, yapısal bütünlüğü artırmak için beyaz hacimlere hafifçe oturan, altındaki geniş avluyu gölgeleyen ve koruyan bir kafes kirişi oluşturuyor.

Beyaz hacimler, düz doğal taş duvarlar ve hafif pergola strüktür bölgenin peyzajında rahatça konumlanmış ve avlu etrafından kurgulanmış plan düzeni günlük hayatı verimli kılarak kolaylaştırmış. Villa Mandra, doğal malzemelerle zenginleştirilen ve çağdaş yaş yaşantısından esinlenilen mütevazi bir Yunan kültürü olan Kiklad geleneğinden beslenmiş.