Villa BW
Künye
Mimari Tasarım
Mecanoo
Proje Yeri
Hollanda
Tamamlanma Tarihi
2022
Toplam İnşaat Alanı
308 m²
Fotoğraflar
Ossip Architectuurfotografie
Mecanoo tasarımı Villa BWN’nin hacmi, yekpare varlığı, eğimli çatı yüzeyleri dış duvarlar aracılığıyla vurgulanırken tüm binayı saran doğal ve özel bir seramik karo ile ifade edilmiş.
Kum tepenin doğal eğimli eteklerinde yer alan Villa BW, ön cephesinin kusursuz ifadesiyle birleşen çift eğimli çatısıyla karakterize bir bina. Oorsprongwed’deki sokağın da karakteristik özelliği olan bükümlü çatı, üst üste binmiş iki geometrik şeklin sonucunda oluşmuş. Villa, çatının dışında üç kat üzerine inşa edilmiş. Arazinin doğal eğimi ve topraktaki dolgu nedeniyle zemin kat ve -1’de bulunan bodrum kat çevre ile doğrudan ilişkili olup güneydoğuya bakan eğimli bahçe perde sistemi ile çevrelendirilmiş ve peyzajla bağlantılı hale getirilmiş. Peyzaj ve villa arasındaki güçlü bağ, tüm binayı saran doğal ve özel bir seramik karo ile ifade edilmiş. Bu kaplama çok renkli, sırlı karo peyzajın eğimli ve topraklı yapısında ışıktan karanlığa geçişi sembolize etmek için tercih edilmiş.
İç mekanda, tüm yaşam alanları, perde duvarlarla çevrilmiş, ahşap kaplamalı bir orta alan etrafında düzenlenmiş. Giydirme cephe, bodrum katın iç kısmına kadar şeffaflık ve gün ışığı sağlamış. İç tasarımda geleneksel çini işçiliği ve ahşap kullanılarak çevredeki kırsal alanın manzarası tamamlanmış. Cephede tercih edilen renk ve malzeme kum tepelerinden peyzaja doğru doğal geçişte rol oynamış. Binanın hacmi, yekpare varlığı, eğimli çatı yüzeyleri dış duvarlar aracılığıyla vurgulanmış. Bulunduğu ortamın tonlarıyla uyumlu renk kullanımı, villanın değişen araziyi benimsemesini sağlamış, farklı mevsimlerdeki kum tepe ve eğimli peyzaj, tasarımın gri, yeşil ve mavinin beş tonundan oluşan renk yelpazesinde yansıtılmış. Cephede kullanılan fayansların sırları canlı, parlak bir etkiye sahipken kiremitlerle sedefli bir görünüm elde edilmiş. Seçilen malzemelerin fiziksel özellikleri cephe ve çatının görünümü üzerindeki ışık yansımalarını etkilemiş. Gölgelerin karışımı, ışık koşulları villanın, günün her saatinde farklı görünmesini sağlayarak benzersiz, çarpıcı bir ev ortaya çıkmasını sağlamış.
Çok renkli karoların birleşim oranı, kapsamlı bir şekilde incelenmiş ve emaye çalışması, farklı ışık koşulları kullanılarak renklere, dokulara ve parlaklık derecelerinde göre yerinde değerlendirilmiş. Çatı düzlemindeki eğriliğin kusursuzluğu daha az parçalı görünen cephe yüzeylerinde de tekrar eden ve fark etmesi güç bir desen olarak ortaya çıkmış.