Venedik Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu İçin İkinci Aşamaya Geçen Projeler Belli Oldu

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) koordinasyonunda gerçekleştirilen Türkiye Pavyonu için yapılan iki aşamalı açık çağrının ilk aşaması tamamlandı. Seçici Kurul tarafından ikinci aşamaya kalan beş proje belirlendi.

Dünyanın önde gelen mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi önümüzdeki sene 23 Mayıs-29 Kasım 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek.

Seçici Kurul tarafından 44 proje arasından ikinci aşamaya davet edilen beş proje şöyle oldu:

Emergent Vernacular/ism/s (Evren Başbuğ ve ekibi)
[Intensive]Care (Aslıhan Demirtaş ve ekibi)
Architecture as Measure (Neyran Turan ve ekibi)
Kaleydoskop (Ayşenur İpek Türeli ve ekibi)
before use/after life (Sevgi Türkkan ve ekibi)

Venedik Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda yer alacak sergi için 24 Nisan’da başlayan açık çağrı 14 Haziran’da sona ermişti.

Seçici Kurul ve Seçim Süreci

Türkiye Pavyonu sergisinde yer alacak projeyi, iki aşamalı açık çağrı yöntemi ile belirleyen Seçici Kurul üyeleri Aslı Çiçek, Ippolito Pestellini Laparelli, Prof. Dr. Ayşen Savaş, Han Tümertekin ve Ertuğ Uçar’dan oluşuyor.

İlk aşamaya başvuran projeler, küratöryel temanın geçerliliği, önerilen projenin uygulanabilirliği ve küratöryel ekibin organizasyon yapısına göre değerlendiriliyor. İkinci aşamaya devam etmek üzere seçilen projelerin ise tema, yerleştirme ve mekân tasarımı, çalışma yöntemi, küratöryel ekip, basılı malzeme ve bütçe gibi konularda daha detaylı bir sunum hazırlaması isteniyor. Seçilen proje sahiplerine araştırmalarını derinleştirmek için bir hakediş veriliyor; proje ekipleri, projelerini detaylandırmalarının ardından Seçici Kurul üyeleri ve İKSV ekibine projelerini sunmak üzere İKSV binasına davet ediliyor.

Bu süreç içinde Venedik Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin teması açıklandığı takdirde proje sahipleri kendi projelerini temaya uygun olacak şekilde yeniden düzenleyebilecekler.

Venedik Mimarlık Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi

Paolo Baratta başkanlığındaki Venedik Bienali Yönetim Kurulu Hashim Sarkis’in 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin küratörü olduğunu duyurdu.

Lübnanlı mimar ve yazar Hashim Sarkis, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) Mimarlık ve Planlama Fakültesi’nin de başında yer alıyor. Kendi adını taşıyan bir ofisi bulunan Sarkis, uzun yıllar Harvard Üniversitesi Yüksek Tasarım Okulu’nun (GSD) kadrosunda yer aldı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Türkiye Pavyonu

21 destekçinin katkılarıyla 2014 – 2034 yılları arasında Venedik Bienali’nin iki ana sergi alanından biri olan Arsenale’de tahsis edilen mekânda yer alan Türkiye Pavyonu’nun koordinasyonunu İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) üstleniyor.

7 Haziran – 23 Kasım 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen Venedik Bienali 14. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde Türkiye Pavyonu’nda küratör Murat Tabanlıoğlu ve proje koordinatörü Pelin Derviş’in, sergi ekibinde yer alan Ali Taptık, Alper Derinboğaz, Candaş Şişman, Metehan Özcan ve Serkan Taycan’la beraber hazırladığı Places of Memory (Hafıza Mekânları) başlıklı proje yer almıştı. 28 Mayıs – 27 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenlenen Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda ise Feride Çiçekoğlu, Mehmet V. Kütükçüoğlu ve Ertuğ Uçar’ın küratörlüğünde Darzanà projesi sergilendi. 26 Mayıs – 25 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin Türkiye Pavyonu’nda yer alan Vardiya’nın küratörlüğünü de Kerem Piker üstlendi. Cansu Cürgen, Yelta Köm, Nizam Onur Sönmez, Yağız Söylev ve Erdem Tüzün’ün küratör yardımcısı olarak yer aldığı Vardiya, geniş katılımlı bir buluşma, karşılaşma ve mimari üretim alanı sundu.