Helsinki Güzel Sanatlar Akademisi

Mimari Tasarım
JKMM Architects

Tasarım Ekibi
Asmo Jaaksi, Teemu Toivio, Jussi Vepsäläinen, Katja Savolainen, Reetta Aarnio

Proje Yeri
Helsinki, Finlandiya

İşveren
University of the Arts Helsink Veritas Pension Insurance

Yüklenici
Lujatalo Oy

Mühendislik
Vahanen Oy

Tamamlanma Tarihi
2021

Toplam İnşaat Alanı
13 000 m2

Fotoğraflar
Marc Goodwin, Mika Huisman, Asmo Jaaksi, Hannu Rytky, Tuomas Uusheimo

JKMM Architects tarafından tasarlanan Uniarts Helsinki Güzel Sanatlar Akademisi, gündelik yaşam ve sanatın iç içe geçtiği, kullanıcılarının sanatsal yaratıcılıklarını teşvik eden mekanlar sunuyor.

Helsinki Güzel Sanatlar Akademisi (Uniarts) için tasarlanan yeni bina, kullanıcıların sanat üretimini kolaylaştıran donanıma sahip mekanlardan oluşuyor. Esnek ve toplu çalışmaya uygun mekansal organizasyonu sayesinde yapı, farklı sanat formları yaratmak, deneyimletmek ve yaratıcı çabayı mümkün kılmak için tasarlanmış. Uniarts Helsinki Güzel Sanatlar Akademisi, son teknolojileri kullanarak geleceğin sanatçılarının ihtiyaçlarına doğrudan yanıt veriyor. Ham yüzeyleri ve deneysel, maceracı atmosferiyle, sanatçılara ihtiyaç duydukları ilhamı sağlıyor.

Helsinki şehir merkezinin doğu sahilinden yararlanan Güzel Sanatlar Akademisi ve hemen yanında bulunan, eski sabun fabrikasından dönüştürülen Dans ve Tiyatro Akademisi arsanın ortasındaki modernist silo binasıyla birbirine bağlanıyor. Silonun stratejik olarak açıkta bırakılan beton yüzeyleri ise mimari atmosferi canlandırıyor. Böylelikle yeni kampüs, çevredeki mevcut yapılarla entegre hale gelerek, bulunduğu Sörnäinen’in tarihine saygısını gösteriyor.

Mevcut elektrik tesisi, ilave konaklama alanları sağlamak amacıyla doğrudan yeni yapıya bağlanıyor. Güzel Sanatlar Akademisi’ne, kendisinden önceki binaya atıfta bulunarak ‘’Mylly’’ (Fince değirmen) adı verilmiş. Bu yapı, sade estetiği, tuğla kullanımı, derin cephe açıklıklarıyla endüstriyel mirası yansıtıyor.

13.000 m2‘yi kapsayan bu beş katlı binanın ortasında, alanı bir kattan diğerine çapraz olarak bağlayan çelik merdivenle tanımlanan üstten aydınlatmalı bir avluya sahip. Bu dinamik çekirdek, öğrencileri stüdyolara ve öğrenme alanlarına bağlarken “Mylly”nin zemin katta halka açık bir galeriye ve çatıda geniş bir terasa erişimi sağlıyor.

Kentsel bağlamda insanları bir araya getiren, esnek kullanıma izin veren ve bütünsel bir tasarıma sahip yapı; kullanıcılarına sınırlar getirmeyerek onların kendi sanatsal yaratıcılıklarını kullanmaları için alanlar açıyor.