Udaan Park

Tasarım
Studio Saar

Proje Yeri
Rajasthan, Hindistan

Tamamlanma Tarihi
2024

Toplam İnşaat Alanı
2.711 m²

Fotoğraflar
Ankit Jain

Studio Saar, Hindistan’ın Udaipur kentindeki yeşil alanları dönüştürmeye yönelik kent çapındaki girişimin bir parçası olarak Udaan topluluk parkını tasarladı.

Uluslararası mimarlık ofisi Studio Saar, kar amacı gütmeyen müşterisi Dharohar için Udaipur, Rajasthan’da bir parkın dönüşüm projesini gerçekleştirdi. Yeni dönüştürülen manzara, az kullanılan, köhne bir göl kenarı parkının erişilebilir, güvenli ve kapsayıcı bir kamusal alana dönüşümü olarak ortaya çıkıyor. Yerel kuş türlerinin yaşamından esinlenen bir gölgelik, bir labirent, oyun alanı ve kapsamlı bitkilendirme içeren park, yerel halkı ve ziyaretçileri Udaipur’un doğal vahşi yaşamını vurgulamak ve yeniden bağlamak için tasarlandı.
Udaipur’da yapay olarak oluşturulmuş bir göl olan Swaroop Sagar Gölü’nün kıyısında yer alan Udaan, şehrin merkezindeki çok az sayıdaki kamusal açık alandan biri ve çok sayıda göçmen kuşu çekmesiyle biliniyor. Yeniden geliştirme çalışması, Dharohar’ın kent geneline bir dizi park ve bahçeyi canlandırarak kent halkına daha nefes alınabilir, yeşil alanlar sağlamayı amaçlayan “10 Lakh Vriksh” girişimi kapsamında tamamlanan ilk park olma özelliğini taşıyor. Proje kapsamında bir milyon adet ağaç dikimi ve yetiştirilmesi de yer alıyor.
İki yıl içinde yeniden geliştirilme projesi tamamlanan Udaan Park, kısmen kullanıma açılabilmesi için aşamalı olarak inşa edilmiş. Engebeli ve kayalık bir çıkıntı üzerinde yer alan mevcut alan, cadde seviyesinden basamaksız erişim ve görünürlükten yoksunmuş ve yıllar boyunca ihmal edildiği için ziyaretçileri yerel vahşi yaşamı keşfetmek için bu alana çekme konusunda başarısız olmuş. Ana kaya oluşumlarını peyzaj tasarımına olumlu bir şekilde entegre etmek için parkın doğal topoğrafyası ile birlikte çalışan Studio Saar, 2.711 metrekarelik alanı caddeden göle doğru bir yolculuk olarak yeniden tasarlamış ve her yaştan insanın erişebileceği bir dizi interaktif manzara, bitkilendirilmiş ve ağaçlandırılmış alan yaratmış. Yeni park, toplum için bir macera, keşif ve merak alanı sunan doğal bir geçiş bölgesi sayesinde kamusal alanın göl kenarına bağlanmasına yardımcı oluyor.

Udaan Parkı, “10 Lakh Vriksh” ekibi tarafından ekilen yerel bitkilerin duyuları harekete geçiren aromaları, renkleri ve dokularıyla birbirine bağlanan ve sahadaki kuş toplulukları için yaşam alanını desteklemeye ve genişletmeye yardımcı olurken sert iklime dayanma yetenekleri nedeniyle seçilen çok çeşitli karakteristik alanlara sahip.

Sahanın merkezinde, bölgede sıkça rastlanan çarpıcı sığırcık mırıltılarından ilham alan davetkar bir gölgelik yer alıyor. Ağaç makaslı bir yapıyla desteklenen, geri dönüştürülebilir plastikten yapılmış 34.000 gerçek boyutlu kuştan oluşan tente, ilgi çekici bir odak noktası sunarken, altında yer alan oturma ve oyun alanı için gölge sağlıyor.

Çiçekli bitkiler, şifalı otlar ve küçük ağaçlarla şekillendirilmiş tekerlekli sandalye erişimine uygun bir labirent ziyaretçileri parkta karşılıyor. Bunun devamında, parkın kuzeyinde, sıra dışı salıncak yapıları ve oyun tünelleri içeren interaktif ve dinamik bir oyun alanı, çocukları yeni dönüştürülen alanla etkileşime girmeye teşvik ediyor. Göl kenarında, kuraklığa dayanıklı çim ve yeni ağaçlardan oluşan yumuşak bir ekim alanı, ziyaretçilerin kuş yaşamını ve göl manzarasını seyredebilecekleri sakin bir alan yaratıyor.

Yapı mühendisleri Ami Engineers ile iş birliği içinde çalışarak ve Studio Saar’ın sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığından yararlanarak, sahadaki mevcut malzemelerin yeniden kullanılması için bilinçli bir çaba gösterilmiş ve şehir genelinde malzemelerin yaratıcı bir şekilde yeniden kullanılması ve yeniden tasarlanması için bir emsal oluşturulmuş. Geri kazanılmış lastikler saksı, salıncak, oyun tüneli ve giriş labirenti olarak kullanılırken, geri dönüştürülmüş saree kumaşları çocuk oyun alanındaki salıncak ipleri için kullanılmış. Kapılar ve çitlerden korkuluklara ve parkın gölgelik kısımlarına kadar tüm yapısal olmayan metal işler, yeniden kullanılan çelik takviye çubuklarından yapılmış.