Türkiye İMSAD 40. Yılını Kutladı

Doğan Hasol, Dr. Y.Müh. (Mimar)

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği İMSAD 40’ıncı yılını 5 Haziran 2024 günü kutladı. 

1984 yılı Haziran ayında kurulmuş olan İMSAD İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin genel sekreterliği, kuruluştan kısa bir süre sonra dernek kurucularının isteği üzerine bana teklif edildi. Ben bu görevi fahri olarak üstlendim. Kurucusu olduğum Yapı-Endüstri Merkezi sanayici olmadığı halde İMSAD’a üye kaydedilecek ve “sanayici olmayan tek üye” sıfatını sürekli olarak koruyacaktı. Derneğin yasal merkez adresi de genel sekreterliğinin üstlenilmesiyle birlikte Yapı-Endüstri Merkezi olarak tescil edilmiş; amblemi de benim tarafımdan tasarlanmıştı. 

Resim 1. İMSAD 40. yıl kutlamasında Doğan Hasol'a plaket verilirken.

Resim 1. İMSAD 40. yıl kutlamasında Doğan Hasol’a plaket verilirken.

İMSAD-Yapı-Endüstri Merkezi birlikteliği bu başlangıçtan ibaret kalmayacaktı. Hedef, derneğin işlerlik ve güç kazanmasıydı. Zaman içinde, özellikle de Borusan’dan Hulusi Çetinoğlu’nun başkanlığı sırasında ses getiren etkinlikler, büyük çaplı toplantılar düzenlendi. 

Benim gönüllü çabalarımın ardından, kurumlaşma adına bir profesyonel genel sekreterin görevlendirilmesi gündeme gelmişti. İstanbul Sanayi Odası İthal Malları Fiyat Tescil Dairesi eski başkanı ekonomist Nihat Batur görevi benden devraldı. 

İMSAD’ın Yapı-Endüstri Merkezi’ndeki bürosu önce Harbiye’de bir kata yerleşecek, iki yıl kadar sonra da Kadıköy-Göztepe’ye taşınacaktı. Kadıköy’deki çalışmalar Nihat Batur’un kendisini emekli etmesine kadar sürdü. 

Bir süre, derneğin geleceğine ilişkin olarak süren tartışmalardan sonra benim davetim üzerine İMSAD yeniden Harbiye’ye döndü. O zamana kadar Yönetim Kurulları’nda çeşitli görevler almıştım; bu kez derneğin başkanlığına seçtiler. O dönemde CEPMC (Avrupa Yapı Malzemesi Üreticileri Konseyi)’ne üyelik başvurusu yaptık. Ekim 2003’te benim de katıldığım CEPMC Budapeşte toplantısının ardından İMSAD’ın, CEPMC’ye üye olarak kabul edilme süreci başladı. İMSAD’ın, sektördeki çeşitli dallara ilişkin öteki dernekleri de bünyesine alarak bir şemsiye örgüt haline gelmesinin sonucunda CEPMC’ye tam üyelik gerçekleşti. 

İMSAD’ın Yapı-Endüstri Merkezi’ndeki konukluğu YEM’in Aralık 2007’de Fulya’daki yeni binasına taşınmasına kadar sürdü. İMSAD bir süre daha Harbiye’de, YEM binasında başarılı çalışmalarına devam etti. 

Gelelim bugüne (1)… 

88 büyük şirket, 59 dernek, 5 üniversite ve 1 sendikadan oluşan üyeleri ile sektöründe 32 binden fazla noktaya etkin bir şekilde ulaşan Türkiye İMSAD, Türk inşaat malzemesi sanayisini bir bütün olarak ele almayı, sürdürülebilir büyümeyi ve gerek yurt içinde gerekse yurt dışında işbirliklerinin geliştirilmesini amaçlıyor.

2011 yılında Brüksel temsilciliğini kuran, sektörel projeler yürüten, raporlar çıkaran Türkiye İMSAD, Avrupa Komisyonu fonlarıyla desteklenen birçok projeye de liderlik ediyor. 2018 yılından bu yana buildingSMART Türkiye şubesine de ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye İMSAD, Avrupa İnşaat Teknolojisi Platformu (European Construction Technology Platform (ECTP))’nin de üyesidir. 

Türkiye’nin dünya çapında rekabet edebildiği nadir sektörler arasında yer alan ve 2022 yılı verilerine göre dünya ihracat sıralamasında ilk 5 arasında olan inşaat malzemesi sektörü, ülkemiz için stratejik öneme sahip bir sektör konumunda. İmalat sektöründeki payı yüzde 17’ye yaklaşan Türk inşaat malzemesi sanayisi, aynı oranı, sanayi katma değerinde de gerçekleştiriyor.

Türkiye İMSAD’ın başarılı çalışmalarını bugüne kadar olduğu gibi, hep başarıyla sürdüreceği kuşkusuzdur. 

Kaynak

  1. Türkiye İMSAD sitesi. https://www.imsad.org/