Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1920-2020

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1920-2020 başlıklı sergi, Çankaya Belediyesi, Mimarlar Derneği 1927 ve Avusturya Büyükelçiliği’nin Türkiye’de Parlamento Yapılarının Yüzyılı: Halkı Birleştirmek, Fikirleri İnşa Etmek temasıyla ortak olarak düzenlemekte oldukları uluslararası etkinliğin bir parçası olarak hazırlandı.

Dilan Nadir ve Zeynep Ünsal’ın tasarımlarından oluşan sergi, Türkiye’de parlamenter sistemin kurulmasının ardından geçen yüzyıl sonunda meclisin açıldığı 1920 yılından bugüne inşa edilen parlamento yapılarını mimari ve kentsel analizlerin yer aldığı temsiller aracılığıyla değerlendirmeyi ve Milli Egemenliğin Yüzüncü Yılı’nı bu mekansal değerlendirmeyle anmayı hedefliyor. 

Osmanlı döneminden miras kalan Ulus’taki 1. Meclis Binası (Mimar İsmail Hasip Bey, 1915-16), Cumhuriyet’in ilk on yılının zor şartlarında yine aynı bölgede inşa edilen 2. Meclis Binası (Mimar Vedat Tek, 1924) ve Atatürk’ün vefatından hemen önce 1938 yılında açılan yarışmanın kazananı Avusturyalı mimar Clemens Holzmeister’in projesine göre Yenişehir’de inşa edilen Türkiye Büyük Millet Meclisi yerleşkesi, başkent Ankara’nın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli mimarlık mirasları arasında yer alıyor. 

Hatice Günseli Demirkol ve  T. Elvan Altan’ın küratörlüğünü üstlendiği sergide, parlamento yapılarının Ulus’tan Yenişehir/Kızılay’a uzanan hikayesi incelenip; zaman içinde yeni müdahale ve ihtiyaçlarla değişerek günümüze ulaşan meclis mekanları, Türkiye’nin Cumhuriyet dönemindeki siyasi ve toplumsal hayatındaki dönüşümler ve başkent Ankara’nın kentsel peyzajında bu süreçte gerçekleşen değişimler çerçevesinde yorumlanmış. 

Sergi Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi Abidin Dino Sergi Salonu’nda 29 Kasım tarihine kadar izlenebilir.