Yüzyıllardır süregelen kullanımıyla zamansız bir malzeme olan tuğladan üretilmiş, dünyanın farklı bölgelerinden seçilen 7 proje…

Tarihin en eski dönemlerinden beri yapı malzemesi olarak kullanılan tuğla; betonarme, cam ve metalin ağırlıklı olarak kullanıldığı günümüz kentlerinde monotonluğu kırarak, bulunduğu yere yeni bir doku, renk ve karakter kazandırıyor. Günümüzde inovatif ve yaratıcı kullanımlarıyla dikkat çeken 7 tuğla yapıyı bir araya getirdik…

1. Arc

Mimari Tasarım: Koichi Takada Architects
Proje Yeri: Sidney, Avustralya
Tamamlanma Tarihi: 2018
Alan: 174.000 m2
Fotoğraflar: Tom Ferguson Photography, Martin Siegner

Arc, Koichi Takada Architects tarafından Avustralya’nın Sidney kentinde 26 katlı bir yapı olarak inşa edilmiş. Sidney’in geleneksel mimarisinde kullanılan tuğlanın modern bir dille yeniden yorumlandığı yapının cephesi kemerden oluşuyor. Kemerle oluşturulan bu dil, çatıda da sürdürülerek sosyal etkileşimi artıran, herkesin kullanımına açık bir mekân yaratılmış.

2. Dreaming Someone

Mimari Tasarım: WAY Studio
Proje Yeri: Pekin, Çin
Tamamlanma Tarihi: 2018
Alan: 600 m2

Çin’in Pekin şehrinde WAY Studio tarafından tasarlanan tuğla restoran, kara delik şeklindeki girişi ve dalgalı cephesiyle dikkat çekiyor.

3. The Interlock

Mimari Tasarım: Bureau de Change Architects
Proje Yeri: Londra, İngiltere
Tamamlanma Tarihi: 2018
Alan: 300 m2
Fotoğraflar: Gilbert McCarragher

Londra merkezli mimarlık ofisi Bureau de Change Architects tarafından tasarlanan Interlock, tuğla cepheli, bitişik nizam konut bloklarının arasında yer alıyor. Komşusundaki 19. yüzyıl yapılarının oranlarına uygun olarak oluşturulan, beş katlı, karma kullanımlı yapının cephesinde, tuğlaların farklı dizilimleriyle üç boyulu etki yaratılmış.

4. Organicare Showroom

Mimari Tasarım: Tropical Space
Proje Yeri: Ho Chi Minh, Vietnam
Tamamlanma Tarihi: 2019
İşveren: Organicare
Fotoğraflar: Quang Dam

Tropical Space tarafından Vietnam’da tasarlanan Organicare Showroom, Vietnam’ın geleneksel balık soslarının ve organik ürünlerinin sergilendiği bir showroom mekânı olarak kurgulanmış. İşleviyle örtüşen bir anlayışla, öncelikle geleneksel malzemelerin kullanımını tercih eden tasarımcılar, iç mekânlarda ve dış cephede, bölgede yıllardır kullanılan kil tuğlasından yararlanmış. Çıkarılıp takılabilen esnek bir çerçeve sistem olarak tasarlanan sergileme elemanlarında tuğla ve metal malzeme bir arada kullanılmış.

5. Meksika’da Kültür Merkezi

Mimari Tasarım: Doho Constructivo
Proje Yeri: Morelia, Meksika
Tamamlanma Tarihi: 2018

Doho Constructivo tarafından yapılan bu küçük kültür merkezi, eski bir kütüphaneden dönüştürülmüş. Yapıda, bölgede sıklıkla kullanılan bir malzeme olan kerpiç ana malzeme olarak tercih edilirken çatısı tamamen sökülerek yeniden tasarlanmış. Sağır duvarlardan oluşan yapının doğal yoldan aydınlatılması için ortasında bir avlu yaratılmış.

6. Köprü

Mimari Tasarım: Sanjay Puri Architets
Proje Yeri: Ras, Hindistan
Tamamlanma Tarihi: 2020
Alan: 750 m2

2020’de tamamlanması beklenen, Sanjay Puri Architets tasarımı köprü, Hindistan’ın Ras kentinde yer alıyor. Küboidlerin büyüklü küçüklü yan yana getirilmesiyle oluşturulan yapı, kimi zaman kent sakinlerinin dinlenebileceği oturma birimlerine dönüşüyor.

7. Prestige University

Mimari Tasarım: Sanjay Puri Architets
Proje Yeri: Indore, Hindistan
Tamamlanma Tarihi: 2020
Alan: 23.225 m2
Fotoğraflar: Sanjay Puri Architets

Hindistan’ın Indore kentinde yapılması planlanan Sanjay Puri Architets tasarımı Prestige Üniversitesi projesi, üniversitenin ana yönetim ofisleri, oditoryum, seminer salonları, kütüphane ve kafeterya gibi mekânlarını bünyesinde barındıran çok fonksiyonlu bir yapı olma hedefiyle yola çıkıyor. Peyzajla bütünleşen, basamaklı platformlar şeklinde tasarlanan çatının, sadece öğrencilerin değil, herkesin kullanımına açık, kamusal bir alan olması amaçlanmış.

Bu dosya Architizer’dan derlenmiştir.