Tower of Bricks
Künye
Mimari Tasarım: Interval Architects
Proje Yeri: Hengshui Botanik Parkı, Hebei, Çin.
Tamamlanma Tarihi: 2018
Alan: 2065 m2
Fotoğraflar: Zhi Geng
Interval Architects tarafından tasarlanan ve Çin’in Hebei bölgesinde, eski bir tuğla fırınının yerinde inşa edilen Botanik Sanat Merkezi, geçmişle gelecek arasında köprü kuran bir mimari dile sahip.
Yapı, Çin’in Hebei bölgesinde sulak bir bölgede yer alıyor. Önceleri yakınlardaki fabrikaların atıklarını boşalttıkları bu alanda tek başına duran, terkedilmiş Hoffman Tuğla Fırını çökme tehlikesi nedeniyle hükümet tarafından yıkılmış. Sulak araziyi botanik bir parka dönüştürmek amacıyla hükümet, eski fırının aynı yerinde bir Botanik Sanat Merkezi tasarlanması konusunda çağrıda bulunmuş. Yıkılan tuğla fırınının anısını yeni bir mimari ile yaşatmaya çalışan Interval Architects, bölgenin bu yolla geçmiş ve gelecekle olan bağlantısını kurmayı amaçlıyor. Yeni Botanik Sanat Merkezi’nde çoğunlukla çömlekler, bitkiler ve bitki sanatına ait eserler sergileniyor. Yapı bu anlamda eski yapının tamamen endüstriye dönük içe kapalı kullanımını tersine çevirerek kamusal mekânlar yaratıyor. Eski tuğla fırınının bacalarına gönderme yapan gözetleme kulesiyle yapının aynı zamanda simgesel bir nitelik kazanması sağlanmış.
Botanik Sanat Merkezi’nin mekânsal kompozisyonu eski tuğla fırınına referans verecek şekilde tonozlarla merkezi bir avluyu çevreliyor. Kemerli geçişler ve yan avlularla iç ve dış mekân arasındaki sınırlar bulanıklaştırılmaya çalışılmış. Binanın kuzey ve güney ucunda yer alan restoran ve mutfak arasında oluşturulan avlular ile mekânların doğal ışık alması amaçlanmış.
Hoffman Tuğla Fırını’nın sürekli bir şekilde devam eden, tek tonozdan oluşan yapısının aksine Botanik Sanat Merkezi’nde bir dizi tonoz kullanılarak mekânlar görsel ve deneyimsel açıdan ışıkla ilişkilendirilmiş. Yapının ana malzemesi olarak kullanılan tuğla ile eski yapıya referans veren yeni bir mimari ifade geliştirilmesi amaçlanmış. Gözetleme kulesinde kullanılan tuğlalar gözenekli bir şekilde örülerek kuleye daha fazla ışık girmesini sağlamış ve kulenin ağırlığını biraz olsun hafifletmiş.