TIC Sanat Merkezi

Mimari Tasarım
DOMANI Architectural Concepts

Tasarım Ekibi
Ann Yu, Ruiquan Ye, Xiaojun Wang, Yinyi Huang, Zhiquan Tang, Wenxi Tang, Qiannan Ye

İşveren
Times China

İç Mekan ve Peyzaj Tasarımı
DOMANI Architectural Concepts

Proje Yönetimi
Shaowei Yang, Times China

Tamamlanma Tarihi
2021

Toplam İnşaat Alanı
18,000 m2

Fotoğraflar
Vincent Wu

DOMANI Architectural Concepts’in tasarladığı TIC Sanat Merkezi, Çin’in Foshan şehrinin birçok yatırımla gelişen yeni bir bölgesinde ikonik bir sembol olarak yer alıyor.

Proje, sanat merkezi binasının yanı sıra, önündeki geniş açıklığı da kapsıyor. Binaya çeşitli yönlerden ulaşımı sağlayan bu açık alan, farklı kotlara yayılan sirkülasyon rotasını barındırıyor. Seramik tuğlalar yönlendirmeye yardımcı olurken, siyah çakıllarla döşeli bahçe soluklanmaya ve farklı aktivitelere olanak tanıyor. Farklı kotlarda yer alan, iç içe geçmiş  platformlar zengin, çok yönlü ve sezgisel bir rota tanımlarken su öğesiyle desteklenerek zengin bir mekansal deneyim sunuyor.

Havuzun ortasına kadar uzanan seyir platformu, binanın ana cephesinin panoramasına hakim. Bir ızgara tanımlayan cephe sistemi, projenin hem görsel vurgusu hem de teknik odak noktası haline gelmiş. Geleneksel seramik tuğlalar modern bir yapısal tasarımla uygulanmış. Eşkenar üçgen modüller, cephenin arkasında başarıyla gizlenen metal bir strüktür ile taşınıyor. Cephenin ikinci katmanını oluşturan ince cam bölüm ise 2.20 metre uzunluğunda, net bir görüntü oluşturacak şekilde çerçevelerden arındırılmış temperli cam yüzeylerin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Doğu, güney ve batı cephelerinde uygulanan bu katmanlı cephe sistemi (kil tuğla ızgara – boşluk – yalıtımlı temperli cam) yapının enerji tüketimini minimumda tutuyor. Sistem, klasik giydirme cephelere göre, binanın ısı iletimini ve soğutma enerjisi tüketimini yaklaşık %30 oranında azaltarak yalıtım performansını etkin bir şekilde iyileştiriyor. Aynı zamanda, 240 mm kalınlığındaki tuğla ızgara, bir güneş ışığı filtresi oluşturuyor ve ışığın yumuşatılarak mekanlara ulaşmasını sağlıyor.

Yapının dikey olarak kurgulanan mekan organizasyonu, mühendisliğin entegrasyonu ile gelecekteki olası kullanımlara olanak sağlayan esnek mekanlar tanımlıyor. Zemin kattaki resepsiyon, yapı ile peyzaj arasında şeffaf bir sınır oluşturuyor. İç mekan aydınlatması ile gün ışığı arasında bir denge sağlamak üzere çatı ışıklıklarına yer verilmiş. Bu aydınlatma stratejisi, cephedekine benzer bir şekilde ışığı mekanlara kontrollü olarak ulaştırırken mekanların genişlik algısıyla oynayarak mimariyi vurguluyor. 

Çin’in hemen her bölgesinde kullanılan kil tuğlaların rengi farklı tonlara sahip. Bunlardan kırmızı renkli olanlar, düşük maliyetleri nedeniyle hala yaygın olarak kullanılıyor. Bununla birlikte, yapı standartlarının gelişmesiyle birlikte, geleneksel tuğla ve duvarcılık teknikleri artık büyük ölçekli binalarının gereksinimlerini karşılayamıyor. TIC Sanat Merkezi’nde kullanılan, 25 takım kalıp ile oluşturulmuş kil tuğlalar, 6 farklı parametre gözetilerek modernize edilmiş. Yapı,  bu geleneksel malzemeyi yenilikçi sistemlerle entegre ederek geleneksel Çin mimarlığını günümüze uyarlıyor.