Aralarında Kengo Kuma, Toyo Ito, Tadao Ando, Sou Fujimoto, Shigeru Ban gibi isimlerin de bulunduğu 16 tasarımcı, The Tokyo Toilet projesi kapsamında, Tokyo’nun Shibuya semtinin farklı lokasyonlarında umumi tuvaletler tasarladı.

The Nippon Foundation tarafından düzenlenen The Tokyo Toilet projesi ile Japon misafirperverlik kültürünün bir önemli bir sembolü olan tuvaletler, Tadao Ando, Toyo Ito, Tomohito Ushiro, Masamichi Katayama, Kengo Kuma, Junko Kobayashi, Takenosuke Sakakura, Kashiwa Sato, Kazoo Sato, Nao Tamura, NIGO®, Marc Newson, Shigeru Ban, Sou Fujimoto, Miles Pennington ve Fumihiko Maki tarafından 17 farklı alanda yeniden tasarlanmış.

Mevcut tuvaletlerin yenilenmesiyle hayata geçen tasarımların, toplumun her kesiminin kullanımına uygun olması, özellikle tekerlekli sandalye erişimini sağlaması hedeflenmiş.

17 projeden inşaatı tamamlanan 5 tanesi Temmuz ve Ağustos aylarında kullanıma açıldı. Bir kısmı geçici bir strüktür olarak işlev görecek diğer tuvaletler ise 2021’de açılmış olacak.

Yoyogi Fukamachi Mini Parkı ve Haru-no-Ogawa Park Tuvaletleri

Tasarım: Shigeru Ban

 

 

Pritzker ödüllü mimar Shigeru Ban tarafından Yoyogi Fukamachi Mini Parkı ve Haru-no-Ogawa Parkı’nda inşa edilen yeni tuvaletler, Shibuya’daki Yoyogi Parkı yakınlarındaki eski iki kamusal tuvaletin yerini almış.

Tasarımın farklı renkteki cam duvarları kullanıcıların dışarıdan tuvaletlerin temizliğini ve kimsenin kullanıp kullanmadığını kontrol etmelerini sağlıyor. Kilitlendiğinde opak hale gelen cam duvarlar aynı zamanda geceleri parkı renkli bir fener gibi aydınlatıyor. Cam duvarların rengi dışında aynı tasarıma sahip tuvaletler her biri aynalı duvarlarla bölünmüş kadın, erkek ve engelli olmak üzere üç ayrı kabinden oluşuyor.

Haru-no-Ogawa Park’ta, çevredeki ağaçlarla bütünleşmek için cam renklerinde yeşil ve mavi tonları tercih edilirken Yoyogi Fukamachi Mini Park’ında yakındaki oyun alanı ekipmanlarından ilham alınarak turuncu, pembe ve mor tonları kullanılmış. 

Ebisu Park Tuvaleti

Tasarım: Masamichi Katayama

İç Mimar Masamichi Katayama’nın tasarımında Japonya’nın Neolitik dönemlerine dayanan “Kawaya” isimli ilkel kulübelerden ilham alınmış. Sertleştirilmiş toprak veya birbirine bağlanmış ahşap parçalarından yapılmış ve nehir üzerinde konumlanan “kawaya”nın görünümü ve atmosferi canlandırılmaya çalışılmış.

15 beton duvar rastgele birleştirilerek belirsiz bir mekan inşa edilmiş. Duvarlar arasındaki boşluklar kullanıcıları erkek, kadın ve cinsiyetsiz olmak üzere üç farklı bölüme yönlendiriyor. Tasarım, kullanıcıları oyun alanındalarmış gibi tesisle etkileşime davet ediyor.

 

 

Higashi Sanchome Tuvaleti

Tasarım: Nao Tamura

Ürün tasarımcısı Nao Tamura, her kesimden insanın, yaş, cinsel kimlik, milliyet, din veya ten rengine bakılmaksızın evrensel fiziksel ihtiyaçların karşılandığı bir alan tasarlamayı amaçlamış.

Shibuya’daki üçgen bir arsada bulunan tuvalet güvenlik, mahremiyet ve işlevsellik göz önünde bulundurularak ve umumi tuvaletlerin kişisel bir alan olarak yeniden tanımlanmasıyla tasarlanmış.

Tasarımda, geleneksel Japon dekoratif kaplama yöntemi olan Origata’dan esinlenilmiş. Hediye vermenin sembolü olan bu motif, Shibuya bölgesinin misafirperverliğini somutlaştırıyor.

Ebisu East Park Tuvaleti

Tasarım: Fumihiko Maki

Yoğun yeşil alana sahip bir park olan Ebisu East Park’ta yer alan umumi tuvalet, kendi işlevinin yanı sıra dinlenme alanı ile donatılmış kamusal bir mekan sunuyor. Adını çocuk oyun alanında bulunan ahtapot oyun ekipmanlarından alan park, “Ahtapot Parkı” olarak da biliniyor.

Çocuklardan yetişkinlere kadar birçok kullanıcı göz önünde bulundurularak tasarlanan tuvalet, iyi bir görüş alanı ile güvenli, rahat ve merkezi olmayan bir konuma sahip. Tasarımın farklı bölümlerini birleştiren çatı doğal ışığı içeri alıyor ve havalandırmayı sağlıyor.