The Circle’dan Praksis Seminerleri: Şiirsel Mekân
The Circle’ın yaratıcı kişilerin pratik deneyim ve teorik esin kaynaklarını katılımcılarla paylaşacakları bir platform oluşturan yeni atölye dizisi “Praksis Seminerleri” kavramsal sanatta öncü işler yapan Deniz Gül’ün “Şiirsel Mekân” adlı dört haftalık semineriyle 24 Nisan’da başlıyor.
The Circle’ın yeni atölye dizisi Praksis Seminerleri, on beş yılı aşkın süredir kavramsal sanat, yerleştirme, heykel ve metin üzerine çalışmalar gerçekleştirmeye devam eden Deniz Gül’ün yürütücülüğünü üstleneceği “Şiirsel Mekân” ile başlıyor. 24 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında The Circle’da 4 hafta boyunca gerçekleşecek etkinlik her hafta 19.00 – 21.00 aralığında 24 kişiyle sınırlandırılmış katılımcılarıyla buluşacak.
“Şiiri edebiyat alanının dışında nasıl düşünebiliriz?” sorusu etrafında görsel sanatlarda şiirsel olanın ne olabileceğine dair fikir yürütmek amacıyla görsel/işitsel/uzamsal okurluk üzerine kavramsal tartışmaların yapılacağı “Şiirsel Mekân”, Deniz Gül’ün kendi referans noktalarından yola çıkarak form, yapı, biçem, üslup, anlatı gibi konulara değinip bir eserin sınırlarını, boşluklarını ve kendiliğini nelerin belirlediğini araştıracak. Katılımcılarına geniş bir ilham havuzu yaratmayı hedefleyen seminerlerin içeriğini Gül’ün çağrımsal metinleri kadar şahsi nesne/mekân ağırlıklı denemeleri oluşturuyor.
Seminerin ilk haftasında “Nesne, Form, Biçem… Üslup… İfade ve Soyutlama… Şiirsel Olan…” başlıklarında Tarkovsky, Paul Eluard, John Cage, Patti Smith, Lale Müldür, Erica Baum, Leon Ferrari, Dick Higgins, James Lee Byars ve Berndnaut Smilde’yi inceleyecek katılımcılar, ikinci haftaya geçildiğinde “Uzam, Boşluk… Görünür ve Görünmez Olan… Sınır meselesi… İşin kendiliği…” başlıklarını konu alacak. Gordon Matte Clark, James Turrel, Leonor Antunes, Christo and Jeanne Claude, Franz Erhard Walther, Ayşe Erkmen ve Richard Long konu bağlamında katılımcılarla birlikte Deniz Gül öncülüğünde incelemeye alınacak.
“Gündelik olan… Malzeme… Performativite, Mekânsallaşma…” konularının irdeleneceği üçüncü haftaya gelindiğinde Füsun Onur, Adriano Costa, Tatiana Trouve, Jannis Kounellis, Dahn Vo, Karla Black, Tom Burr, Doris Salcedo ve Teresa Margolles daha detaylı incelenecek. Seminerin son haftasında ise “Yerleştirme (Enstelasyon), Mekânın Kişiliği ve Öznelliği, Yerleşme (Dwelling), İz, Kül, Koku, Ses, Hafıza, Şiirde izlenebilir, dokunulabilir, deneyimlenebilir olan.” konu başlıkları masaya yatırılacak. Rachel Whiteread, Cardiff — Miller, Sophie Calle, Sarkis, Wolfgang Laib, Cecilia Vicuña, Marcus Schinwald ve Pierre Huyghe konu kapsamında incelenecek.