Thammasat Üniversitesi Öğrenim Bilimleri ve Eğitim Fakültesi

Mimari Tasarım
Arsomsilp Community and Environmental Architect

Proje Yeri
Pathum Thani, Tayland

Tamamlanma Tarihi
2018

Toplam İnşaat Alanı
7 434

Fotoğraflar
W Workspace Company Limited

Arsomsilp tasarımı Thammasat Üniversitesi Öğrenim Bilimleri ve Eğitim Fakültesi farklı öğrenme biçimleri için elverişli ve esnek mekanları ile çağdaş bir eğitim yapısı örneği sunuyor.

Thammasat Üniversitesi, seksen yıllık tarihi boyunca Tayland’ın sosyo-ekonomik ve siyasi sistemindeki reformlara katkıda bulunmuş akademik bir kurum. Üniversite, Tayland’ın eğitim sistemi reformunu desteklemek amacıyla Öğrenim Bilimleri ve Eğitim Fakültesi’ni kurmayı kabul etmiş. Fakültenin amacı, akademik sektörde lider ve değişim ajanı olacak öğretmenleri desteklemek ve eğitmek. Pedagojik reformun yanı sıra amaç, uzun vadeli sürdürülebilir kalkınma için sosyal gelişim, araştırma ve yenilik için bir topluluk oluşturmak. Bu nedenle, bina müfredat gerekliliklerini yerine getirmeli; üniversite ve toplum için eğitim reformunu yönlendirirken öğretme ve öğrenme metodolojisini gösterecek, destekleyecek ve geliştirecek bir alan haline gelmeli.

Üniversitenin ana öğrenim merkezinin yakınında yer alan 4 katlı bina, üniversitedeki tüm öğrenciler için bir toplanma ve öğrenme alanı olacak şekilde tasarlanmış. Açık plan, eksenleri birbirine bağlayan kapalı yürüyüş yolları ile binanın her yönden erişilebilir olmasını sağlıyor. Sosyal gelişim ve sürekli öğrenmeye inanan yeni nesil öğretmen ve akademisyenleri desteklemeyi ve yetiştirmeyi amaçlayan projenin genel tasarımı bir öğrenme topluluğu yaratıyor.

Eğitim mekanı, topluluk duygusunu teşvik ederken çeşitli tarzlarda etkileşimler ve öğrenme alışverişi yaratarak 21. yüzyıl öğrenimini teşvik ediyor. Fakülte, Thammasat öğrencileri için güvenilir bir yuva görevi görüyor; öğrenciler, profesörler, ziyaretçiler ve çevreleri arasındaki ilişkileri pekiştiriyor.

İç mekanlar, insanlar arasındaki etkileşimi kolaylaştırmak ve birbirleriyle tanışma ve selamlaşma gibi basit formlar aracılığıyla öğrenme fırsatlarını katalize etmek üzere tasarlanmış. Bu nedenle binadaki her alan oturmaya uygun, eliptik avludan çıkan ana ahşap merdiven (“öğrenme basamakları”), entegre ağaçların altında rahatça oturmaya izin veren oranlarda tasarlanmış. Kullanılan malzemeler, yapısal malzemeler betondan yapılmış, ancak insan temasına izin veren her yüzey, insan için iyileştirici etkileri vurgulamak için ahşaptan yapılmış. 

Binanın zemin katı (geleneksel olarak “tai-toon” olarak adlandırılıyor), eliptik avlu boyunca tam havalandırma sağlayan geniş bir açık alan oluşturuyor. Birinci katta seminerler için kullanılan çok amaçlı salon ve ortak çalışma kafesi bulunuyor. İkinci ve üçüncü katlarda ders odaları, en üst katta ise öğretmenler odası ve dekanlık ofisi yer alıyor. Bina ayrıca düşünme, kendi kendine çalışma veya küçük gruplar için özel alanlardan, etkileşim yoluyla öğrenme için sosyal alanlara ve öğrenmenin tartışma ve sohbet yoluyla gerçekleştiği ortak alanlara kadar farklı öğrenme ortamları sağlıyor. Genel mekan, farklı öğrenme faaliyetlerini barındıracak kadar esnek ve seminerler için resmi masalardan grup faaliyetleri için yer minderlerine oturmaya kadar çeşitli faaliyetleri düzenlemek için esnek bir şekilde ayarlanabilen kurum içindeki kritik öğrenmenin (derin öğrenme) bir örneği olarak ibadet odasını vurguluyor.