TEPTA Yıl Boyunca Devam Eden 30. Yıl Kutlamalarını Kenizé Mourad Konferansı ile Sonlandırdı
Kurulduğu günden bugüne, doğru aydınlatma konusundaki bilinci, temsil ettiği markaların felsefesi, bilgi birikimi ve özel ürünleri ile birleştiren TEPTA, 30. yıl etkinlikleri kapsamında 150 kişilik bir davetli grubunu İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde ağırladı.
TEPTA Aydınlatma, 30.yılını, yayınlar, söyleşiler, buluşmalar, sponsorluklar ve iz bırakan Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Yerebatan Sarnıcı, Moda İskelesi gibi önemli projelerle dolu bir yıl olarak geçirdi.
TEPTA, “İstanbul Apartmanları” kitabına basım desteği sağlayarak başladığı 30.yıl kutlamalarını, SAHA Stüdyo’da, Kurşunlu Han’da ArtHan Gallery‘de, 17. İstanbul Bienali mekanlarından Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda ve Odunpazarı Modern Müze’de (OMM) gerçekleştirdiği birbirinden farklı temalarda kurgulanmış buluşmalar ile devam ettirmişti.
TEPTA, kutlamalarının kapanışını Osmanlı İmparatorluğu’nu Osmanlı imparatorluk ailesinin bir üyesi gözüyle anlattığı kitapları ile büyük başarılara imza atan, V. Murad’ın kızının torunu Kenizé Mourad’ın konuşmacı olduğu konferans ile yaptı. 150 kişilik bir davetli grubunun yoğun ilgi gösterdiği etkinlik, TEPTA’nın mevcut aydınlatma düzeninin iyileştirilmesi yönünde destek sağladığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde gerçekleşti.
Etkinlik, TEPTA’nın Stratejik Marka Direktörü Özlem Yalım’ın takdimi ve uzun yıllardır İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin yanı sıra pek çok kültür sanat mekanına ve etkinliğine destek sağlayan firmanın Kurucusu Robi Ebeoğlu’nun teşekkür konuşması ile başladı.
Ebeoğlu, pandemi sebebiyle 2022 boyunca gerçekleştirmek durumunda kaldıkları 30.yaş kutlamalarının sonuncusunda, hayat hikayesi ile engin bir deniz olan Kenizé Mourad’ı, mimarisi Emre Arolat tarafından tasarlanıp gerçekleştirilerek sanat dünyasına kazandırılmış olan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde ağırlamaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. Ana dili Fransızca olan Mourad’a Fransızca olarak teşekkür eden Ebeoğlu, konuşmasını bu anlamlı etkinlikte kendilerini yalnız bırakmayan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim kadrosuna, Müze’nin Müdürü Hasan Karakaya’ya, Müze’nin Mimarı Emre Arolat başta olmak üzere tüm mimarlara, tasarımcılara ve basın mensuplarına teşekkür ederek sonlandırdı.
Mikrofonu tekrar devralan Özlem Yalım, davetliler ile Kenizé Mourad’ın biyografisini paylaştıktan sonra sözü Mourad’a bıraktı.
Konuşmasına 30 küsur yılı geride bırakan TEPTA’nın davetlisi olarak orada olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek başlayan Mourad, Hintli babasından aldığı ismini kullanmak yerine Kenizé Mourad ismini almayı tercih etmesinin nedenlerinden bahsederek devam etti. II. Dünya Savaşı başlarında Paris’te doğan Mourad’ın, doğduğu yerde 15 yıl boyunca sürdürdüğü gazetecilik hayatını bırakarak, büyük annesi V.Murad’ın kızı Hatice Sultan’ın Lübnan’dan başlayan, annesi Selma Hanımsultan’ın Hindistan’da süren ve Paris’e uzanan kökenine dair arayışından ve bu süreçte pek çok zorlukla edindiği bilgileri kaleme alışına dair hikayesinden bahsettiği sohbet, davetlilere aidiyet duygusu ve adanmışlık durumu arasındaki bağlantıyı düşündürdü.
Davetlilerin sorularıyla yoğun ilgi gösterdikleri ilham verici sohbet, Robi Ebeoğlu’nun, Mourad’ın ricası doğrultusunda Nesin Vakfı’na sağladıkları katkıyı, etkinliğin özel davetlisi olarak yanlarında olan eski vakıf yöneticisi Ali Nesin’e sunması ile devam etti.
Etkinlik, TEPTA’nın Aqua Creations, Bover, Diesel Living with Lodes, Kndl, Catellani&Smith, Lodes, Masiero ve Stilnovo markalarının yer lambaları ve taşınabilir aydınlatmaları ile aydınlanan, heykelsi zarafetiyle müzenin atmosferini daha büyülü hale getiren Bösendorfer piyanodan gelen canlı müzik eşliğinde sunulan keyifli bir kokteyl ile sonlandı. Davetliler, kokteylde Kenizé Mourad ile sohbet etme ve kitaplarını imzalatarak hikayelerine güzel bir anı katma fırsatı buldular.