TEPTA Moda İskelesi’ni Aydınlattı

TEPTA aydınlatma, İBB Kültür Varlıkları dairesi ve Novos Mimarlık iş birliğinde restore edilen, Vedat Tek imzalı Moda İskelesi’ni aydınlattı.

Moda İskelesi, inşa edildiği Cumhuriyet öncesi dönemden itibaren çokça tarihi olaya tanıklık etmiş ve yaşadığı talihsiz kazalarla birlikte atıl halde bırakılmış olan bir yapı olarak pek çok farklı işlevde kullanılmıştı. Son olarak restoran olarak hizmet veren bina, Novos Mimarlık’ın, mimar Vedat Tek’in tasarımına sadık kalınarak restore edilmesi yönündeki yaklaşımı ile, yeniden işlev kazandı.

Açılışından bu yana geçen zaman içerisinde kamusal bir buluşma noktası haline gelen iskelede, yeniden başlatılan vapur hattının yanında seyir alanları, kütüphane ve kafe bulunuyor.

Mekanın eski görünümüne kavuşturulduğu restorasyon projesinde aydınlatma çözüm ortağı olarak mimarların ve tasarımcıların taleplerine uygun çözümler sunan marka, uygulama deneyimi ve ürün çeşitliliği ile TEPTA oldu. TEPTA Aydınlatma, bu denli önemli bir projede, yapıya ışık tutan marka olmanın haklı bir gururu içerisinde.

Binanın dış cephesi, TEPTA’nın noktasal ışık kaynaklı yukarı doğru ışık veren (uplight) armatürleri ile, binada önceden hakim olan blok ışık etkisinden kurtarıldı. Zemin katta sıva üstü spot ve üst katta ise yine sıva üstü dar açılı projektörler kullanılarak, binanın mimari öğeleri olan kemerleri ve kolonları vurgulandı.  

Binanın dışında iki katı bağlayan merdivenlerde asimetrik ışık çıkışlı sıva üstü spotlar kullanıldı. Saçak altlarına eklenen spotlar ile gezinim alanları güvenli hale getirildi.

İskelenin ana fonksiyonu olan ve muhafaza edilen bekleme bölümünde vapur yanaşmayacağı zamanlarda özel etkinlikler, akustik konserler düzenlenmesi planlandığı için farklı fonksiyonlara izin verecek şekilde hareketli mobilyalar tasarlandı. Bu alanda aydınlatmalar da etkinliklere göre dönüştürülebilecek şekilde ray spot sistemi olarak kurgulandı. Esnek kullanım imkanı sunan sistem dekoratif sarkıtlar, aplikler ve taşınabilir masa lambaları ile desteklendi. 

Üst katta, kabuğu soyularak açık tavan olarak bırakılan ve kitap söyleşileri, atölyeler gibi etkinlikler yapılması öngörülen kütüphane alanında homojen bir ışık etkisi hedeflendi. Kiriş sistemine uygun olarak yerleştirilen, difüze ışık yayan ray spot aydınlatma düzeni ile burada da esnek kullanım imkanı sağlandı. 

TEPTA, bu projede tercih edilen çözüm ortağı olarak İstanbullulara ilham veren ve yaşayan bir mekana dönüştürülen bu tarihi yapının, karanlık saatlerde de tüm mimari özellikle aydınlatılmasına ve güvenli bir kamusal alan hizmeti görmesine destek sağlamış oldu.