Temsil ve Hafıza | İstanbul Resim ve Heykel Müzesi
Küratörlüğünü M. Sinan Niyazioğlu, Yasemin Nur Erkalır ve Nezih R. Aysel’in üstlendiği “Temsil ve Hafıza” başlıklı sergi, 1 Eylül tarihine kadar İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde ziyaret edilebilir.
1882’de Sanayi-i Nefise Mektebi adıyla kurulan, uzun süre Güzel Sanatlar Akademisi olarak hizmey etmeye devam eden, günümüzde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne dönüşen Türkiye’nin ilk sanat okulunun uzun tarihçesi “Temsil ve Hafıza” başlıklı sergiyle ziyaretçilerle buluşuyor.
Cumhuriyet’in yüzüncü, üniversitenin yüz kırk ikinci kuruluş yılı kapsamında hazırlanan sergi, 1948’de kurum hafızasına büyük darbe vuran yangındaki kırılmaya kadar olan döneme odaklanıyor ve bu süreçte Akademililerce yürütülen “temsil” ve “hafıza” politikaları üzerinden bir okuma öneriyor.
“Temsil ve Hafıza” sergisi, Akademi’nin 1882-1948 yılları arasındaki kurumsallaşma serüvenini farklı temsil ve hafıza politikalarının birbirleriyle çatışan, kimi zaman uzlaşan kronolojisini sunarken Akademi’nin tarih yazımında ortaya çıkan kaleydoskopik görüntünün çok mercekli odak noktalarını da izleyicisiyle paylaşmayı hedefliyor.
Küratörlüğünü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden M. Sinan Niyazioğlu ve Yasemin Nur Erkalır ile Mimarlık Fakültesi’nden Nezih R. Aysel’in üstlendiği sergi, 1 Eylül tarihine kadar İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde gezilebilir.