Springdale Kütüphanesi
Künye
Mimari Tasarım
RDHA
Tasarım Ekibi
Tyler Sharp, Bob Goyeche, Sanjoy Pal, Shelley Vanderwal, Carlos Tavares, Juan Caballero, Soo-Jin Rim, Gladys Cheung,
Strüktür Mühendisliği
WSP Canada, Andrew Dionne
Mekanik Mühendislik
Jain Sustainability Consultants, Ezzat Mitri & Mohammed Khan
Elektrik Mühendisliği
Jain Sustainability Consultants, Raed Hindi
İnşaat Mühendisliği
Valdor Engineering, David Giugovaz
Peyzaj Tasarımı
NAK Design Strategies, Robert Ng
Tamamlanma Tarihi
2019
Proje Alanı
2.418 m2
Fotoğraflar
Nic Lehoux
RDHA, Springdale Kütüphanesi’nin delikli alçıpandan üretilen çatı ışıklığı, cephesinde yer alan seramik desenleri ve sınırlarını tanımlayan, ağaç gövdesinin soyutlaması olarak düşünülen paslanmaz çelik çubukları gibi geleneksel malzemelerle üretilen modern detayları ile gün ışığını kontrollü olarak iç mekanlara ulaştırmayı hedeflemiş.
Toronto’nun batısında, Brampton şehrinde yer alan Springdale Kütüphanesi, Komagata Maru Parkı ile beraber banliyö topluluğuna önemli bir kamusal alan sağlıyor.
Arsa, doğuda bir ticari tesis, güneyde ana yol, kuzey ve batıda ise doğal bir vadi ile fiziksel olarak sınırlandırılıyor. Kütüphane binası, hem erişilebilirliği hem de arsanın doğal yapısına uyumu sağlamak amacıyla sokağa yakın konumlandırılarak arsanın kuzeyinde net bir açık rekreasyon ve otopark alanı bırakılmış. Farklı cephelerde yer alan saçaklar, girişleri tanımlayarak kullanıcıları binaya davet ediyor.
Springdale Kütüphanesi bir mimari proje olduğu kadar bir peyzaj projesi. Arsanın küçük tepelerden oluşan formu, yaşlıların kullanımı için teraslanan bir bölümün dışında korunmuş, hatta binanın çatısında devam ettirilmiş. Hem yatay hem de dikey düzlemde konumlandırılan “imagine” kelimesin harfleri etrafında bir çocuk oyun alanı tasarlanmış.
Bina programı 1.860 metrekarelik bir kütüphane ve 465 metrekarelik çok amaçlı salondan oluşuyor. Yapının çeşitli bölümlerinde geleneksel malzemelerden üretilen modern detaylara yer verilmiş. Kütüphaneye, delikli alçıpandan oluşan ve kontrollü bir ışık sağlayan çatı ışıklığı yerleştirilmiş. Cephede yer alan ve güneş yönlerine göre sıklaşarak renk değiştiren seramik desenler de cephede en dışta yer alan paslanmaz çelik çubuklarla beraber güneş ışığını kontrollü olarak almayı sağlıyor. Cephedeki bu iki öğe, kitap sayfaları ve ağaç gövdelerinin bir soyutlaması olarak düşünülmüş.