SOS Çocuk Köyü

Mimari Tasarım
Urko Sanchez Architects

Proje Yeri
Tadjourah, Cibuti

İşveren
SOS The Children, INTERNATIONAL

Ortaklar
Estrella de Andrés, John Andrews

Tamamlanma Tarihi
2014

Fotoğraflar
Javier Callejas

Urko Sanchez Architects tarafından tasarlanan ve oldukça düşük bir bütçeyle hayata geçirilen SOS Çocuk Köyü; sosyal/çevresel bağlama entegre olabilen, sürdürülebilir bir yerleşim teşkil ediyor.

SOS Kinderdorf’un çocuklara, yetimlere, ihtiyaç sahiplerine, kalıcı ev ve aile ortamı sağlamak için başlattığı, Urko Sanchez Architects’in tasarımı SOS Çocuk Köyü projesi; Doğu Afrika ülkesi Cibuti’nin Tadjourah bölgesinde, çok sıcak ve kuru bir iklimde yer alıyor.

Çocuk Köyü, bölgeye dair kapsamlı bir araştırmanın sonucunda, toplumun gelenekleri ve yaşam alışkanlıkları göz önünde bulundurularak tasarlanmış. Yerel halk ile çocuklar arasındaki etkileşimi artırmak için, aktivitelerin de yapılacağı açık mekanların yanında, her yaşam ünitesinin kendine özel, yeterli, günlük yaşamlarının ve evlerinin parçası olabilecek bir avluya sahip olması hedeflenmiş. Geleneksel Arap mimarisinde görülen “Medine tipi” konutlardan esinlenerek tasarlanan, yaşam üniteleri içe dönük bir mekan kurgusuna sahip, duvarlarla çevirili yerleşimde; mahremiyet, güvenlik ve sosyal/çevresel bağlama uyum konuları önemli tasarım girdileri olarak ele alınmış.

Yaşam üniteleri arasında yer alan küçük avlular, konutlarla bütünleşen ve iç-dış ilişkisini güçlü bir şekilde kuran mekanlar sunuyor. Ara sokaklar, havalandırma koridorları ve açıklıklar, gölgelenmeyi ve çapraz havalandırmayı sağlamak üzere hakim rüzgar yönleri gözetilerek konumlandırılmış. Sıcak iklimlerin geleneksel tipolojisi olan dar sokaklar; pasif ve etkili havalandırma yaratıyor. Serbest hava akışının yeterince sağlanamadığı bölümlerde, rüzgar bacaları yer alıyor.

Çocuklar tarafından yetiştirilecek ve uzun vadede büyüyüp gölge ve serinlik sağlayacak bitkilere, açık alanlarda yer verilmiş.

Düşük bütçeli projede; betonarme taşıyıcılar, ön üretimli çimento bloklar ve çimento bazlı “cemcrete”  kullanılmış. Işığı maksimum yansıtabilmek için cephelerde soluk, toprak tonu renkler tercih edilmiş.