Son Sayı
YAPI Dergisi’nin Ocak-Şubat 2025 sayısının kapağında, Delugal Meissl Associated Architects tarafından tasarlanan “Expo Kültür Parkı Sera Bahçesi” yer alıyor. Dergide ayrıca EAA-Emre Arolat Architecture imzalı “Gölköy Evleri” projesine, PAB Mimarlık tasarımı “TEGV Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı”na ve Jeyan Ülkü Mimarlık tarafından tasarlanan “Good Job Games” projesine yer veriliyor.
“Antroposende Mimarlık ve Kentte İklimsel Adalet” başlığını taşıyan Dosya sayfalarında, mimarlara ve akademisyenlere bugün içerisinde bulunduğumuz krizde öncelikli olarak nasıl önlemler alınabileceğini, yapma ve düşünme biçimlerimizin nasıl değiştirilebileceğini, mimarlık eğitiminin ne gibi dönüşümlerle bu konuda daha bilinçli tasarımcılar yetiştirebileceğini sorduk. “Yeşil Geçişin Mimarlığı: İstila Etmeyen Tasarımlar” başlıklı bölümdeyse, merkezinde yalnızca insanı konumlandırmayan yeni barınma biçimlerini tahayyül eden, doğa ile beraber var olabilen; yalnızca toplumun ayrıcalıklı bir kesimine hitap etmeyen, eşitsizlikleri derinleştirmeyen ve yaşanan iklim değişikliğine uyum sağlamayı herkes için kolaylaştırabilecek tasarımları dosya sayfalarımızda bir araya getirdik.
Dr. Y. Müh. (Mimar) Doğan Hasol’un “Ne Demiştik?”, Prof. Dr. Celal Abdi Güzer’in “Diğerleri ve Mimarlık: Farklı Kesişmeler İçinde Mimarlığı Anlamak (Mimarlığın 10 Kitabı)”, Prof. Dr. Mehmet Çubuk’un “Bir Mesajın Ardından: Şehircilik, Siyaset, Siyasallaşma Üzerine Düşünceler”, Prof. Dr. Şengül Öymen Gür’ün “Düşünmek Erdemdir!” ve Doğan Tekeli’nin “Değişen Kavramlar, Mimarlık Tarihi ve Felsefesi ile Hesaplaşma” yazılarını bu sayımızda bulabilirsiniz.
YAPI’nın 495. sayısında ayrıca Dr. Emrah Söylemez’in yazdığı “Afet Sonrası Varlık Krizi: İnsan-sızlaşma, Yer-sizleşme, Plan-sızlaşma”; Özge Karaşoğlu ve Doç. Dr. Fatma Kolsal tarafından kaleme alınan “Odunpazarı’nda Katılımcı Mimarlık” ile Dr. Öğr. Üyesi Zeynep İnan Ocak ve Dr. Öğr. Üyesi H. Nur Kızılyaprak tarafından yazılan “’Binanızın Her Yerinde Betebe’: Cam Mozaik Cephe Kaplama Malzemesinin Hikayesi” başlıklı makaleler yer alıyor.
Deniz Dokgöz’ün YAPI Dergisi’nin Ocak-Şubat 2025 sayısına özel illüstrasyonu ise “Arkikatür” bölümünde sizlerle buluşuyor.