“Sıradışı Çizgisi ve Toplumcu Kimliğiyle Vedat Dalokay” Sempozyumu
Mimarlar Odası Anma Programı’nın 2020-2022 dönemi için değer görülen Vedat Dalokay adına düzenlenen “Sıradışı Çizgisi ve Toplumcu Kimliğiyle Vedat Dalokay” başlıklı sempozyum 25 Şubat 2022 Cuma günü saat: 10.00’da çevrimiçi olarak gerçekleşiyor.
Türkiye’nin mimarlık kültürüne katkıda bulunmuş ve bugün hayatta olmayan mimar(lar)ın anısını yaşatmak üzere, Mimarlar Odası tarafından 2006 yılından beri Anma Programları düzenleniyor. Her dönem, Ulusal Mimarlık Ödülleri Seçici Kurulu tarafından belirlenen mimar(lar)ın kendisi ve çalışmaları hakkında, ödül döneminden başlayarak gelecek döneme kadar, kapsamlı etkinlikler düzenleniyor. Her iki yılda bir belirlenen isimlerden Mimar Kemalettin Bey, Seyfi Arkan, Zeki Sayar, Haluk Baysal-Melih Birsel, Ernst A. Egli, Maruf Önal ve Nezih Eldem’in ardından, 2020-2022 dönemi için Vedat Dalokay seçildi.
2020 yılında düzenlenen XVII. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nin Seçici Kurulu kararın gerekçesini şu şekilde açıkladı: “Vedat Dalokay Türkiye mimarlığının çok yönlü kişiliklerindendir; edebiyat alanındaki ödüllü çalışması, gazetecilik alanındaki emekleri ve özellikle 1970’li yıllarda Ankara Belediye Başkanı olarak katkısı dahil politika alanındaki çabaları kendisinin meslek alanı dışında da tanınmasını ve takdir edilmesini sağlamıştır. Çeşitli alanlardaki yoğun çalışmalarına karşın, kendisini ‘kent doktoru’ olarak tanımlayan ve yerel yönetici olarak Ankara’nın bir dönemine damgasını vurmuş olan Dalokay’ın mimarlık ortamındaki önemli yeri ve unutulmaz etkisi ise gerçekleştirilmiş olan yüze yakın mimari ve kentsel tasarım projesinde vücut bulmaktadır. Mezun olduktan sonra bir süre kamuda mimar olarak çalışan ve ardından kendi ofisini kuran Dalokay, birçok yarışmada ödül alarak mesleki başarısını kanıtlamış; özellikle Ankara’daki Kocatepe Camisi ve Pakistan’daki Faysal Camisi yarışmalarında aldığı birinciliklerle yurtiçi ve yurtdışında modern tasarım anlayışıyla takdir edilen bir kimlik kazanmıştır. Dalokay, meslek örgütlenmesi alanında da önemli rol oynamış; 1950’li yıllardan itibaren Mimarlar Odası’nda aktif olarak emek vermiştir. Titiz ve disiplinli çalışma yaklaşımı ile üretken ve yaratıcı kişiliğiyle meslek ortamımızın örnek alınacak ve yol gösterici isimlerinden biri olan VEDAT DALOKAY’ın Türkiye mimarlığına olan büyük katkısının 17. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında Mimarlar Odası Anma Programı çerçevesinde önümüzdeki iki yıl boyunca çeşitli yayın ve etkinliklerle gündeme getirilmesine, belgelenmeye ve değerlendirilmeye başlanmasına Seçici Kurul tarafından karar verilmiştir.”
Bu kapsamda, Mimarlar Odası’nın düzenleyiciliğinde 25 Şubat 2022 Cuma günü çevrimiçi saat: 10.00’da gerçekleşecek olan “Sıradışı Çizgisi ve Toplumcu Kimliğiyle Vedat Dalokay” başlıklı sempozyum, Zoom platformu üzerinden düzenlenecek ve eş zamanlı olarak TMMOB Mimarlar Odası adlı YouTube kanalından yayınlanacak. Dalokay arşivinden özgün belgeleri içeren sunuşların yapılacağı sempozyumun devamı niteliğinde gerçekleşecek yuvarlak masa sohbetleri, yayın ve sergi çalışmaları ise ilgili belediye ve sivil toplum kuruluşları ile müşterek düzenlenecek.