SIR Studios

İç Mekan Tasarımı
Artisan Architecture

Proje Yeri
Sarıyer, İstanbul

Tamamlanma Tarihi
2021

Toplam İnşaat Alanı
750 m2

Fotoğraflar
Ayşenur Aydın

Artisan Architecture tasarımı SIR Studio, çalışanların kendilerini rahat hissedebilecekleri, yaratıcılıklarını sergileyebilecekleri, sosyal etkileşime açık mekanlardan oluşuyor.

Yazılım ofisleri, yeni nesil çalışma süreçleri ve çalışan konforu ön planda tutularak tasarlanıyor. Bu bütüncül yaklaşım, detayların, malzemelerin, renklerin ve dokuların kompozisyonlarında kendini gösterirken, mekanların yerleşimleri çalışanların kendilerini rahat hissedebilecekleri, sosyal etkileşime açık ve yaratıcı olabilecekleri şekilde tasarlanıyor.

Oyun stüdyosu tasarlanırken ana amaç, çalışanların rahat bir ortamda tasarımlarını, yazılımlarını üretebilecekleri konforlu bir alan oluşturmak olmuş. Bu nedenle SIR Stüdyo projesinde çalışanların istekleri dikkate alınarak tasarıma başlanmış.

Tasarımdaki mobilya seçimleri ve toplam kompozisyonlarla mekansal farklılıklar vurgulanırken aynı zamanda iç mekan fonksiyonlarına uygun ve destekleyici ortamlar yaratılmış. Mekanların yerleşim kurguları yapılırken departmanların birbirlerine olan ihtiyaçları ve büyüklükleri yerleşim planındaki başlıca kararların verilmesinde büyük rol oynamış. Bu yerleşim planı SIR Stüdyo’nun barındırdığı 10 temel departmanın en etkili biçimde çalışabilmelerine olanak sağlamış. Projenin merkezinde bulunan “sosyal orman” tasarımı misafirleri ağırlamanın yanı sıra çalışanlar için doğa ile bütünleşebilecekleri bir ortam sağlamış. Sosyal ormanın koridordaki yerleşimi, koridorun geneli ile zıt bir karakter ile tasarlanarak vurgulayacı bir nokta haline gelmiş.

Koridorda zemine yerleştirilen aydınlatma detayı ile mekanları birbirine bağlayan fütüristik bir tasarım oluşturularak, dolaşım alanı oyun stüdyosunun genelindeki tasarımı birleştiren bir unsur haline gelmiş. Yazılım, pazarlama-ürün ve tasarım alanlanlarında bulunan cam detaylar ve koridoru bölen paslanmaz üniteler, koridordan başlayan fütüristik tasarımın diğer mekanlarla bütünleşmesini sağlamış. Bu camlar birer tasarımsal öğe olmanın yanı sıra, çalışanlar için hayal dünyalarını aktarabildikleri bir tahta(whiteboard) işlevi görüyor. Bu işlevle birlikte cam detaylar çalışma alanlarının önemli bir öğesi haline gelmiş. Oyun stüdyosu olan bu ofiste, çalışanların verimliliğini artırmak için, çalışma masaları paslanmaz çelik detaylar ile tasarlanarak, mekanlardaki fütüristik algıyı güçlendirmiş.

Koridorun ucuna yerleştirilen sosyal alan çalışanların beraberce dinlenebileceği, oyun oynayabileceği bir alan olarak kurgulanmış. Ayrıca sosyal alanın içerisinde bulunan SIR Kafe, çalışanların yeme-içme ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir nokta haline gelmiş. Sosyal alanın bir bölümüne konumlandırılan insan kaynakları departmanı, iş başvurusu için gelen kişilerin SIR Stüdyo’nun çalışma ortamını görebilmelerine olanak sağlamış.

Koridorun diğer ucuna yerleştirilen CEO odası, ofisin genelindeki fütüristik algıdan uzak bir şekilde kullanıcının daha sade ve minimal bir ortamda bulunabileceği şekilde tasarlanmış. Genel olarak Asya esintilerini barındıran bu mekanın, sadeliği ile kullanıcı ve misafirleri etkilemesi amaçlanmış.