San Sa Köyü

Künye

Mimari Tasarım
llLab

Proje Yeri
Pekin, Çin

Tamamlanma Tarihi
2019

Arsa Alanı
2.300 m²

Proje Alanı
1.600 m²

Fotoğraflar
Fernando Guerra, FG+SG

llLAb tarafından tasarlanan San Sa Köyü, yapılı çevreye uyum sağlayan mekansal bir kompozisyon sunuyor ve kırsal turizm beldelerinin basmakalıp konseptini yıkarak “köyün içinde köy” yaratıyor.

Eskiden “The Third Hometown” olarak adlandırılan “San Sa” zihni, bedeni ve ruhu deşarj etmek için günlük yaşamdan uzakta bir alan arayan bir grup insan için yaratılan sosyal bir alanı ifade ediyor.

Pekin’in Huairou bölgesindeki Beigou Köyü’nde yer alan yerleşim, geçmişte bir benzin istasyonu tarafından kullanılan ve Mutianyu Çin Seddi’ne yaklaşık kırk dakikalık yürüme mesafesindeki 2.000 metrekarelik kullanılmayan bir arsa üzerinde bulunuyor.

Tasarım ekibinin temel amacı, uluslararası alanda tanınan bir dizi medya tarafından Çin’in en güzel on köyünden biri olarak seçilen bölgede bir “kırsal vaha” inşa etmek ve ziyaretçilerin kişisel yenilenmesini sağlayacak mekansal ve duyusal bir deneyim sunmak olmuş.

Bloklar, alan içinde tipik köy planına uygun olarak dağıtılmış ve entegre bir bütün oluşturacak şekilde birleştirilmiş. Bu yaklaşım, yapılı çevreye uyum sağlayan mekansal bir kompozisyon ve kırsal turizm beldelerinin basmakalıp konseptini yıkarak “köyün içinde köy” yaratmayı sağlamış.

Tasarımda yerel kaynakların kullanımını kolaylaştırmak için mimari detaylar basitleştirilmiş. Yapı malzemelerinin seçimi, üretimi ve nakliyesi inşaat boyunca birçok zorluk yarattığı için süs veya dekoratif unsurlar sunmadan, otantik ve hazır yerel malzemeler kullanılmış. Peyzaj kaplaması olarak kullanılan geleneksel arduvaz, avlulardaki gözenekli kırmızı tuğla, bina duvarlarındaki taş tuğla birleşim detayları, kırmızı ve mavi tuğla kullanılmış.