Salt Araştırma Fonları 2025 Başvuruları

Salt’ın bilgi üretimi ve paylaşımını desteklemek üzere 2013’ten bu yana her yıl düzenlediği Salt Araştırma Fonları’nın 2025 yılı için son başvuru tarihi 17 Şubat olarak açıklandı.

19. yüzyıldan günümüze Türkiye’de kent, toplum ve ekonomi ile 1950 sonrası sanat, mimarlık, tasarım alanlarında özgün belge edinimi ve araştırmaya alan açan Salt Araştırma Fonları ile bu yıl, Garanti BBVA’nın iki ek fonuyla birlikte toplam sekiz proje desteklenecek. Garanti BBVA Ekonomi Tarihi Fonu’yla sağlanan desteğin amacı, alandaki araştırmalara sürdürülebilir bir katkı sunmak olacak.

Bugüne kadar toplam 80 projeye dağıtılan fonlar ile toplumsal dönüşümleri yansıtan yerel örnekleri çok yönlü bakış açılarıyla inceleyen, yeni kaynakları görünür kılan veya genelgeçer kanıların güncel bulgularla sorgulanmasına olanak tanıyan çalışmalar teşvik ediliyor. Ayrıca Salt’ın arşiv koleksiyonları ile uzun soluklu araştırmalarının da yorumlanması hedefleniyor.

İki aşamada tamamlanacak başvuru süreci sonucunda seçilen araştırma projelerinin her birine 70.000 TL’lik fon desteği sağlanacak. 17 Şubat Pazartesi günü, saat 18.00’e kadar devam eden ön başvurular ile konu, dönem ve araştırma alanı bakımından içeriğin uygunluğu değerlendirilecek. Bu aşamayı geçen aday projeler için 17 Mart Pazartesi gününe kadar devam edecek ikinci aşamanın ardından, 22 Nisan Salı günü sonuçlar duyurulacak.

Bu yılki değerlendirme süreci Dr. Özge Gençel (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi), Dr. Emre Gönlügür (İzmir Ekonomi Üniversitesi), Doç. Dr. Kıvanç Karaman (Boğaziçi Üniversitesi), Doç. Dr. Ayşe Ozil (Sabancı Üniversitesi), Sezin Romi (Salt) ve Lorans Tanatar Baruh’un (Salt) yer aldığı Seçici Kurul tarafından yürütülecek. Desteklenen projelerin çıktıları, Aralık ayında düzenlenecek sunum programıyla kamunun yorum ve katkılarına sunulacak.

Başvuruların, Salt Araştırma’nın odaklandığı alanlar temel alınarak hazırlanması bekleniyor:

• Sanat araştırmaları, 1950’lerden günümüze Türkiye’nin kültür ortamı içerisinde kırılma anları oluşturan süreçlerin, kişi ve kurumların, sergi ve etkinliklerin incelenmesini kapsıyor. Sanat tarihinin farklı disiplinlerle birlikte okunup yorumlanmasını, yerel ve uluslararası bağlamda değerlendirilmesini ve mevcut kaynakların yeniden ele alınıp geliştirilmesini amaçlıyor.

• Mimarlık ve tasarım araştırmaları, 1950’ler sonrası Türkiye’de mimari pratikler ile tasarım yaklaşımlarına ilişkin, basılı kaynakların dışında kalan veya mevcut kaynaklara özgün yaklaşımlar getiren içeriklere odaklanıyor. Tasarım nesnelerinden yapılı çevreye her türlü ölçek değerlendirilebiliyor.

• Kent ve toplum araştırmaları, 19. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu ve 20. yüzyıl Türkiye’sindeki toplumsal dönüşümleri detaylandıran çalışmalar ile kent araştırmalarını kapsıyor.

• Ekonomi tarihi araştırmaları, 19. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu ve 20. yüzyıl Türkiye’sindeki ekonomik dönüşümlere odaklanan çalışmaları içeriyor. Bu kapsamda ticaret ağları, sanayileşme, mali yapılar, tarım ekonomisi, sermaye birikimi ve küresel ekonomiyle entegrasyon gibi konular ele alınabilir. Ekonomi politikalarının toplumsal etkileri üzerine yapılan araştırmalar da kapsam dahilinde yer alıyor.

Kapak fotoğrafı: Soğukçeşme Sokak, Fatih, İstanbul. Salt Araştırma, Nezih Eldem Arşivi.