Şahlar, Piyonlar ve (Meta)Kent | Mimarlar Derneği 1927
Bugün saat 19.30’da, Aktan Acar moderatörlüğünde Murat Çetin ve Güven Arif Sargın’ın katılacağı, “Şahlar, Piyonlar ve (Meta)Kent” başlıklı panel ve kitap tanıtımı Mimarlar Derneği 1927 tarafından düzenlenecek.
Nika Yayınevi’nden çıkan “Şahlar, Piyonlar ve (Meta)Kent: Totaliter Siyasetin Oyun Tahtası Olarak “Buharlaştırılan” Kent Mekanı” başlıklı kitabın tanıtımı ve panel etkinliği bugün saat 19.30’da Mimarlar Derneği 1927’de, Aktan Acar’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek.
Murat Çetin
“Mimarlık eğitimini O.D.T.Ü. Mimarlık Bölümü’nde aldıktan sonra aynı bölümde yüksek lisansını tamamlamış ve doktora için Y.Ö.K. bursu ile İngiltere’ye gitmiştir. Sheffield Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde doktora derecesini aldıktan sonra, 2000 yılında Türkiye’ye dönerek Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde yardımcı doçent olarak mecburi hizmetini yapmıştır. 2003 yılından itibaren İstanbul’da Yeditepe Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nde çalışmıştır. 2009 ve 2011 yılları arasında Suudi Arabistan’da Kral Fahd Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde öğretim üyesi olarak bulunmuş, sonrasında tekrar Türkiye’ye dönmüştür. 2012 yılında Doçent unvanını alarak Kadir Has Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nde çalışmalarına devam eden yazar 2017 yılında Profesörlük unvanını almıştır. 2021 yılı sonundan itibaren emekli olmuş ve O.D.T.Ü. Mimarlık Bölümünün yanı sıra Yeditepe Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi’nde de yarı-zamanlı olarak mimari proje stüdyolarına girmiştir.”
Güven Arif Sargın
“ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü’nden 1986 yılında Lisans ve 1989 yılında Yüksek Lisans dereceleri ile mezun oldu. Doktora çalışmasını, 1990-1996 yılında ABD’de, University of Wisconsin-Madison’da tamamladı. 1998 yılından bu yana, öğretim üyesi olarak ODTÜ Mimarlık Bölümü’nün çatısı altında akademik, idari ve toplumsal faaliyetlerini yürütmektedir. 2007 Şubat – 2015 Ocak tarihleri arasında aynı kurumda Bölüm Başkanlığı, 2015 Ağustos – 2020 Mart tarihleri arasında Mimarlık Fakültesi Dekanlığı ve 2012-2014 yılları arasında TMMOB Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu’nda İkinci Başkanlık görevlerini üstlenmiştir. Eğitim ve araştırma faaliyetleri, Lisans ve Lisansüstü seviyelerde mimari ve kentsel tasarım ve Lisansüstü seviyede ise, mekân siyaseti, kentsel ve mimarlık kuramı alanlarında yoğunlaşmaktadır. Mimari kuram ve eleştirisi, kentsel ve çevresel siyaset ve kuramları konularında makaleleri, kitap bölümleri ve kitapları bulunmaktadır.”
Aktan Acar
“ODTÜ Mimarlık Bölümü’nden 2000 yılında mezun oldu. ODTÜ Mimarlık Bölümü’nün Temel Tasarım Stüdyosu eğitimini, 1956 – 2000 yılları arasındaki kültürel, siyasi ve mimari bağlamda incelediği yüksek lisans tezini yine ODTÜ’de tamamladı. İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nde (ETH-Z) mimarlık eğitiminde yaratıcılık ve tasarım konusunda ikinci yüksek lisans çalışmasını yaptı. Çağdaş mimarlık kuramlarının 19. Yüzyıl düşünce okulları aracılığıyla Vitruvius’un 6 kavramı üzerine inşa edildiğini öne süren Doktora teziyle 2015 yılında Doktor unvanı; 2021 yılında ise Doçent unvanını almaya hak kazandı.
İklim kriziyle mücadeleye yönelik olarak mimarlık öğrencileri ve ilköğretim öğrencilerinin birlikte çalıştığı atölyeler düzenliyor; çok disiplinli yapı malzemesi ve elemanları araştırmaları yürütüyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın lisans ve lise öğrencilerine yönelik eğitim programlarında dersler veriyor.
Mimarlar Derneği 1927 74, 75 ve 76. Dönem Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde öğretim üyesi.
Düşeylem Stüdyosu’nun kurucu ortağı.”