Sabiha Gökçen Havalimanı Terminali Ek Binası
Künye
Mimari Tasarım
Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı
(Doğan Tekeli, Dilgün Saklar, Mehmet Çakırkaya)
İç Mimari Tasarım
Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı
Tasarım Ekibi
Münevver Antzcak, Aydın Bilgi, Begüm Ülker, Ceren Erman, Alper Gürtekin, Ceylan Cöbek, Gülşen Geniş, Hüsne Cavlak, Mehtap Eray, Melis Kocamanoğlu, Öznur Emin Ceylan, Serra Özgüle, Tuğçe Torunlar, Ufuk Hisarlı
İşveren
ISG Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş.
Yapımcı
Nivak Danışmanlık
Çelik Yüklenici
Nest Çelik Yapı
Proje Yönetimi
Entegre Proje Yönetim
Proje Tarihi
2016
Yapım Tarihi
2017-2018
Toplam İnşaat Alanı
25.440 m²
Fotoğraflar
Tekeli – Sisa Arşivi
Uygulama
Statik Proje
Arup
Mekanik Proje
Dinamik Proje Mühendislik
Elektrik Proje
Enmar Mühendislik
Yangın Danışmanı
Etik Mühendislik
Döşeme
Duratile, Tarkett
Duvar Kaplamaları
Seranit, Kale Seramik
Asma Tavanlar
Aspen
Dış Cephe Kaplamaları
Refsan, Saray
Güneş Kırıcılar
Metalium
Kolon Kaplamaları
Saray – Asaş
Galeri Alınları
Saray – Asaş
Asansörler, Yürüyen Merdivenler ve Yürüyen Bantlar
Schindler
Vitrifiye
Vitra, Duravit
Tekeli-Sisa Mimarlık tasarımı ek yapı, mevcut Sabiha Gökçen Havalimanı ile aynı yaklaşım içerisinde; değişen zamana ve yeni taleplere göre yeniden yorumlanarak ve önceki projenin devamlılığının sağlanması ilkesiyle tasarlanmış.
Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın hızla artan yolcu ihtiyacını karşılamak üzere, mevcut Sabiha Gökçen Havalimanı yolcu terminal binasının büyütülmesi amacıyla Tekeli-Sisa Mimarlık tarafından projelendirilen, iskele bloğu niteliğindeki ek bina, 2009 yılında yapımı tamamlanmış olan ana terminal ve iskele bloklarına ek olarak terminalin doğusunda, mevcut tevsi projesinde gösterilen alanda inşa edilmiş.
Ek yapı, Sabiha Gökçen Havalimanı ile aynı yaklaşım içerisinde; değişen zamana ve yeni taleplere göre yeniden yorumlanarak ve önceki projenin devamlılığının sağlanması ilkesiyle tasarlanmış. İç hatlar için kullanılacak olan bu blok; bodrum kat, uzak uçaklar katı, gelen yolcu katı ve giden yolcu katı olmak üzere dört ana kattan oluşmuş. Ayrıca, çatı katında mekanik alanların yer aldığı bir de asma kata yer verilmiş.
Daha önce planlanan uçak park yerleri, uçak tip ve adetlerine sadık kalarak bina sınırları oluşturulmuş; mevcut apron kotlarına göre bina kat kotları ayarlanarak, ana bina ile bağlantıları sağlanmış.
Toplam 25.440 m² inşaat alanı olan yapıda, ikinci bodrum katta planlanan bagaj alanları, gelişen ihtiyaca göre bagaj sisteminin mevcut bina ile bağlantısının yapılabilmesi prensibi doğrultusunda planlanmış. Mevcut havaalanının yolcu kapasitesini artırmak amacıyla ilerde yapılacak olan tesislere APM (Automated People Mover) ile yolcu taşınmasının planlanıyor olması nedeniyle, yeni bloğun tasarımında, APM sistemi devreye girdiğinde, yolcu geçişleri için kullanılacak tünel bağlantısı için gerekli önlemler alınmış.
Giden ve gelen yolcu katlarında, uçaklara bağlantı iki köprü grubu ile sağlanmış. İki ayrı bağlantı noktasından, ikişer adet olmak üzere, toplam dört adet yolcu gidiş köprüsü ile yolcuların uçaklara biniş yapabildiği yapıda, sabit köprülerle hareketli körüklerin bağlandığı her bir sabit bağlantı binasının iki adet uçağa hizmet vermesi planlanmış.
Giden yolcu katında, yolcu bekleme alanlarıyla birlikte bekleme salonları aralarında konumlandırılan ticari kafelere yer verilmiş. Mevcut bina ile ilave iskele blok arasında bağlantı yapılarak mevcuttaki yolcu bekleme salonlarıyla yeni yapılan binadaki yolcu bekleme salonları arasında da yolcu geçişleri sağlanmış.
Gelen yolcu katında, körüklere yanaşan uçaklardaki yolcuların, yolcu geliş köprüsü ile ilave iskele bloğuna geldikten sonra mevcut bina bağlantısından geçerek bagaj holüne ulaşmaları düşünülmüş. Apron kotundaki uzak uçaklar salonlarında ise on adet ikişerli giden yolcu kapısı ve yolcu bekleme salonları ile dört adet gelen yolcu kapısı ve bu yolcuları taşıyacak otobüslere ait park alanlarına yer verilmiş.
Uzağa park etmiş uçaklardan gelen yolcuların da, apron kotundan mevcut binaya girmeleri ve yürüyen merdiven ve asansörlerle üst kata çıkarak bagaj alım salonuna veya transfer noktasına ulaşmaları planlanmış. Gelen yolcu katındaki koridordan veya uzak uçaklar katından gelecek transit yolcuların ise mevcut bina bağlantısından geçerek transit yolcu bankolarına ulaşabilmeleri sağlanmış.
Uzak uçak gidiş salonlarının bulunduğu katın daha yüksek ve ferah yapılması amacıyla, gelen yolcu yürüyüş koridoru, yapının iç tarafına doğru geriye çekilerek galeriler oluşturulmuş. Bu çözümle, yoğun ve hızlı yolcu trafiğinin yapıldığı uzak uçaklar gidiş salonlarındaki bekleme alanlarına, gelen yolcu koridorundan da algılanacak şekilde, gelen ve giden yolcu için farklı perspektif ve bakış açıları kazandırılmış; böylelikle, görsel olarak çarpıcı, zengin ve ferah mekânlar tasarlanmış. Bu galerilerin cam korkulukları tavanla buluşturularak giden ve gelen yolcu arasında talep edilen güvenlik sağlanmış. Mevcut iskele blok cephesindeki güneş kontrolü için konulan güneş kırıcı elemanları, ilave iskele blok doğu cephesinde de benzer detayda ancak farklı renkte kullanılmış.