Roca Türkiye Genel Müdürü Salvador Lopez Oliva: “Türkiye pazarına olan inancımız çok güçlü. Bu yüzden öncelikli hedefimiz, Türkiye pazarında konumumuzu güçlendirmek.”
5 kıtada, 22 ülkede bulunan 83 fabrikasıyla vitrifiye konusunda dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan Roca’nın Türkiye Genel Müdürü Salvador Lopez Oliva ile markanın Türkiye pazarındaki faaliyetleri ve hedefleri, ürün yelpazesi, Ar-Ge çalışmaları ve tasarımcılarla kurduğu iş birlikleri hakkında konuştuk.
Bize Roca’dan ve Türkiye pazarındaki faaliyetlerinden bahseder misiniz?
Salvador Lopez Oliva: Roca dünyanın en ikonik banyo markalarından biri olarak bugün itibariyle 5 kıtada, 22 ülkede bulunan 83 fabrikasında vitrifiye konusunda dünyanın en büyük üreticilerinden.
100 yıllık köklü geçmişinden aldığı güçle portfolyosunu sürekli genişleten ve değişen ihtiyaçlara inovatif ürünleriyle yanıt veren Roca, orta-üst segmentte de en çok tercih edilen markalardan biri konumunda bulunuyor. Dünyadaki rakipleri arasında Roca Sanitario parça üretim adedi açısından ilk sırada yer alıyor ve Avrupa, Latin Amerika, Hindistan ve Rusya’da da lider konumda bulunuyor.
Sürekli büyüyen ve elde ettiği karı tekrar yatırıma döndüren bir grubuz. Roca, Türkiye’ye ilk olarak 50 yıl önce ithalatçı olarak giriş yapsa da bugün pazarda büyümeyi hedefleyen bir yatırımcı konumunda bulunuyor. 2016 yılında Eskişehir’de faaliyet gösteren NSK Armatür fabrikasını satın alarak yatırımcı olarak Türkiye pazarına yeniden giriş yaptık. NSK markasıyla devam eden üretim ve satışlarımıza orta ve üst segmente yönelik Roca markamızı da ekleyerek iç pazarda büyüme hedefiyle faaliyetlerimizi hızlandırdık.
Roca’nın bu satın alma ile Türkiye’deki hedefleri nedir?
Salvador Lopez Oliva: Türkiye, büyüklüğü ve EMEA bölgesine bir köprü vazifesi gören konumu itibariyle dinamik ve oldukça cazip bir pazar. Ayrıca dünyada da bu sektörde önemli konumda olan bir ülke. Türkiye’ye inanıyor ve bu pazarda konumumuzu güçlendirmeyi hedefliyoruz. Eskişehir’deki fabrika yatırımımız da bu inancımızın en büyük göstergesi.
Eskişehir’deki fabrikamızda yılda 1,5 milyon adet armatür ve 2,5 milyon kalem de ara parça üretebilme kapasitemiz var. Türkiye’de ürettiğimiz ürünlerin yüzde 80’ini Almanya, İspanya ve ABD başta olmak üzere 60 ülkeye ihraç ediyoruz. Yüzde 20’sini ise iç pazara sunuyoruz. Türkiye pazarına olan inancımız çok güçlü. Bu yüzden öncelikli hedefimiz, Türkiye pazarında konumumuzu güçlendirmek. Son 4 yıl NSK markasıyla devam ettik. İkinci marka olarak Roca ile orta ve yüksek segmentte iç piyasaya girmeye hazırlanıyoruz.
Roca ürünlerimiz için yeni bayiler açmaya başladık. Şu ana dek 12 bayimiz var. Yıl sonuna dek 25’in üzerinde bayilik açmayı hedefliyoruz. Pazarda önümüzdeki yıllarda da büyümeye devam edeceğiz. Büyümemizle doğru orantılı olarak yatırımlarımız da devam edecek.
Zengin bir ürün yelpazeniz var. Piyasaya sunduğunuz, güncel, yenilikçi ürünleriniz neler?
Salvador Lopez Oliva: Bu süreçte değişen ihtiyaçlara yanıt vermek için geliştirdiğimiz fotoselli armatürler, in-wash modeli akıllı klozet ve gömme klozet gibi daha fazla hijyene ve teknolojiye odaklanan ürünlerimiz son dönemde farklılaşan ürünlerimizden. Roca In-Wash® serisinde yer alan Akıllı Klozet, uzaktan kumandası ile akıllı nesneler çağında teknoloji ile avangart tasarımı bir araya getiriyor ve kişiselleştirilebilir bir hijyen ve temizlik deneyimi vaat ediyor.
Banyo alanları için güçlü performans gösterecek olağanüstü hafiflikte kompakt malzemeler geliştirerek, Inspira serisini hayata geçirdik. Standart seramiklerde daha önce düşünülmeyen sofistike tasarım detaylarına ve şekillerine izin veren Fineceramic® materyalinin kullanıldığı Inspira serisi lavaboları yalnızca 5 mm kalınlığında olması ve normal seramikten %40 daha hafif olmasıyla dikkat çekiyor. Inspira serisinde yer alan klozet ve klozet kapakları ise Roca’nın banyo gibi en hijyenik olması gereken alanlar için geliştirdiği antibakteriyel bir reçine olan Supralit ® içeriyor.
Ar-Ge çalışmalarınızda odaklandığınız konular neler?
Salvador Lopez Oliva: Pandemi tüm dünyada insanların tutumlarını ve satın alma davranışlarını da farklı şekillerde etkiledi. Bu etkiler yeni normal döneminde de devam ediyor. Bu etkiler doğrultusunda ihtiyaçlarımızın nasıl şekilleneceğine odaklanarak, bu sürece özel yenilikçi çözümler sunmak üzere çalışmalarımız devam ediyor.
Roca’nın inovasyon çalışmalarının odağında, müşterilerine mümkün olan en iyi hizmeti sunma hedefi var. Roca’da ürün konseptinden, tasarım, üretim, lojistik ve dağıtıma kadar her şey inovasyona dayanır. Roca’nın İspanya’da bulunan Roca İnovasyon Laboratuvarı, standart tasarımın ötesine geçen yenilikçi ürünler üzerine çalışıyor. Ekimizin en önemli görevi mevcut banyo alanlarında uygun cevabı veremeyen katalog ürünlerine yönelik çözüm aramak. Roca İnovasyon Laboratuvarı, banyo alanları için konsepte dayalı çözümler sunmanın yanı sıra yenilikçi ürünlerin geliştirilmesini de teşvik eder.
Uluslararası deneyime sahip, kavramsal tasarımcılardan oluşan bir ekibe sahibiz ve bundan gurur duyuyoruz. İnovasyon Laboratuvarımızda sürdürülebilirlik, yeni yaşam tarzları gibi genel olarak ihtiyaçlarımızı etkileyebilecek her türlü makro trendi detaylıca inceliyoruz. Tüm dünyadan trendleri takip ediyoruz. Ürün ve çözümlerimizi de bu yönde geliştiriyoruz.
Sektörü desteklemek adına neler yapıyorsunuz? Sektör profesyonellerine veya genç tasarımcılara yönelik çalışmalarınız var mı?
Salvador Lopez Oliva: Ayrıca inşaat, mimarlık ve tasarım alanlarında da küresel bir oyuncu olduğumuzdan, deneyim ve birikimimizi Türkiye’de de sektör profesyonelleri ile paylaşmayı ve ülkemizin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda uluslararası tasarım yarışmaları düzenliyor ve mimarlar, tasarımcılar ve medya ile daha sık bir araya geleceğimiz platformlar oluşturuyoruz. Roca Galerileri, dünyanın her yerinden iç mimarlar, mimar ve tasarımcılarla buluşma alanı olarak hizmet veriyor. Londra, Şanghay, Barselona, Madrid, Lizbon ve Pekin’deki galeriler disiplinler arası bir platform sağlayarak, bu alanda yeni trendler hakkında bilgi paylaşımı için de dünya çapında bir network görevi görüyor.
Londra’da Zaha Hadid mimarları, Şanghay’da Francesc Rifé Studio, Barselona’da Borja, Lucía and Carlos Ferrater’s OAB mimarlık stüdyoları, Madrid’de Estudio Lamela, Lizbon’da Ferruz Decoradors ve Pekin’de Ma Yansong marka değerini temsil eden vizyonlarını Roca Galerileri’nde hayata geçirdiler. Ayrıca Roca Tasarım Merkezimiz ürünlerimizin geliştirilmesinde de en prestijli mimar ve tasarımcılar ile iş birliği yapıyor. Bina ve planlama çalışmaları dünya çapında sayısız ödüle layık görülen David Chipperfield, Londra’da Tate Modern, ünlü Beijing Olimpik Nest Stadı, Münih’te Arena Stadı ve Barselona Kültür Forum’da imzaları bulunan, 2001 Pritzker Mimarlık Ödülü’nün sahipleri prestijli mimarlar Herzog & de Meuron bu isimlerden sadece birkaçı…
Türkiye pazarına olan güçlü inancımızla, farklı girişimlerle sektöre destek olmaya devam edeceğiz. Roca Gallery üzerinden tasarımcı ve mimarlar ile sektörü besleyecek, Türkiye’deki oyuncuları da katarak, uluslararası etkinlikler yapmaya devam edeceğiz. Son olarak Roca’nın bu yıl COVID-19 gündemiyle düzenlediği uluslararası tasarım yarışması jumpthegap®’e Türkiye’den de tasarımcıların büyük ilgi göstermesi bizi çok mutlu etti. Geleceğin banyo alanları için yenilikçi çözümlere odaklanan yarışma bu yılki özel versiyonuyla 150 ülkeden 26.500 katılımcıyı bir araya getirdi. Türkiye, 100 başvuru ile 94 ülke içinde 4’üncü sırada yer aldı. Biz de bu motivasyonla genç yetenekleri keşfetmek için yarışma ve platformlar oluşturmaya devam edeceğiz. Hedefimiz sadece ticari olarak başarı değil, sektörün oyuncuları ile birlikte büyüyerek pazarı da büyütmek.