Rietwierde Okulu

Mimari Tasarım
Moke Architecten

Proje Yeri
Groningen, Hollanda

İşveren
OCSW Groningen

Tamamlanma Tarihi
2016

Alan
4.000 m2

Fotoğraflar
Thijs Wolzak

Çocuk merkezi, oyun alanı ve iki farklı okulu tek bir alanda toplayan Moke Architecten tasarımı Hollanda’nın Groningen kentindeki Rietwierde Okulu, kullanıcı odaklı, içe dönük bir yapı olarak tasarlanmış.

Birçok okul ve karma kullanımlı kamusal mekânı bünyesinden barındıran Moke Architecten tarafından Hollanda’nın Groningen şehrinde tasarlanan Rietwierde Okulu, Groningen içindeki yerleşim alanının sınırında iki okula ev sahipliği yapabilecek büyük bir bina, iki çocuk bakım merkezi ve bir oyun alanından oluşan bir kompleks olarak tasalanmış. Her gün 400 çocuğun eğitim ve rekreasyon mekânı olan bu alan Hollanda’nın çocuklar için en büyük oyun alanı.

Başından sonuna kadar kullanıcı odaklı olarak ele alınan yapıda, kullanıcılara sunulan oyun alanları, spor salonu, mutfak, personel odası, bilim odaları ve oyun odaları gibi okul dışı aktivitelerin yer alması projeyi dikkat çekici kılıyor. Tasarımında enerji verimliliğine ve sürdürülebilir kriterlere önem verilen okulda, her bir sınıf atölye alanları olarak kendi ısı, ışık ve temiz hava kontrolüne sahip olacak şekilde organize edilmiş. Tamamı sürdürülebilir ahşaptan yapılan binanın uzun ince hacmi sanki bir ataçmış gibi oyun alanlarını saracak şekilde kıvrılarak içeride kontrollü bir açık alan sunuyor. Bu tek katlı bina yer düzleminden hafifçe yükseltilerek oyun alanı ile eğitim mekânları arasında bir geçiş oluşturmanın yanında, sınıfların dışarıya açılan arayüzü olarak davranıyor.Bu birkaç basamakla yükseltilen bina içeride hafifçe gömülmüş bir bahçe oluştururken, farklı yükseltiler bahçenin kendiliğinden bir oyun alan haline dönüşmesine imkân sağlamış. Genel mekân çözümlerinde kullanıcıların çocuklar olmasından ve güvenlik konuları düşünülerek içe dönük bir organizasyonu olan binanın, tasarımdaki derin saçaklar yağmur ve güneşten koruma sağlamanın yanında, kapıların açılarak koridorun sınıflardan oyun alanlarına doğru genişlemesine de olanak veriyor. İki okul yapısının kendine özel girişleri dışarıdan sağlanırken, her bir sınıfın iç avludaki oyun alanına açılan bir kapısı da mevcut. Bu kapılar geniş pencereli kayar kapılar olarak seçilmesinin nedeni ise sınıfların eğitimin farklı mekânsal ihtiyaçlarına cevap verebilmesi için kesintisiz bir mekân sunmanın gerekliliği ve okul, çocuk bakımı ve oyun alanı arasında bağlantıları devam ettirebilme düşüncesi olmuş.