Restaurant y Sea

Künye

Mimari Tasarım
Vector Architects

Tasarım Ekibi
Gong Dong, Kai Zhang, Xiaokai Ma, Cunyu Jiang, Peng Zhang

Proje Yeri
Beidaihe, Çin

İşveren
Beijing Rocfly Investment (Group) Co., Ltd.

Mühendislik
China Academy of Building Research

Strüktür Danışmanı
Congzhen Xiao, Dewen Chu

Aydınlatma Danışmanı
X Studio, School of Architecture, Tsinghua University

Tamamlanma Tarihi
2018

Proje Alanı
713 m²

Fotoğraflar
Su Shengliang, Chen Hao

Vector Architects tarafından tasarlanan “Restaurant y Sea” sınırları muğlak, yarı açık, parçalı ve avlulu mekansal kurgusu ile günlük hayata ev sahipliği yapan bir “saçak” oluşturuyor.

“Restaurant y Sea”, Çin’in Hebei eyaletinde, Qinhuangdao şehrinin Beidaihe bölgesinde yer alıyor. “Deniz Kıyısı Kütüphanesi” ve “Deniz Kıyısı Şapeli” nin ardından bu restoran yapısı, Vector Architects’in deniz kıyısı serilerinin üçüncüsünü oluşturuyor. Tasarım süreci, katı ve iri kütüphane kütlesiyle kurulacak ilişki etüt edilerek başlamış.

Kütüphanenin rüzgar, ışık ve çevre manzaraları gözetilerek kurgulanan büyük ve resmi atmosfere sahip mekanları ile sınırları tanımlanmış kütlesinin aksine dağınık, parçalı ve günlük hayata ev sahipliği yapacak bir mimari kurgu tercih edilmiş. Deniz manzarası, kütüphanede olduğu gibi insanlar için görsel odak noktası oluşturmak yerine, restoranda arka plan görevi görüyor. İnsanların yemek yerken denizde neler olduğunu ancak fark etmesi ve istemsizce denize bakması hedeflenmiş.

Yapı, ormanın uç noktasını oluşturan, sönük manzaraya sahip, yönelmeyen bir gölgelik olarak algılanıyor. Yukarıdan aşağıya doğru ağaç taçları, bina çatısı ve altındaki yemek alanı üç ana katmanı teşkil ediyor. Ağaç dalları deniz meltemi ile sallanarak gölgelerini duvar ve zeminlere düşürüyor. Işık ve gölgenin titremesi ile, mekan ve doğa arasında dolaylı bir bağ kuruluyor. İç avlular, restoranın derinliklerine ışık ve hava akışı getirirken aynı zamanda mekanları bölüyor ve birbirine bağlıyor. Yapının zemin katında yer alan 12cm çapındaki zarif çelik sütunlar, çevredeki ağaç gövdelerini temsil ediyor.

Restoran için bir ana giriş tanımlanmamış. Bunun yerine, yapının çevresine yerleştirilen sürgülü cam kapılar tamamen açıldığında mekansal sınırın kaybolmasına ve yemek alanına her yönden yaklaşabilmesine olanak sağlıyor. İlk önce sütunlarını bulunduğu geçiş alanına ayak basan konuklar daha sonra doğal ışıkla aydınlatılan ayaklar üstündeki ana yemek alanına ulaşıyor. Yüzen bir “bulut” altında bulunma hissiyatı yaratmak için çoğunlukla, ışığı filtreleyen kaset döşeme ile yukarıdan ışık alınarak yan cephe açıklıkları bir saçak arkasına gizlenmiş. Böylelikle restorana yandan ulaşan ışık sınırlandırılmış. Ayrıca kaset döşeme, üst kattaki strüktürel elemanları azaltarak mekan içinde akışkanlığı ve bütünlüğü sağlıyor.