Paral.lel

Mimari Tasarım
Oliver Hernaiz Architecture Lab (OHLAB)

Proje Yeri
Palma, İspanya

Tamamlanma Tarihi
2023

Toplam İnşaat Alanı
2 844 m²

Fotoğraflar
José Hevia, Ana Lui

OHLAB tasarımı Paral.lel, İspanya, Palma’da ahşap cephesi ve yapı tasarımındaki sürdürülebilir stratejileri ile çağdaş konut üretimine yeni bir yorum getiriyor.

OHLAB imzalı Paral.lel, Palma’nın güneybatısında sakin bir yerleşim bölgesi olan Bonanova mahallesinde yer alan bir konut projesi olarak tasarlanmış. Proje iki bağımsız bloktan oluşuyor.

Zemin artı üç kattan oluşan kentsel planlama düzenlemelerinden tam olarak yararlanan binalar, yoğunluğa ve sınırlı alana rağmen, 12 konutun her birinin sürdürülebilirlik, enerji verimliliği, mahremiyet ve hatta küçük özel bahçeler ve havuzlar gibi banliyö ideallerinden yararlanabileceği şekilde tasarlanmış. 

Manzaralı ve bahçeli en iyi yönlerde yer alan ana cepheler, Akdeniz’in geleneksel pergolalarını anımsatan dinamik bir etki yaratarak güneş filtresi görevi gören katlanır ahşap çıta panjurlardan oluşuyor. Bu çözüm, mahremiyetin düzenlenmesine ve yıl boyunca güneş ışığı girişinin kontrol edilmesine olanak tanıyor. Konutun ihtiyaçlarına, yönüne ve güneşe maruz kalma durumuna göre paneller kaldırılıp panjurdan pergolaya dönüştürülebildiğinden, cephenin kabuğu çok yönlülüğü ile karakterize edilir. Bu teknik, kışın güneşten yararlanmayı ve yazın aşırı ısınmaya karşı korunmayı sağlayarak, konutların iç yaşamını yansıtan değişken, organik ve geçirgen bir zarf oluşturuyor. Panjurların tasarımı güneş çalışmaları ile optimize edilmiş ve Mallorcan yerel geleneğinden ilham alınmış. Panjurların çapraz havalandırma ve ısı geri kazanım sistemi ile kombinasyonu, konutun enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için oldukça önemli.

Bu işlevi yerine getirmenin yanı sıra, ana cepheyi oluşturan yatay ahşap çıta panjurlar sürdürülebilirlik ve çevresel sorumluluk standartlarını karşılamaktadır. Kullanılan ahşap sertifikalıdır, yani sorumlu ve sürdürülebilir orman yönetimi yoluyla elde edilmiştir. Sertifikalı ahşap kullanımı yalnızca çevrenin korunmasını ve biyoçeşitliliği desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda ahşap ve türev ürünlerinin tedarik zinciri boyunca izlenebilirliğini de sağlıyor. Bu da üretim sürecinin her aşamasında sosyal, ekonomik ve çevresel gerekliliklere uygunluğun sağlandığı anlamına geliyor.

OHLAB tasarımı Paral.lel, maksimum enerji verimliliği ve çok düşük soğutma talebi elde edecek şekilde tasarlanmış. Bu da geleneksel binalara kıyasla klima ve soğutma ihtiyacını önemli ölçüde azaltarak enerji maliyetlerinin düşmesini sağlıyor.

Binanın yan cepheleri, kentsel bağlama entegrasyona izin veren bir strateji sunuyor. Bu anlamda, daha katı ve hermetik cepheler, en yakın komşulara ve bitişik sokaklara yönelik görüşleri sınırlamak ve kullanıcı mahremiyetini garanti etmek için tasarlanmış. Yan cephelerde farklı dokuların ve toprak tonlarının tercih edilmesi, binanın kentsel çevreyle görsel olarak bütünleşmesine ve kentsel doku içinde bağlamsallaştırılmasına katkıda bulunuyor. Açıklıklardaki düzensizlik ve farklı doku ve tonların kombinasyonu, yan cephelerin düzlük ve düzenliliğinden uzaklaşarak binaya daha organik ve doğal bir karakter kazandırıyor.

Mevcut su kaynaklarından yararlanmak ve çevresel etkiyi en aza indirmek amacıyla binaya bir yağmur suyu toplama ve depolama sistemi entegre edilmiş. Sarnıçların kurulumuna dayanan bu sistem, çatıda ve binanın dış alanlarında üretilen yağmur suyunun toplanmasına ve depolanmasına olanak sağlıyor. Depolanan bu suyun kullanımı, havuzlarda buharlaşma nedeniyle kaybedilen miktarı telafi etmek için su sağlamak da dahil olmak üzere çeşitli amaçlara hizmet ediyor. Havuzları doldurmak için yağmur suyunun yeniden kullanılmasıyla aşırı içme suyu tüketiminin önüne geçiliyor. Ayrıca depolanan su, Akdeniz tarzı bahçelerin sulanması için de kullanılıyor.