Panda House

Künye

Mimari Tasarım

Bjarke Ingels Group

Proje Yeri

Frederiksberg, Kopenhag, Danimarka

Mekanik Proje

MOE

Peyzaj Projesi

Schønherr Landscape Architects

Tamamlanma Tarihi

2019

Alan

4950 m2

Fotoğraflar

Rasmus Hjortshøj

BIG, Schønherr Landscape Architects ve MOE’nin mühendisleri tarafından tasarlanan Mao Sun ve Xing Er’in yeni evi, Panda House; panda bakıcıları, zoologlar ve veterinerler ile yapılan bir dizi çalışmanın sonucunda, pandaların sosyal ve davranışsal ihtiyaçlarına cevap vererek doğal yaşam alanlarının olanaklarını sunuyor.

Panda House; panda bakıcıları, zoologlar ve veterinerler ile yapılan bir dizi çalışmanın sonucunda, iki pandanının serbestçe dolaşabilmesi ve çiftleşmesi için ideal koşulları elde etmek hedeflenerek tasarlanmış.

Yapı, ziyaretçiler için bir restoranı ve bu restoranın baktığı yaşam alanını içeren zemin kat ile İskandinav bitkileriyle çevrili patika olmak üzere iki kademeden oluşuyor.

Mao Sun ve Xing Er’in dairesel evi, yin ve yang sembolü görünümünde iki ayrı alana ayrılıyor. Bu ayrım, hem pandalar hem de konuklar tarafından güçlükle fark edilebiliyor. Korkuluklar, pandaların bulunduğu alanı ve restoranın sınırlarını tanımlayacak şekilde yükseliyor ve bu alanlar manzaraya gizleniyor, entegre ediliyor. Zemin, yin ve yang sembolünün her iki ucundan kaldırılarak, pandaların yaşam alanlarının doğrudan görülebilmesini sağlıyor.

Bitkilerin, kayaların, ağaçların ve ağaç gövdelerinin çeşitliliği, güvende hissetmek için iki farklı görüş hattına sahip olması gereken pandaların dinlenmelerine, yemek yemelerine veya gölgelik alanlarda zaman geçirmelerine imkan tanıyor. Havzalar, akarsular ve şelaleler gibi çeşitli su öğeleri, yaz aylarında serinletmek için kullanılıyor.

Pandalar, çiftleşme dönemi dışında doğaları gereği yalnız kalmaya, birbirlerini duyamayacak, koklayamayacak veya birbirleriyle fiziksel temas kuramayacak şekilde ayrılmaya ihtiyaç duyuyor. Bu ihtiyaca cevap olarak Mao Sun ve Xing Er’in yaşam alanları yeri geldiğinde ayrılıp çiftleşme zamanında birleştirilebilmek üzere esnek tasarlanmış.