Owl Creek

Künye

Mimari Tasarım

Skylab

Ana Yüklenici

Ridge Runner Construction Co. INC

Peyzaj Tasarımı

Artifex Landscape Architecture

Aydınlatma Tasarımı

Lighting Workshop

Katkıda Bulunanlar 

Mountain Design Group, Ambient Automation, Studio Lambiotte Interior Design Furnishings

Alan

390 m2

Fotoğraflar

Jeremy Bittermann, Robert Reck, Stephen Miller

Skylab tarafından tasarlanan Owl Creek konut yapısı, strüktürü, ölçeği, malzemeleri, manzarayı doğrudan tasarımın bir unsuru olarak kullanan planlama anlayışı ve araziyi kullanım biçimiyle bulunduğu coğrafyayla hemhâl oluyor. 

Amerika’nın Colorado eyaletinde, Snowmass Dağı’nın panaromik manzarasına bakan, dört mevsimin tüm gösterişiyle yaşandığı bir yamaçta yer alan Owl Creek, ABD’li mimarlık ofisi Skylab tarafından fiziksel mekânın aileler, arkadaşlar ve doğal yaşam arasındaki ilişkiyi güçlendirebileceği fikriyle tasarlanmış bir konut yapısı.

Doğal eğimle ve arazinin zorlu şartlarıyla uyum sağlamak için strüktürün doğrudan araziye oturtulduğu yapıda yükseklik sınırı ve topoğrafyanın eğimi avantaja dönüştürülerek, bulunduğu araziyle uyum sağlaması amaçlanmış. İki ana cephesiyle güçlü bir manzaraya hakim olan ev, her açıdan peyzajla kurulan görsel ilişkiyi en üst seviyeye çıkarıyor ve doğal ışığın mümkün olduğu kadar kesintisiz şekilde içeriye alınmasına olanak tanıyor.

İki ailenin ortak kullandığı bu evde aile bireylerinin birlikte vakit geçirebileceği açık mekânlara öncelik tanınmış. Girişinde topoğrafyanın doğal eğimine göre teraslanmış basamaklı bir oturma mekânı ve fuayenin bulunduğu, “v” planlı yapının zemin katında koridor boyunca uzanan beş yatak odası, buhar odası ve jakuzi yer alıyor. Açık planlı olacak şekilde tasarlanan üst katta ise daha çok sosyal aktivitelere ve eğlenceye yönelik mekânlar düşünülmüş ve oturma odası, yatak odası, bar ve mutfak gibi mekânlara da yer verilmiş.

Yapının güneye uzanan geniş çatısı, terasta korunaklı bir oturma mekânı oluşturarak ev sahiplerinin yemek pişirebileceği ve şömine etrafında vakit geçirebileceği bir alana dönüşüyor. Üçgen biçiminde uzanan spa ve mutfaktan dışarı açılan geniş terasıyla dış mekânlar, iç mekân aktivitelerini tamamlayacak şekilde düzenlenmiş. Ağırlıklı olarak ahşap, taş ve çelik malzeme kullanılan yapıda taşıyıcı çelik strüktür tamamen açıkta bırakılmış.

İngilizce’den çeviren: Betül Toy