ODE Yalıtım Genel Müdür Yardımcısı Özgür Kaan Alioğlu: Dijital dönüşümü gerçekleştirirken daha çevik, yalın ve verimli süreçler tasarlamayı hedefliyoruz.

Yurt içinde ve yurt dışında önemli tecrübeye sahip olan ve kurumsal yönetime önem veren ODE Yalıtım, Covid-19 pandemisi gibi kriz dönemlerinde dahi hedefleri doğrultusunda ilerlemeye devam ediyor. ODE Yalıtım Genel Müdür Yardımcısı Özgür Kaan Alioğlu ile firmanın vizyonu, üretim alanı, yenilikleri, yatırım planları ve mimarlar, tasarımcılar, danışmanlar, müşavirler ve uygulamacılara yönelik platformları ODE Select hakkında konuştuk.

ODE Yalıtım’ı okuyucularımıza tanıtır mısınız?
Özgür Kaan Alioğlu:
ODE Yalıtım’ın ticari hayatı 1985 yılında taahhüt faaliyetleri ile başladı. Birkaç yıl içerisinde ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu alanlardan biri olan yalıtım sektörüne yöneldi. 1990 yılına gelindiğinde, “farklı olmak ve paydaşlarımıza değer yaratmak” vizyonumuz doğrultusunda, ülkemizde mevcut olmayan yalıtım malzemelerinin ithal edilmesine karar verildi. Bu alanda edinilen deneyim neticesinde 1996 yılında üretim faaliyetleri başlatıldı. Bunu takip eden dönemde de üretimle birlikte büyümeye odaklanıldı. Günümüz itibarıyla, Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketiyiz. Tesisat yalıtımında üç ürün grubunu da üreten tek firmayız. Teknik yalıtımda ise Avrupa’nın ilk üç büyük şirketinden biriyiz. Aynı zamanda altı kıtada 75’in üzerinde ülkeye ODE markasıyla ürünlerimizi ihraç ediyor, Türkiye’de ve dünyanın farklı noktalarında prestijli projelerde yer alıyoruz.

Eskişehir ve Çorlu’daki üç üretim kampüsümüzde, “Yapı Yalıtımı” ve “Tesisat Yalıtımı” olmak üzere iki ana kategoride üretim yapıyoruz. Ekstrüde polistren esaslı ısı yalıtım malzemesi, bitümlü su yalıtım örtüleri, ısı-ses-yangın yalıtımında kullanılan cam yünü ürünleri ve elastomerik kauçuk köpüğü tesisat yalıtım malzemesi üretiyoruz. Bu ürün gamlarında dört binden fazla çeşidimiz bulunuyor. Tüm üretim süreçlerimizde sürdürülebilirliği, çevre bilincini ve ülkemize katkı sağlamayı odağımıza alıyor, yalıtım bilincinin gelişmesi için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Ürünlerinin tümünün çevresel ürün beyanı (EPD) olan tek yalıtım şirketiyiz. Özellikle son yıllarda bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz.

Yapı yalıtımı ve teknik yalıtım ürün gruplarında ODE’nin sunduğu en son yenilikler nelerdir, bilgi verir misiniz?
ÖKA: Başta Batı Avrupa olmak üzere pazarın ihtiyaç ve taleplerine göre yenilikçi ürünler geliştiriyoruz. Son dönemde hem yeni ürünler geliştirdik hem de mevcut serilerimize yeni ürünler ekledik. Bunlara birkaç örnek verecek olursak, Türkiye’de ilk kez -30 °C soğukta bükülme dayanımına sahip versiyonları da bünyesinde barındıran membran serimizi geçen yıl dört yeni ürünle geliştirdik. Üzeri açık gri renk arduaz taşlı, yoğun SBS katkılı, dolgu malzemesi içermeyen, 5 mm kalınlığında, -30°C soğukta bükülme değeri olan yüksek gramajlı keçesi ve 1000/800 N/50 mm çekme mukavemeti özellikleriyle Epikon Eternal, her türlü iklimde ve zorlu koşullarda hızlı ve uzun ömürlü su yalıtımı sağlıyor. Yüzde 1.000 uzayan esnek formüllü Epikon Aflame, üzeri silis kumu kaplı, yoğun SBS katkılı, dolgu malzemesi içermeyen, 5 mm kalınlığında, -30°C soğukta bükülme değeri ve yüksek gramajlı keçeye sahip, 1000/800 N/50 mm çekme mukavemetiyle temel ve perde detaylarında yüksek su basıncına dayanıklı elastomerik bitümlü membranımız. Epikon Aflame ile bu yıl 18’incisi düzenlenen Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri’nde “Yılın Su Yalıtım Ürünü” ödülü aldığımızı da belirtmek isterim. Epikon Cool, TÜBİTAK onaylı, Türkiye’nin ilk patentli “Cool Roof” bitümlü membranı olma özelliğini taşıyor. Yüzeyindeki açık renkli özel reflektif mineraller ile geleneksel malzemelere göre güneş ışığını yüksek yansıtma kapasitesine sahip. Kendinden yapışkanlı dolgusuz özel reçetesiyle Epikon Stick-it ise perde duvarlarda mükemmel yapışma sağlarken cross-lamine teknolojisiyle üretilmiş polietilen kaplamasıyla yırtılma ve delinmelere karşı yüksek dayanım gösteriyor. Epikon ürünlerimizde 15 yıllık garanti sunduğumuz “Safezone” sitemi ile de Türkiye’de bir ilke imza attık.

Ar-Ge çalışmalarımız neticesinde R-Flex elastomerik kauçuk köpüğü üretiminde geçen yıl 40 mm kalınlıkta boru üretimi gerçekleştirmiştik. Bu ürünümüzle de Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri’nde “Yılın Isı Yalıtımı Ürünü” ödülünü almaya hak kazandık. 60 mm kalınlığa ulaştığımız levha grubundaki çalışmalarımıza da devam ediyoruz.

Ar-Ge merkezimizde geliştirdiğimiz ürünlerimizin yanı sıra iş birlikleri de yapıyoruz. Örneğin sıcak bölgelerde bina içerisine giren ısıyı düşürerek soğutma amaçlı kullanılan enerjiden tasarruf sağlayan Beyaz Taş Kaplı Membran ürünümüzü TÜBİTAK ile birlikte geliştirdik. Her zaman olduğu gibi bundan sonra da Ar-Ge ve inovasyonu odağımıza alarak pazarın ihtiyaçlarını karşılayan yenilikçi ürün ve hizmetler geliştirmeyi sürdüreceğiz.

İçinde bulunduğumuz dönemde şirketler açısından iş süreçlerini dijitalleşmeye adapte etmenin önemi daha da arttı. Bu noktada ODE olarak mimarlar, tasarımcılar, danışmanlar, müşavirler ve uygulamacılara yönelik bir platform olan ODE Select’i devreye aldınız. Bundan biraz bahseder misiniz?
ÖKA: Dijitalleşme özellikle son yıllarda iş yapma modellerinden tüketim tercihlerimize kadar hayatı önemli ölçüde dönüştürüyordu. Pandemi ile birlikte hem bu dönüşüm hızlandı hem de kurumlar bu sürece ayak uydurmanın gelecekte var olabilmenin tek yolu olduğunun farkına vardı. Biz ODE olarak, pandemiden de önce, özellikle son birkaç yıldır dijital alandaki çalışmalarımıza hız kazandırmıştık. Hatta geçen yıl açıkladığımız, K’si Kurum İçi Girişimcilik, O’su Operasyonel Mükemmellik, D’si ise Dijital Dönüşüm’ü temsil eden KOD2020 stratejisini uygulamaya bu yıl da devam ediyoruz. Bu kapsamda geçen yıl belirlediğimiz 16 dijitalleşme konusunu uygulamaya almak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dijital dönüşümü gerçekleştirirken daha çevik, yalın ve verimli süreçler tasarlamayı hedefliyoruz.

Dijitalleşmenin de etkisiyle üretimde teknoloji kullanımı arttıkça ürünlerin özellikleri de değişiyor ve gelişiyor. Biz de yalıtım sanayisinde kabul gören uygulamalar hakkında paydaşlarımızı ve sektörümüzü daha detaylı bilgilendirmek üzere çeşitli yayınlar çıkartıyoruz ve hizmetler geliştiriyoruz. Bu kapsamda son olarak Teknik Yalıtım Ürünleri klasörü hazırladık. Dünyada ve ülkemizde enerjinin yerini ve önemini güncel veriler ışığında paylaştığımız, ısı yalıtımı alanındaki uygulama ve örnekleri de kapsamlı bir şekilde ele aldığımız Isı Yalıtımı kitabımızı da kısa bir süre içerisinde çıkaracağız. Bu çalışmalarımızın yanı sıra satış sonrası hizmetleri de kapsayan ODE Proje Hizmetleri ve içerisinde Su Yalıtımı Sistem Seçim Aracı, Teknik Yalıtım Hesaplama Aracı ve ODE BIM Kütüphanesi gibi tasarımcılara özel hizmetleri bulunduran ODE Select ile de paydaşlarımıza katkı sunmaya devam ediyoruz.

Su Yalıtımı Sistem Seçim Aracı’mız, ülkemizde ilk, dünyada da sayılı örneklerden biri. Uygulamamız; çatılar, temel ve perdeler için yalıtım çözümleri, proje kriterlerine uygun sistemler, 2D detaylar, şartnameler ve teknik dokümanları görüntülemeyi ve bilgisayara indirebilmeyi sağlıyor. İnşaat projeleri için en uygun çözümleri ve teknik dokümanları dakikalar içinde bir araya getirerek, yaklaşık 500 doküman ve 218 farklı sistem çözümünü 42 farklı ürün grubu için 5 farklı uygulama alanında sunuyoruz. Başta mimarlar, mekanik tesisat tasarımcıları, danışmanlar ve uygulamacılar olmak üzere, inşaat projelerinde faaliyet gösteren tüm paydaşların oturdukları yerden tüm çözümlere ulaşabildikleri ODE Select’i kurgularken hem hızlı olmasına hem de kullanıcı dostu bir deneyim yaşatmaya özen gösterdik. Paydaşlarımız ODE Select sayesinde çok daha verimli çalışabiliyor.

ODE Yalıtım’ın yeni dönem hedefleri ve bu hedefler doğrultusunda yatırım planları hakkında bilgi verir misiniz?
ÖKA: ODE Yalıtım, yurt içinde ve yurt dışında ciddi tecrübesi olan, kurumsal yönetime önem veren bir şirket. Bu kurumsal yapı sayesinde ODE Yalıtım, Covid-19 pandemisi gibi kriz dönemlerinde dahi hedefleri doğrultusunda ilerlemeye devam ediyor. Çünkü biz krizlerden çıkış yolunun nitelikli insan kaynağı ile yüksek teknolojiyi kullanıp, markalı ve katma değerli üretim yapıp ihraç etmek olduğuna inanıyoruz. Örneğin şu anda pandemi nedeniyle dünya genelinde devam eden bir tedarik zinciri krizi var. Biz de bu nedenle önceliğimizi, üretimde ve ürün arzında sürdürülebilirliği sağlamak olarak belirledik. Tüm tedarik, üretim ve dağıtım stratejimizi bu doğrultuda planladık. Bu sayede geçen yıl yüzde 30 büyüyen şirketimizi bu yıl yüzde 35 büyütmeyi hedefliyoruz.

Bu büyüme hedefimizi yeni yatırımlarla da destekliyoruz. R-Flex elastomerik kauçuk köpüğü ısı yalıtım malzemesini bu zamana kadar yalnızca Tekirdağ-Çorlu’daki tesislerimizde üretiyorduk. Şimdi aynı malzemeyi Eskişehir’de de üretmek üzere 100 milyon TL’lik bir yatırım gerçekleştiriyoruz. Eskişehir’deki üretim kampüsümüzde 20 bin metrekare kapalı alanda kuracağımız yeni üretim tesisi ile birlikte elastomerik kauçuk köpüğü kapasitemizi dört kat artırarak, toplamda yıllık 18 bin tona çıkarıyoruz. Bu yatırım ile Türkiye elastomerik kauçuk köpüğü pazar büyüklüğünün iki katı kapasiteye ulaşarak, 1991 yılından günümüze bu ürün grubunda sürdürdüğümüz liderliğimizi daha da pekiştireceğiz. Aynı zamanda yine bu üründe, Çin ile Almanya arasındaki coğrafyada en büyük üretici konumuna geleceğiz. Bu yılın sonunda üretime başlamayı hedeflediğimiz tesisimizde 150 kişiye de istihdam sağlayacağız.

Küresel yolculuğumuzda en önemli gücümüzü ise Ar-Ge ve inovasyona verdiğimiz önem ile bu alandaki yatırımlarımız oluşturuyor. Bu bakış açısıyla Eskişehir fabrikamızdaki Ar-Ge biriminde çok güçlü bir mühendis kadrosu kurduk. Dünya standartlarında test ünitelerimiz bulunuyor. Bu yıl itibarıyla uygulamaya aldığımız beş yıllık stratejik planımız çerçevesinde de her zaman olduğu gibi Ar-Ge ve inovasyonu önceliğimize aldık. Ar-Ge&İnovasyon yol haritamızı ve beş yıllık dijital dönüşüm aksiyon planımızı da devreye soktuk. Önümüzdeki üç yıl içinde ciromuzun yüzde 3’ünü Ar-Ge ve dijitalleşmeye ayıracak, Ar-Ge ekibimizi de üç kat büyüteceğiz. 2023 yılına kadar da kapasite artışı, dijital dönüşüm ve Ar-Ge için 125 milyon TL yatırım hedefliyoruz. Bu yatırımlarla birlikte ilklere imza atmaya ve yalıtım sektörünün öncülerinden biri olmaya devam edeceğiz.

Diğer taraftan tüketici dinamiklerinde son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle başlayan ve pandemi ile birlikte hız kazanan değişim, müşteri deneyimini tüm şirketler için öncelikli bir konu haline getirdi. Günümüz tüketicileri yaşadıkları deneyime her zamankinden daha fazla önem veriyor. Tüketicilere pozitif, teşvik edici ve marka algısı ile uyumlu deneyimler sunan şirketler bir adım öne geçiyor. Biz de yeni dönem stratejimiz CX ODE ile müşterilerimiz için daha fazla değer yaratmayı, talep ve beklentilerini en iyi şekilde karşılamayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda ilk etapta yeni CRM sistemimiz ve bayi portalımız üzerine çalışmalara başladık. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da paydaşlarımız, sektörümüz ve ülkemiz için değer yaratmayı sürdüreceğiz. Çünkü ODE olarak, değer yaratamayan hiçbir organizasyonun, markanın başarılı olamayacağına inanıyoruz.