ÖAMTC Genel Merkezi
Künye
Mimari Tasarım
Pichler & Traupmann Architekten ZT GmbH
Proje Yeri
Viyana, Avusturya
İşveren
ÖAMTC
Tasarım Ekibi
Johanna Maria Priebe (Proje Yöneticisi), Barbara Aull, Christoph Degendorfer, Andrea Ehrenreich, Mohammad Ekhlasi, Peter Grandits, Alexander Grass, Clemens Hasler, Barbara Jarmaczki, Joachim Kess, Bartosz Lewandowski, Till Martin, Daniel Moral Trigueros
Yarışma Ekibi
Christoph Degendorfer
Clemens Hasler
Bartosz Lewandowski
Milan Suchánek
Peyzaj
DnD Landschaftsplanung ZT KG, Vienna
Genel Yüklenici
Bauunternehmung Granit GmbH, Feldkirchen bei Graz
Maket
Harald Schmidt
Alan
14.913 m²
Fotoğraflar
Roland Halbe, Toni Rappersberger
Uygulama
Strüktür Tasarımı/ Proje Koordinasyonu
FCP-Fritsch, Chiari& Partner ZT GmbH, Viyana
Yangın Korunumu
Norbert Rabl ZT GmbH, Graz
Yapı Fiziği/Cephe
Dr. Pfeiler GmbH, Graz
Aydınlatma Tasarımı
pokorny Lichtarchitektur
Pichler & Traupmann Architekten ZT GmbH tarafından Viyana’da tasarlanan yapı, açık ve şeffaf mekânsal bağlantılar içeren, müşterilerin ve çalışanların gereksinimlerini karşılayacak şekilde yüksek düzeyde etkileşim ve iletişim sunan bir tasarıma sahip.
Avusturya Otomobil, Motosiklet ve Turing Klübü ÖAMTC’nin kurumsal simgesi olan yapı, Erdberg’deki U3 metro istasyonuyla bağlantılı bir biçimde tasarlanmış. Bu yapıyla ÖAMTC, Viyana’daki mevcut idari alanlarını tek bir binada toplamış ve ofis alanları, destek birimleri, üyelik servisi ve heliport ile yeni bir genel merkeze kavuşmuş durumda.
Bir yarışmayla elde edilen projede mimarlar, karmaşık planı ve şehircilikle ilgili zorlukları büyük bir yetkinlikle ele almayı başarmışlar. Uygulama sürecinin sonucunda ÖAMTC’nin kendine özgü niteliklerini etkileyici biçimde somutlaştıran, kendine yeterli bir yapı oluşturulmuş.
Bina kendi başına “devinim”i simgeliyor. Yapının eşsiz, yıldız şeklindeki formu, burada her şeyin, devinim fikri etrafında döndüğü ve aynı zamanda organizasyonun verimliliğini ve hızını gösterdiği gerçeğini kesin bir şekilde ortaya koyuyor.
Bu nedenle hem resmi hem de içerik bakımından, bu tasarımın bir kurumun mimari simge yapısı olduğu her açıdan hissediliyor. Yapı; izleyiciler ve kullanıcılar için güçlü ve güvenilir bir ortağa sahip oldukları hissini uyandırıyor.
Yapı, aynı zamanda açık ve şeffaf mekânsal bağlantılar içeren, müşterilerin ve çalışanların gereksinimlerini karşılayacak şekilde yüksek düzeyde etkileşim ve iletişim sunan bir tasarıma sahip.
Projenin tasarımında atölyelerden heliporta, programın tüm unsurları resepsiyondan ofislerin açıldığı büyük atriyuma uzanan tek bir dikey aks boyunca yerleştirilmiş. Binanın tüm parçaları birbiriyle iletişim halinde; ancak dış dünya ile iletişim de ÖAMTC için aynı derecede önemli.
Binada etkinlik salonu, konferans salonları ve TV stüdyosu giriş katta yer alıyor. Bir üst katta çağrı merkezi bulunuyor. Bütün bu alanlar iki katlı bir fuaye etrafında düzenlenmiş. Burası aynı zamanda tüm görsel bağlantıların yukarı doğru yönlendiği atriyumun ilk katı. Bu da iç iletişim akışını tamamlıyor.
Formu sayesinde ÖAMTC Binası, çevrede bulunan, yalnızca ticari ve endüstriyel içeriklerinden türeyen, monoton, heterojen, dağınık, blok tipi binalardan açıkça ayırt ediliyor.