Noma Restoran Köyü

Künye

Mimari Tasarım

BIG-Bjarke Ingels Group (Bjarke Ingels, Finn Nørkjaer)

Proje Yeri

Kopenhag, Danimarka

Proje Müdürü

Ole Elkjaer-Larsen, Tobias Hjortdal

Proje Lideri

Frederik Lyng

Proje Ekibi

Olga Litwa, Lasse Lyhne-Hansen, Athena Morella, Enea Michelesio, Jonas Aarsø Larsen, Eskild Schack Pedersen, Claus Rytter Bruun de Neergaard, Hessam Dadkhah, Allen Dennis Shakir, Gökçe Günbulut, MIchael Kepke, Stefan Plugaru, Borko Nikolic, Dag Præstegaard, Timo Harboe Nielsen, Margarita Nutfulina, Nanna Gyldholm Møller, Joos Jerne, Kim Christensen, Tore Banke, Kristoffer Negendahl, Jakob Lange, Hugo Yun Tong Soo, Morten Roar Berg, Yan Ma, Tiago Sá, Ryohei Koike, Yoko Gotoh, Kyle Thomas David Tousant, Geoffrey Eberle, Jinseok Jang, Ren Yang Tan, Nina Vuga, Giedrius Mamavicius, Yehezkiel Wiliardy, Simona Reiciunaite, Yunyoung Choi, Vilius Linge, Tomas Karl

İşveren

Noma

Alan

1,290 m2

Katkıda Bulunanlar

BIG Ideas,

BIG Engineering,

NT Consult,

Studio David Thulstrup,

Thing&Brandt Landskab

Fotoğraflar

Rasmus Hjortshoj

BIG-Bjarke Ingels Group tarafından Kopenhag şehir merkezinin hemen dışında, yeni bir restoran köyü halinde kurgulanan Noma, iki gölün arasında, Christiania komününün içinde, Danimarka Kraliyet Donanması’nın bir zamanlar maden depolamak amacıyla kullandığı, eski ve korunaklı askeri depoların yenilenmesiyle tasarlanmış.

Gastronomi ve yaratıcılığı aynı potada eriten projeleriyle dikkat çeken ve “Dünyanın En İyi 50 Restoranı” listesinde 4 kez yer alan Noma, yaklaşık 14 yıl boyunca hizmet verdiği, 16. yüzyıldan kalma tarihi liman deposundaki mekânından çıkarak, geçtiğimiz yıl Şubat ayında BIG ile birlikte geliştirdiği yeni adresine taşındı. Tasarımı ve inşaatı yaklaşık üç yıl süren restoran köyü, restoranın kalbi sayılabilecek bir mutfak etrafında kümelenen ve her biri kendi özel ihtiyacına göre tasarlanarak, işlevleri için en uygun ve en nitelikli malzemelerle inşa edilen toplam 11 farklı mekândan oluşuyor.

Restoranın farklı fonksiyonlarını birbiriyle bağlantılı olmayan bir dizi bina koleksiyonu olarak düzenlemek fikri ile yola çıkan BIG’in Kurucu Ortağı Bjarke Ingels, “Yeni Noma, bir restoranın geleneksel yapısını oluşturan parçaları ayrıştırıyor ve şefleri bütünün merkezine koyacak şekilde o parçaları yeniden birleştiriyor. Restoran deneyiminin her bir bölümü -giriş, lounge, barbekü, şarap seçimi gibi- şeflerin bulunduğu mutfağın etrafında kümelendi. Mutfak, merkezi bir konumdan restoranın her köşesine kusursuz bir genel bakış sunarken, aynı zamanda misafirlerin geleneksel olarak sahne arkasında neler olduğunu izlemesine de izin veriyor. Kompleksi oluşturan yapılar, hem şeflerin hem de misafirlerin dışarıyı, gün ışığını ve mevsim değişikliklerini görebilmelerini sağlayan, camla kaplı geçitlerle birbirine bağlanıyor ve doğal çevreyi mutfak deneyiminin ayrılmaz bir parçası haline getiriyor.”

Dev başlıklı bir panoptikon formunda tasarlanan mutfak, bu sayede şeflere hem tüm mutfağı hem de misafir alanlarını gözlemleyebilme imkânı sunuyor. Üst üste yığılmış ahşap plakalarla örtülen bu alanlar, kereste deposunda düzgünce üst üste yığılmış ağaçları hatırlatıyor. Büyük tavan penceresi ve dışarıdaki kalıcı bahçeyi sergileyen kaydırılabilir geniş pencere seti, konukların tüm mevsimleri ve restoranın doğal çevresini hissedebilmelerini sağlıyor. Bağımsız halde duran üç cam ev ise kış bahçesine, test mutfağına ve fırına ev sahipliği yapıyor.

Konuklar, restoran kompleksini oluşturan yapıların içinde yürüyüş yaparak İskandinav malzemelerinin ve yapı tekniklerinin çeşitliliğini deneyimleme şansı bulabiliyorlar. Dev bir kulübe görünümünde olan barbekü alanı, iç ve dış kaplaması tamamen tuğla ile yapılan iri bir şömine görünümüne ve sıcaklığına sahip olan lounge alanı, bunların en dikkat çekici örneklerinden bazıları. Yapılar arasındaki camla kaplı geçiş alanları misafirlerin ve Noma ekibinin doğayı ve değişen mevsimleri kesintisiz gözlemleyebilmelerini sağlıyor.

100 metre uzunluğundaki, tek katlı tarihi depo, mutfağı çevreleyen bina çemberini tamamlıyor. Deponun mimarlar tarafından korunan beton kabuğu, depolama ve teşhir fonksiyonlarına hizmet eden büyük bir masif ahşap rafla bütünleşiyor. Hazırlık mutfağı, fermantasyon laboratuvarları, balık tankları, teraryum, karınca çiftliği ve personel için mola alanları da dahil olmak üzere mekânın tüm hizmet harici fonksiyonları bu bölümde yer alıyor. Bina kompleksini yürüyerek deneyimleyen konuklar, restoranın ardında bulunan tüm sahne arkası aktivitelerini ve lezzet deneylerini gözlemleyerek fikir sahibi olabiliyorlar.