Nijer Maliye Bakanlığı

Mimari Tasarım
Öncüoğlu Mimarlık

Tasarım Ekibi
Enis Öncüoğlu, Işıl Düşmez Kocaoğlu, Ebru Sinan, İpek Oğulmuş, Dilruba Aras, Abbas Yasin Aşır, Arzu Gençaslan, Eda Ertan, Şule Erkol Yazıcı, Kaan Tahmaz

İşveren
Summa

Tamamlanma Tarihi
2020

Toplam İnşaat Alanı
22.700

Fotoğraflar
Emre Dörter

Öncüoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan Nijer Maliye Bakanlığı projesinin ana tasarım hedeflerinden biri, iklim koşullarında meydana gelen çarpıcı değişikliklere uyum sağlamak olmuş ve üretilen çözümler sayesinde tüm yıl boyunca yapı içinde bir konfor standardı elde edilmesi mümkün kılınmış.

Niamey şehrinin modernizasyonu ve kamu görevlilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi kapsamında Öncüoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan Nijer Maliye Bakanlığı projesi 14 ay süren inşaatın ardından Eylül 2020’de tamamlanmış.

8.600 metrekare arazide toplam 22.700 metrekarelik inşaat alanına sahip olan yapı bünyesinde 600 adet ofis, toplantı odaları, arşiv ve dokümantasyon odaları, kafeterya ve toplam 111 araç kapasiteli açık-kapalı otoparklar bulunuyor. Niamey’in yeni kentsel odak noktası olan 17 katlı yapı, 74.5 metre yüksekliği ile hem Niamey’in hem de Nijer’in en yüksek ikinci binası olma özelliğini taşıyor. Bina yüksekliğine ek olarak, yerden tavana kadar uzanan pencereler çarpıcı manzaralara olanak veriyor. Yapının aydınlatması özellikle akşamları binanın bulunduğu bölgeyi de aydınlatırken bina için de tanımlayıcı bir vurgulama etkisi yaratıyor.

Maliye Bakanlığı’nın yeni yönetim ve operasyon merkezi olarak tasarlanan yapı bütününde, idari işler için iyi tanımlanmış program alanları ve mali makamlar için çeşitli ortak kullanım alanları planlanmış. İklim koşullarında meydana gelen çarpıcı değişikliklere uyum sağlamak ana tasarım hedeflerinden biriyken, üretilen çözümler sayesinde tüm yıl boyunca yapı içinde bir konfor standardı elde edilmesi mümkün kılınmış. Üst düzey teknolojik altyapının entegrasyonu ile sürdürülebilir ve esnek planlama çözümleri bu binayı yalnızca Nijer’de değil, Batı Afrika bölgesinde de iş ortamının gelecekteki gelişimi için bir rol modeli haline getirmiş. Daha odaklı ve verimli bir çalışma ortamı sağlamak için sıcak ve soğuk renklerin, dokuların ve akustik özelliklere sahip malzemelerin farklı kombinasyonları kullanılmış.

Dijital ve fiziksel kütüphanelerin, konferans ve toplantı odalarının entegrasyonu ile bakanlık binasının gelecekte kamu ve özel sektör iş birliğini oluşturacak bir merkez haline dönüşmesi hedefleniyor.