Neşet Ertaş Kültür Merkezi       

Mimari Tasarım

BKA – Bahadır Kul Architects

Proje Yeri

Kırşehir

İşveren

Kırşehir Belediyesi

İç Mekân Tasarımı

BKA – Bahadır Kul Architects

Yapım Tarihi

2017

Arsa Alanı

10.000 m²

Toplam İnşaat Alanı

18.000 m²

Fotoğraflar

Ket Kolektif

Statik Proje

Göktem Proje

Mekanik Proje

Prometri Mühendislik

Elektrik Projesi

Sistemli Elektrik

Bahadır Kul Architects tarafından Kırşehir’de yapılan Neşet Ertaş Kültür Merkezi, kütlesel kompozisyondaki hareketlerle ve iç boşlukları ile kapalı bir kültür merkezi yapısı yerine daha davetkâr bir yapı olarak tasarlandı.

Proje, Neşet Ertaş’ın kentle ve Anadolu ile kurduğu ilişki biçimi sorgulanarak tasarlandı. Kırşehir’in karasal iklimin tipik özelliklerine sahip olması, projenin formunda ve malzeme seçiminde belli duyarlılıklar getirdi. Özellikle dikdörtgen planlı kütlenin batı-doğu doğrultusunda konumlanıp, yapının kuzey cephesi ile daha kapalı ve ısı kaybına izin vermeyen bir cephe oluşturuldu. Kütlesel kompozisyondaki hareketlerle ve iç boşlukları ile kapalı bir kültür merkezi yapısı yerine daha davetkâr bir yapı tasarlandı. Böylece kültürel etkinliklerin yalnızca mekânsal değil dışarıya da yayılan dinamik olgular olarak devam edebilmesi düşünüldü.

18.000 m2 toplam inşaat alanı olan yapının 1.000 kişilik “Konser ve Tiyatro Salonu” yanında 200 kişilik “Çok Amaçlı Salonu” bulunuyor. Ayrıca mekânsal niteliklerin farklı ancak servis mekânları ve çözümlemelerin benzer olduğu salonları destekleyen seminer salonları, fuaye ve sergi holleri de var. Kamusal kullanımın en yüksek şekilde olması amaçlanan yapıda, iç bahçenin zenginleştirdiği atölyeler, dernek odaları gibi kullanıma açık alanlar bulunuyor.

Cephe tasarımında perfore metal ile yapıda ikinci bir cidar oluşturulması ile ısı ve ışık kontrolünün sağlanması dışında, yapının dış yüzeyi ve çevresiyle ilişkili olduğu görülüyor. Planlamada merkeze yakın konumda yer alan iç bahçe, güneş ışığını ve ısısını absorbe ederek, yapıda ısı kazancına katkıda bulunurken, doğanın içeri alınmasına olanak tanıyor. Kütle yüzeylerinin dış dünya ile olan ilişkisi salon cephelerinden birinde kullanılan dijital ekran ile sağlanıyor.