Murat Artu ve Mimarlık Tutkusu Öğrenci Yarışması Başladı
Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin 2003 – 2006 yılları arasında 9. ve 10. Dönem Başkanlığını yapmış olan ve 2021 yılında vefat eden Murat Artu anısına Artu Ailesi tarafından “Murat Artu ve Mimarlık Tutkusu Öğrenci Yarışması” düzenleniyor. Amacı, birinci sınıf öğrencileri için, yaratıcı, özgün düşünceleri ve tasarımları ile ortaya koyacakları başarılarını ödüllendirerek mimarlık mesleğini benimsemelerine, sevmelerine bir motivasyon sağlamak olarak tanımlanan yarışmaya Temel Tasarım Eğitimi veren herhangi bir Yüksek Öğrenim kurumunda eğitim gören, “Birinci Sınıf” öğrencileri katılabilecek.
Murat Artu, yetenekli bir genç olarak ODTÜ Mimarlık Fakültesini kazanıp, ARCH101 Temel Tasarım işliği ile eğitimine başladığında aklında hep felsefe okumak vardı ve her an okul ya da bölüm değiştirmek gündemindeydi. Ne zaman ki tasarım ödevi olarak “Zaman Ölçer” konusu verildi, tutumu kökten değişti. Bunun nedeni istenenin “Saat’ olmamasıydı. Murat Artu da tel ve çivilerden oluşan bir nesne üretti. Bu çalışması ile en yüksek not olan “AA” alınca, içinde olduğu eğitim ortamının tam anlamıyla onun yaratıcılığını koruyan ve yücelten bir eğitim süreci olduğuna karar vererek ODTÜ’de mimarlık eğitimine devam etti. Böylece mesleğimiz nitelikli ve yaratıcı bir mimar, iyi bir düşünür kazandı.
Murat Artu anısına düzenlenen bu yarışmanın amacı birinci sınıf öğrencileri için, tıpkı Murat’ın birinci sınıf deneyiminde olduğu gibi, yaratıcı, özgün düşünceleri ve tasarımları ile ortaya koyacakları başarılarını ödüllendirerek mimarlık mesleğini benimsemelerine, sevmelerine bir motivasyon sağlamak ve ileride mimarlık mesleğine katkıda bulunacak genç mimarlara bu yolda el vermektir.
Bir Canlı Tasarlayın
Kendi tasarım deneyiminden kaynaklanan ve Eren Artu ile paylaştığı düşünceler arasında, tasarımı belirleyen sürecin başlangıç noktasının konunun tanımlanması, yani “Proje Şartnamesi” (Project Brief) olmasıydı. Mimarlık eğitiminin başındaki bir öğrenciye sormak istediği soru ise bir ağacı düşlemeden önce onu var edecek ‘tanım’ın nasıl yapılacağıydı. Yarışmamızın konusu da onun bu sorusundan ilham aldı.
Canlı ve canlı olmak üzerine düşünmenizi, kendi canlı olmak tanımınızı ortaya koymanızı ve bunu temsil eden canlıyı anlatmanızı bekliyoruz. Canlı çok anlamlı bir sözcük. Yaşamak, yaşamın parçası olmak, yaşamı etkilemek, dönüşmek, dönüştürmek, çevresine duyarlı olmak, çevresini etkilemek, etkilenmek, hepsi de canlı olmanın boyutları.
Canlı tanımı genişletilebilir. Sözgelimi, mekanlar da canlıdır. Geceleri uykuya yatıp sabah ışığıyla tekrar uyanırlar. Mekanlar canlıdır çünkü onların kendilerine göre bir tılsımları vardır. İyi bir kütüphane size otur ve oku derken iyi bir konser salonu otur ve müziği hisset, iyi tasarlanmış bir müze ise otur ve biraz düşün der. Canlı olmak yalnız nefes almak demek değildir, canlı olduğumuzun kanıtı verdiğimiz mesajdır. Doğa her zaman canlılığı bize dayatır. Hayatta hiçbir şey aynı kalmaz ve devamlı değişir. Ancak zamana karşı direnen her sanat eseri canlıdır.
Sizden de istenen bir canlı tasarlamanız. İster oluşum programını, var olma, etkileşme sınırlarını tanımlayın, isterseniz düşündüğünüz canlıyı tasarım diliyle anlatın. Canlının varoluş nedenleri sizin belirleyeceğiniz değerler sistemi ile uyumlu olabilir, ya da çağımızın evrensel değerleri ile bağ kurabilirsiniz.
Yarışmaya Katılım Koşulları:
- Tüm ülkelerden katılmak mümkündür.
- Katılacaklar denkliği kabul edilen Temel Tasarım Eğitimi veren herhangi bir Yüksek Öğrenim kurumunda eğitim gören, $Birinci Sınıf” öğrencisi (birinci sınıfı 2023’te bitirenler dahil) olmalıdır.
- Yarışmaya aşağıdakiler katılamaz:
• Jüri üyelerini belirleyenler ve atayanlar
• Jüri üyelerinin (danışman, asli) 1. dereceden akrabaları, ortakları ve çalışanları