Mulan Weichang Ziyaretçi Merkezi 

Mimari Tasarım: HDD

Proje Yeri: Hebei, Çin Halk Cumhuriyeti

Proje Ekibi: Huadu (Shanghai) Architecture &

Urban Design Group (HDD)

İşveren: Weichang Kangyang Tourism

Development Co., Ltd.

Yönetici Mimar: Zhang Hai’ao

Tasarım Ekibi: Yao Qiwei, Hang Xu, Wu Hao, Li Di,

Li Hongxi, Wang Tingting, Zhao Shuang

Strüktür: Wang Guoxun, Zhang Yi, Pu Yiweng

Konstrüksiyon: Chengde Jiacheng Construction Co., Ltd.

Proje Yönetimi: Ying Hongwei

Katkıda Bulunanlar: Li Qing, Li Guang, Wang Xianfeng,

Wang Xiaojun, Bai Long

Alan: 275 m2

Fotoğraflar: Su Shengliang

HDD tarafından Çin’in Hebei eyaletinde tasarlanan Mulan Weichang Ziyaretçi Merkezi’nin yerel mimariden esinlenerek, doğal peyzajla bütünleşmesi sağlanmış. Yapıda aynı zamanda eski taşlar ve ahşap kirişler ile rattan gibi yerel malzemeler kullanılarak, sürdürülebilir olması amaçlanmış.

Eski göçebe Türklerde üstü kubbeli yuvarlak çadır anlamına gelen “yurt”, insanlık tarihinin ilk mimarlık prototiplerinden biridir. “Yurt”un yuvarlak şekli, doğa ile insanlar arasında inanılmaz bir uyum ilişkisi yaratır. Farklı kültürlerin birleşimi eşsiz bir mimari ortaya çıkarır. “Yurt”un çatı biçimi geleneksel Çin mimarisi ile aynı tasarım diline sahiptir.

Mulan Weichang Ziyaretçi Merkezi, Hebei eyaletinin kuzey doğusunda, yeryüzündeki en güzel peyzajlardan biri olan Moğolistan sınırındaki otlaklar üzerinde yer alıyor. Eski Çin İmparatorları tarih boyunca bu topraklarda ava çıkmışlar. Burada yaşayan insanlara göre otlaktaki tüm canlılar, eşit haklara sahip. Tasarımın asıl amacı yapıyı doğal peyzajla bütünleştirmek olmuş. Bu hedefe ulaşmak için iki farklı yol kullanılmış. İlki, yerel mimariden esinlenmek; ikincisi ise, eski taşlar, kullanılmış ahşap kirişler ve rattan gibi yerel malzemeleri projede kullanmak. Çevredeki mikro peyzaj ile birlikte yapı, doğa içine karışmış.

Projenin tasarımında en zor kısım, otlak ve bina arasındaki sonsuz ilişkiyi yaratmak olmuş. Tasarımda geleneksel “yurt” formundan desen ve cephe gibi birçok öğe bu projeye aktarılmış. İki büyük daire, geleneksel yurt düzenini geliştirerek ana yaşam alanını, ona eklenen kutular da yarı-kamusal alanı oluşturuyor. Bu tarz bir düzenlemeyle “yurt” formu modern yaşam tarzına uyum sağlamış oluyor. Cephe tasarımı açısından farklı kalınlıklarda ahşap çerçeveler kullanılarak çatının formu oluşturulmuş. Binanın ana çekirdeği, yani dairenin merkezi, yerel bir kütüphane olarak hizmet veriyor. İç mekân, geleneksel “yurt” iç mekânına uygun olarak tasarlanmış. Farklı yönlere bakan pencerelerden dağ, nehir ya da otlak manzaraları görülebiliyor. Sürdürülebilir bir tasarım elde etmek için tüm taş ve ahşap malzeme yerel olarak bölgeden sağlanmış. Binanın ana strüktürü, üç katmanlı cam paneller ile birleşen çelik çerçeveden oluşuyor. Dış cephedeki ahşap çerçeveler, binanın gölgelendirme sistemi olarak işlev görüyor.