Muku Anaokulu

Mimari Tasarım

Tezuka Architects

Proje Yeri

Fuji, Japonya

Tasarım Ekibi

Takaharu+Yui Tezuka, Kenta Yano

Statik Proje

Ohno Japan

Peyzaj Projesi

10-kei

Aydınlatma Projesi

Bonbori Lighting Architect & Associates, Inc.

Tamamlanma Tarihi

2018

Toplam İnşaat Alanı

537.19 m²

Fotoğraflar

Kida Katsuhisa/Fototeca

Tezuka Architects tasarımı Muku Anaokulu, 360 derece görüş imkânına ve ışık alımına sahip olan ve çocukların içgüdüsel hareketlerini kışkırtarak onlara enfes oyun alanları sunan, her biri farklı işleve sahip dairesel birimlerden oluşuyor.

Tezuka Architects tarafından Japonya’nın Fuji şehrinde tasarlanan ve 2018 yılında WAF (World Architecture Festival) Ödülleri’nin “Tamamlanmış Yapılar” kategorisinde, okul yapıları arasında finalist olan Muku Anaokulu, havada hafifçe yükselen baloncuk formundan ilham alarak oluşturulmuş. İç mekânlarında duvar bulunmayan bu dairesel yapılar, mobilyalar ve nispeten daha alçak bölücü elemanlarla birbirinden ayrılıyor. Her biri farklı işleve sahip baloncuklar, adeta tek hücreli canlılar gibi çalışıyor.

Tasarımcılar dairesel planın zorluklarına rağmen bu plan şemasında, alışılmış modüler plan tiplerine kıyasla önemli avantajlar yakalamış. Öncelikle her bir farklı işlevin konumlandırılması, geometrik kısıtlamalardan tamamen arındırılmış ve her mekânın büyüklüğü ve yeri serbestçe düzenlenebilecek şekilde oluşturulmuş. Ayrıca baloncuk olarak adlandırılan bu hafif strüktürlü yapılar arasında kalan açık alanda, çocuklar için derinliği 30 cm olan, yumuşak bir eğime sahip, basamaksız bir havuz düşünülmüş. Havuz suyu kış aylarında boşaltılarak çocukların oyun alanının bir parçası olacak şekilde, her mevsim kullanımını sürdürüyor. Baloncuklar arasında oluşan boşluklar ise mekânların bir uçtan öbür uca kadar ışık alabilmesini sağlıyor.

Anaokulu yapılarının en önemli gerekliliklerinden olan çocuklarının denetimi, kontrol edilebilirliği ve görünürlüğü, yapıların 360 derece görüş sağlayan dairesel formuyla çözülmüş.

Kullanılan dairesel formlar çok çeşitli kombinasyonlar oluştururken, çocukların içgüdüsel hareketlerini kışkırtarak, onlara yapıların etrafında sonsuz hareket alanı sunuyor.

İngilizce’den çeviren: Betül Toy