Mimarlık Tarihleri

Jean Taricat’ın binaların maddiliğini, parselde yer alma tarzını, içselliğini, ışığını, konstrüksiyonunu, malzemelerini, tasarımına yön veren yazılar, öğretiler ya da kuramlarla karşı karşıya getirdiği kitabı “Mimarlık Tarihleri”, Janus Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Jean Taricat tarafından hazırlanan “Mimarlık Tarihleri” başlıklı derleme, önde gelen yirmi iki binanın incelenmesi sayesinde Klasisizm’in, Modernizm’in ve kaynaklarının kısa bir tarihini sunmak istiyor.

İncelemelerin her biri binanın maddiliğini, parselde yer alma tarzını, içselliğini, ışığını, konstrüksiyonunu, malzemelerini, tasarımına yön veren yazılarla, öğretiler ya da kuramlarla karşı karşıya getiriyor; bunu da, söz konusu bina nesne olmaktan çıkıp yavaş yavaş yeniden bir proje, yani kendi çağının “olabilirlikleri”ne açık bir hipotezler demeti halini alıncaya kadar sürdürüyor.

Nesneden projeye doğru yol alarak mimarlık tarihine başka başka yollardan da dahil olunabilir mi? Bu çalışmayı oluşturan incelemeler işte böyle bir şeye kalkışıyor: 22 ayrı bina monografisi işlevlerine göre bir araya getiriliyor ve her bina kendi tikel programını ve ortaya çıkmasını sağlayan konjonktürü göz önüne seriyor; öyle ki çağın binayı açıklaması beklenmiyor, binadan çağa doğru ilerleniyor.