Mimarlar Odası Tarihinden Portreler: Yücel Gürsel

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından Mimarlık mesleğine katkı yapmış, Mimarlar Odası’nın çalışmalarında iz bırakmış meslek büyükleri ile sürdürülen dizi Mimarlar Odası Tarihinden Portreler adlı Yücel Gürsel kitabıyla devam ediyor.

Yücel Gürsel, Türkiye’nin en çalkantılı döneminde mimarların örgütlenmesinde ve mücadelesinde yer alan önemli figürlerden bir tanesi. Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğrenci olduğu yıllardan başlayarak Mimarlar Odası’nın değişik kademelerinde aldığı görevlerle her zaman mimarların mücadelesinin içinde yer aldı. Akademi’de öğrenci olduğu dönemde, 68 olayları sırasında öğrencilerin yönetime katılması için verilen mücadeleye önderlik etti. Uzattığı öğrenciliğini 12 Mart darbesi sonrasında diplomasını alarak bitirmiş ve 1972 Haziran’ında, büyüğümüz Niyazi Duranay’ın imzasıyla Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin üyesi olmuş.

1973’te İstanbul Şubesi’nin yönetim kurulu sekreter üyesi olarak Mimarlar Odası’ yönetiminde çalışmaya başlamış, İstanbul Şubesi ve Genel Merkez Yönetim Kurulu’nda 2004’e kadar yönetim kurulu üyeliği, şube sekreterliği, şube başkanlığı, genel merkez yönetim kurulu üyeliği ve genel başkanlık görevlerini yürüttü. Görev yaptığı dönemin büyük kısmı, bütün toplum için olduğu kadar mimarlar için de zorlu geçen 12 Mart ve 12 Eylül yıllarıdır. Kitapta, hem bu süreçte hem de 2000’lerde yazdığı yazılara ve yaptığı konuşmalara, sunuşlara yer veriliyor. Yücel Gürsel’in yazı ve konuşmalarının, onun kişiliğini ve mücadelesini yapılan görüşmelerden daha da iyi yansıttığı söylenebilir. Bu yazı ve konuşmalar Oda tarihine ve mücadelesine ışık tuttuğu kadar, ülkemizin içinden geçtiği sosyoekonomik ve siyasal sürece de tanıklık ediyor.